Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pusťte nás dovnitř dřív, prosí bezdomovec ubytovnu. Mrazy tráví na náměstí

  6:03
„Zima je, ale už jsem zažil horší. Spal jsem venku i v minus sedmnácti stupních. Byla to taková zima, že jsme potom ráno lámali spacáky. Ale přežili jsme to,“ říká Jiří, který už pátým rokem žije na ulici. Celý den sedí na lavičce na Novém náměstí ve Štětí. Právě tam si spolu povídáme o tom, jak přežívá současné mrazivé teploty.

Bezdomovec Jiří (v zelené bundě) a jeho kamarád prosedí celý den na lavičce na náměstí ve Štětí. | foto: Pavel Křivohlavý, 5plus2.cz

„Normálně s kamarádem přespáváme u pilíře pod mostem u Labe. Dříve jsme přespávali v bývalé zastávce přívozu, ale když ji zbourali, přesunuli jsme se pod most. Když v prosinci přišly povodně, tak nás vyhodili i odtamtud. S kamarádem jsme to zkusili v azylu,“ pokračuje Jiří.

Azylem myslí městskou ubytovnu, která lidem bez přístřeší v zimních měsících poskytuje krizové ubytování. Za jednu noc zde bezdomovci zaplatí 30 korun a mohou zde být od půl osmé večer do 8 hodin ráno.

„Jsme vděčni za možnost, že v těchto velkých mrazech můžeme přespávat na azylu. Ale myslíme si, že když jsou takovéto extrémní mrazy, mohli by nás tam pouštět dříve než v půl osmé večer. To už je venku fakt velká zima. Ráno musíme odejít nejpozději v osm hodin. To je ale jen teď, když jsou ty mrazy, jinak musíme pryč už o hodinu dříve,“ podotýká Jiří.

Při příchodu na krizové ubytování, které má pod patronací městská policie, musí zájemci o nocleh dýchnout, zda nejsou pod vlivem alkoholu. „Ale dovnitř vás nepustí a vyhodí vás ven, i kdybyste měl třeba jen žádná celá nula nula něco promile. Proto se tam většinou snažíme chodit střízliví,“ doplňuje Jiří a potáhne z cigarety, o kterou se dělí s kamarádem.

Celý den oba chlapi posedávají na náměstí před supermarketem. „Ve Štětí totiž není žádná možnost, kde bychom v zimě mohli být pod střechou. Když sněží nebo hodně prší, chodíme do vstupní haly supermarketu nebo na schody do městské tržnice. Celý den musíme být venku na mraze, je škoda, že nám nedovolí přijít na azyl třeba už ve tři odpoledne. Jak totiž zapadne sluníčko, začne být hrozná zima,“ stěžuje si Jiří.

Bez domova se nedá pořádně pracovat, říká

O práci Jiří uvažuje, ale vidí tolik překážek, že se mu žádné zaměstnání zatím nepodařilo sehnat. „Chybí mi bydlení. I kdybych totiž chodil do práce, tak budu zase muset od tří do půl osmé čekat venku na mraze. To člověk ale tak promrzne, že se pak nedá pořádně pracovat,“ uvažuje.

Pro trvanlivé potraviny a hygienické potřeby si pan Jiří chodí každých 14 dní do charitativní organizace Naděje. „V Naději mi také udělají teplý čaj, abych se mohl alespoň na chvíli zahřát. Ve městě mám i sestru, která mi sem tam dá nějakou tu korunu. Tak to tady přežívám,“ mrkne Jiří.

Narodil se ve Štětí před více než padesáti lety. Časem ho osud zavlál i do hlavního města. „Bydlel jsem s přítelkyní v Praze a v Karlínském divadle jsem dělal kulisáka. Pak najednou přišel covid a divadla se začala zavírat. V našem divadle si nechali staré chlapy, ale s novými se rozloučili. Tak jsem se rozhodl vrátit domů do Štětí. Přijel jsem za mámou a sehnal jsem si tady práci,“ začíná Jiří vyprávět příběh, jak se dostal na ulici.

