Aktivisté na skrývkovém rypadle v lomu Vršany na Mostecku (29. října 2019)

Aktivisté na skrývkovém rypadle v lomu Vršany na Mostecku (29. října 2019) | foto: skupina aktivistů

Neprokázalo se, že rypadlo obsadili tihle lidé, zamítl soud žalobu těžařů

  • 19
Okresní soud v Mostě zamítl žalobu společnosti Vršanská uhelná na osm lidí žalovaných za obsazení rypadla lomu Vršany u Mostu na podzim 2019. Čtyři lidé se podle soudce prokazatelně nacházeli jinde, u zbytku se podle něj nepodařilo prokázat, že na velkostroj vylezli.

Vršanská uhelná požadovala od skupiny lidí asi 70 tisíc korun. Podle vyjádření firmy, která patří do skupiny Sev.en, aktivisté nijak nenarušili těžbu uhlí a vymáhaná částka představovala náklady na pronájem výškové plošiny či posílení ochranky. Žalovaní opakovaně tvrdili, že na místě nebyli a že policie chybně určila jejich totožnost.

„Soud má za prokázané, že došlo k porušení práva žalobkyně, že došlo k vniknutí do dobývacího prostoru a že také je v kauzálním nexu (příčinné souvislosti), že osoby svým jednáním způsobily škodu,“ uvedl soudce Rudolf Malý.

„To zásadní v této věci ovšem je, jestli se podařilo prokázat žalobkyni, že to byli právě žalovaní, kteří škodu způsobili,“ doplnil soudce. Podle Malého identifikace žalovaných nebyla v pořádku, a nelze tak s jistotou tvrdit, že šlo o stejné lidi, kteří na rypadlo vylezli.

„Dle mého názoru nelze zpochybňovat závěr, který prezentoval i soud, že to jednání, které bylo předmětem řízení, je protiprávní, společensky vysoce škodlivé a nebezpečné,“ řekl zástupce žalobce František Marek. To byl podle něj důvod, proč společnost žalobu podala.

Otázku, zda se firma odvolá, nechal bez komentáře. Podotkl, že fotografie, podle kterých policie lidi identifikovala, jsou nekvalitní, policií tehdy zajištění aktivisté na nich dělají grimasy, jsou pomalovaní, a nebylo jim tehdy možné ani sejmout otisky prstů. „Je to spíš otázka na policii, zda je schopna postupy zlepšit nebo změnit tak, aby příště byly tyto osoby ztotožněny,“ dodal.

Nebyli jsme to my, tvrdí lidé žalovaní kvůli obsazení rypadla v lomu Vršany

Vršanská uhelná má uhradit zhruba 380 tisíc korun za náklady řízení. Rozsudek není pravomocný, strany mohou podat odvolání.

Aktivisté obsadili velkostroj 29. října 2019. Policie je tehdy opakovaně vyzývala, aby rypadlo opustili. Nakonec se tak stalo skoro po třech dnech. Zástupce žalobce, tedy společnosti Vršanská uhelná, v závěrečné řeči uvedl, že obžalovaní na rypadle byli, a dokazují to mimo jiné policejní záznamy.

Naproti tomu zástupci žalovaných se shodli, že nebylo prokázáno, že jejich klienti velkostroj obsadili. Navrhli proto zamítnutí žaloby. Oba také požadovali uhrazení nákladů za soudní řízení.

Protest se tehdy uskutečnil proti zvažovanému prodeji elektrárny Počerady právě firmě finančníka Pavla Tykače.

29. října 2019

,