Skládka nebezpečného odpadu společnosti Celio u Litvínova

Skládka nebezpečného odpadu společnosti Celio u Litvínova | foto: Zuzana Mendlová, MF DNES

Řídíme se dokumentací, odmítá vedení skládky výtky k sudům se styrenem

  • 3
Společnost Purum Kraft odmítá, že by pochybila při skladování sudů s hořlavým styrenem na své skládce Celio u Litvínova. Vedení firmy to sdělilo v reakci na závěry namátkové kontroly České inspekce životního prostředí, po níž ústecký krajský úřad rozhodl o omezení činnosti části skládky.

„Při skladování jsme postupovali přesně podle realizační projektové dokumentace,“ řekl ředitel litvínovské skládky Celio René Konečný. Samotný způsob skladování odpovídá podle vedení i provoznímu řádu.

Sudy s nebezpečným styrenem, který vznikl jako odpadní produkt při výrobě kaučuku a polystyrenových hmot, pochází ze skládky průmyslových odpadů v Nelahozevsi. Tam ho v 60. a 70. letech minulého století ukládal podnik Kaučuk Kralupy nad Vltavou.

Při červencové kontrole Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) zjistila, že na skládku u Litvínova bylo přijato od září 2019 do června 2020 tisíce tun těchto nebezpečných odpadů. Na hraně navážky o délce minimálně 70 metrů bylo umístěno několik vrstev sudů na sobě, na přilehlé straně další podélně uložené sudy. Odborníci z několika sudů odebrali vzorky unikajících kapalin.

„Přijaté odpady však měly být podrobeny úpravě a následovat měla termická likvidace ve zcela jiném zařízení, mimo areál společnosti Celio,“ sdělil po kontrole mluvčí ČIŽP Jiří Ovečka.

Styren

Je bezbarvá, těkavá kapalina s charakteristickým sladkým zápachem.
Je hořlavý. Při vdechování zdraví škodlivý. Dráždí oči a kůži. 
Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) ho zařadila mezi možné lidské karcinogeny.

Podle vedení společnosti Celio, která se jako subdodavatel podílí na státní zakázce odstranění starých ekologických zátěží z nelahozeveské skládky, bylo od počátku projektu dovezeno 3 194 tun odpadu. 

Přímo v areálu skládky již bylo  zpracováno 1 928 tun na tzv. sludge, kdy se nebezpečná látka smíchá například s dřevní štěpkou či uhelným prachem. Poté se jako alternativní palivo převáží do cementárny v Čížkovicích, kde se spaluje při vysokých teplotách. 

„Přednostně zpracováváme sudy, které jsou v nejhorším stavu. Někdy praskne sud i při samotném odtěžování a vyteče. Sama inspekce při kontrole a odtěžování zeminy poškodila bagrem jeden ze sudů. V rámci projektu však máme za úkol i zpracování kontaminovaných zemin,“ doplnil Daniel Kraft, člen představenstva společnosti Purum Kraft, která má Celio na starosti.

ČIŽP a kraj nařídily zatím zákaz manipulace s odpadem na skládce nebezpečných odpadů. Dalšího provozu, jako je například příjem komunálního odpadu, se omezení netýkají. Společnost Purum Kraft také musí eliminovat rizika vzniku požáru.

Další kontrolní den ČIŽP je naplánovaný na příští úterý, kde by již mělo vedení společnosti kontrolním orgánům předložit doklad o správném způsobu skladování sudů a harmonogram, do kdy zlikviduje veškerý styren. 

„Je potřeba určit, jestli se bavíme o styrenu, který se tu již nachází, což je 1 266 tun. A nebo jestli s k tomu počítá i ještě nezlikvidovaný styren v Nelahozevsi, což je dalších zhruba 1 500 tun. Předpokládám, že půjde o veškerý styren, protože je žádoucí, aby se likvidace staré ekologické zátěže dokončila,“ uvedl Kraft s tím, že dokončení sanačních prací, rekultivace a zabezpečení lokality v Nelahozevsi má podle schváleného harmonogramu skončit příští rok 30. dubna.