„Táta mi umřel a moje maminka je hodná ženská, ale trochu pije. Vyžadovala po mně, abych z práce chodil rovnou domů a s nikým se nestýkal. Jenomže já tu mám kamarády z mládí, a tak se stalo, že jsem jednou přišel domů pozdě a maminka mi řekla, ať se seberu a jdu pryč. Tak jsem šel. Chvíli jsem bydlel na ubytovně, ale asi po týdnu jsme se s kamarády opili. Ráno jsem šel do práce a tam jsem nadýchal. Vyhodili mně a dostal jsem zákaz práce ve fabrice na dva a půl roku. Od té doby jsem na ulici,“ tvrdí Jiří.

Krizová židle i objíždění

V extrémních mrazech mají bezdomovci ve městech v Ústeckém kraji různé možnosti. „Pro osoby bez přístřeší v Teplicích provozujeme takzvané krizové židle, kde mohou od 19 hodin do 7 ráno přečkat noc v teple. Neleží, ale sedí. Během dne také objíždíme místa, kde se tito lidé zdržují, a nabízíme jim teplou polévku a čaj,“ říká Barbora Bočková, ředitelka charitativní organizace Květina.

Iglú pro bezdomovce se využívají stále častěji, mohou v nich přespat i opilí

Podobnou možnost nabízí i mostecká charitativní organizace K srdci klíč. „Poskytujeme možnost teplé židle, kde také dostanou čaj a základní občerstvení. Mají také možnost se osprchovat a dostávají i oblečení,“ upřesňuje ředitel organizace Karel Komárek.

V Ústí nad Labem, v Litoměřicích nebo v Roudnici nad Labem mohou bezdomovci v mrazech přespat ve speciálních iglú. „Jsou vyrobena z polyetylenu, který výborně izoluje proti mrazu. Uvnitř je hliníková výstelka, která zabraňuje vznícení, když si tam klient zakouří,“ vysvětluje Josef Průša, vedoucí Naděje v Roudnice nad Labem.

4. ledna 2023

  • Nejčtenější

Rasový motiv, řekl žalobce o bitce v Dubí. Čtyřem obžalovaným navrhl vězení

22. dubna 2024  9:33,  aktualizováno  14:45

U teplického okresního soudu zazněly závěrečné řeči v případu napadení mladého muže na koupališti v...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena neuhlídala dvě děti, obě se utopily. Se žalobcem se dohodla na podmínce

25. dubna 2024  11:30

S podmíněným trestem odešla od soudu žena, která loni v létě neuhlídala na koupališti v Klučku u...

Lidé vyhráli. Lithium se patrně bude zpracovávat na Chomutovsku, ne u Teplic

24. dubna 2024  18:29

Lidé, kteří protestovali proti zpracování lithia v lokalitě Újezdeček u Košťan na Teplicku,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Plzeň - Teplice 3:0, góly až po přestávce, dvakrát se trefil Chorý

28. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  19:39

Až do druhého poločasu si diváci v Plzni počkali na branky, po poločase ale viděli rovnou tři....

Záchranáři měli ve vzduchu naráz tři vrtulníky, zasahovali i na hoře Říp

28. dubna 2024  15:56

V Ústeckém kraji zasahovaly v jednu chvíli tři záchranářské vrtulníky. Jeden letěl pro vážně...

Zámek v Pětipsech měl nakročeno k zániku, díky spolku už je polovina opravená

28. dubna 2024  8:40

Zámek Pětipsy mezi Žatcem a Kadaní se probouzí k životu. Ruina bez střechy, podlah a stropů, s...

Na horské dráze do finále. Karvinští házenkáři vyřadili Lovosice po rozstřelu

27. dubna 2024  22:22,  aktualizováno  28.4

Zvraty jako v argentinské telenovele. Strhující čtvrtá bitva semifinále play off poslala házenkáře...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...