Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Litoměřice rozšířily zákaz pití alkoholu, ale opilci mají fígl

  15:27
Opilci v Litoměřicích to budou mít zase o něco těžší. Ve městě přibylo míst, kde se nesmí pít alkohol na veřejnosti. Strážníci tak získali na pouliční pijany větší páku, ale zároveň přiznávají, že jejich trestání nebude tak jednoduché.

Ilustrační snímek. | foto: Filip Jaroševský, Metro.cz

„Především v turistické sezoně budí špatný dojem, když na lavičkách přebývají bezdomovci a kolem sebe mají krabicové víno a lahve s pivem nebo jiným alkoholem. Ve vyhlášce máme nástroj, jak na tyto lidi působit a tomuto jevu zamezit,“ říká velitel litoměřické městské policie Ivan Králik.

Jak ale přiznává, ne vždy se daří prohřešek vyřešit. Někteří opilci, kteří se nechtějí vzdát své oblíbené lavičky, totiž přišli s fíglem a alkohol si přelévají do lahví od limonád.

„Setkali jsme se s tím, ale těžko to budeme kontrolovat. Strážníci nemohou ochutnávat, co v lahvích mají,“ pokrčil rameny Králik.

Vyhláška má mít hlavně preventivní dopad

Zastupitelé rozšířili zákaz pití alkoholu na veřejnosti o další místa. Vyhláška má mít podle radnice hlavně preventivní dopad. Nově jsou to i všechna dětská hřiště a sportoviště, autobusové nádraží, průjezd domem propojující Jezuitskou ulici a Gotické dvojče či prostranství kolem obchodních center.

Alkoholová vyhláška

  • v Litoměřicích platí od roku 2011, kdy se nesmělo popíjet na pěti místech
  • dnes je to už přes třicet lokalit
  • za porušení vyhlášky může městská policie uložit blokovou pokutu až jeden tisíc korun

Kromě jmenovaných míst je nově na seznam zařazen i prostor před prodejnou a restaurací v Havlíčkově ulici. Zastupitelé vyslyšeli žádost vedení Havlíčkovy základní školy a rodičů, aby i zde platil zákaz požívání alkoholu.

„Reagovali jsme tak na četné žádosti rodičů, kteří si přáli, aby se nemohly v blízkosti školy scházet skupinky lidí s alkoholem v ruce. Jde ale především o preventivní žádost, neznamená to, že by tu takový problém momentálně byl,“ sdělila ředitelka školy Blanka Ježková.

I parkány město zařadilo mezi veřejná prostranství

A mezi místa, kde je pití alkoholu zakázáno, nově patří i parkány. Zastupitelé je v minulosti vyjmuli z režimu veřejného prostranství, aby je bylo možné na noc zamykat a vydat pro ně návštěvní řád.

V současné době jsou ale uzamykatelné pouze některé branky vedoucí na parkány, takže k jejich úplnému uzavření v nočních hodinách nedochází, a zastupitelé je znovu zařadili zpět na seznam veřejných prostranství, tudíž i zde nyní platí obecně závazné vyhlášky města.

Zákaz požívání alkoholických nápojů se nadále nevztahuje na zahrádky a předzahrádky zařízení poskytujících hostinskou činnost, a to po dobu jejich provozu.

„Během konání akce se nevztahuje ani na prostory, kde se konají vinobraní, vánoční trhy, rozsvěcení vánočního stromu, hasičské a pivní slavnosti či masopust. Výjimkou jsou i oslavy silvestra a Nového roku 31. prosince a 1. ledna,“ uvedla mluvčí radnice Eva Břeňová.

  • Nejčtenější

Vyměním blinkr za kávu. Lidé si předávají špatně doručené zásilky

Zákazníci chomutovské Zásilkovny v těchto dnech řeší neobvyklou situaci. Na výdejních místech služby a v jejích Z-boxech si sice vyzvednou balík na své jméno, ovšem až poté zjistí, že obsah je jiný,...

24. července 2024  15:06

Stát končí s investicemi do okolí jezera Milada. Města neví, co bude dál

U jezera Milada nedaleko Ústí nad Labem chybí i devět let po zpřístupněný širší zázemí pro rekreanty, dostatek služeb nebo záchytné parkoviště. A hned tak se to nezmění. Státní podnik Diamo, který...

22. července 2024  9:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hradec - Teplice 1:0, gól hostů v závěru kuriózně neplatil, pak se trefil Spáčil

Devadesát minut nudy, v nastavení pak nevídané drama. Tepličtí fotbalisté v úvodním dějství nového ročníku v Hradci Králové v samém závěru skórovali, ale na doporučení videoasistenta gól kvůli...

21. července 2024  19:40,  aktualizováno  21:55

Na Lounsku se srazil minibus s autem, mezi zraněnými jsou ženy z věznice

Nehoda minibusu a osobního auta u Lubence na Lounsku si dnes odpoledne vyžádala dvanáct zraněných. Čtyři lidi s podezřením na středně vážná až vážná zranění odvezli záchranáři do nemocnice v Mostě. V...

19. července 2024  13:07,  aktualizováno  17:04

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

OBRAZEM: Krásky, rychlé stroje, bouračky i prezident. Superbiky v Mostě bavily

Víkendové mistrovství světa superbiků v Mostě mělo zase šmrnc. Davy fanoušků včetně pochodujících Turků, v paddocku krásné hostesky, na startovním roštu na rozdíl od formule 1 stále grid girls, na...

22. července 2024  12:21

Odměnou je výhled. Už sem došel i devadesátník, říká šéf chaty na kopci Lovoš

Půl roku se o turistickou chatu na vrcholu kopce Lovoš stará nový provozovatel. Lovosický Klub českých turistů (KČT), kterému chata patří, ho hledal docela dlouho, protože většinu zájemců odradily...

27. července 2024  11:03

Muž na Děčínsku zemřel po ranách nožem, policie podezřelého obvinila z vraždy

Kriminalisté v Ústeckém kraji vyšetřují vraždu, k níž došlo ve čtvrtek večer na Děčínsku. Podezřelým je jednadvacetiletý muž, který podle serveru CNN Prima News ubodal svého otčíma. Policisté ho...

26. července 2024  9:15,  aktualizováno  14:40

Šestá litvínovská sezona pro Zygmunta: Našel jsem druhý domov

Je mu teprve 24 let, v hokejovém Litvínově však přidá už šestou sezonu. Polský útočník Pawel Zygmunt se dohodl se semifinalistou letošní extraligy na prodloužení kontraktu o další rok.

26. července 2024  14:05

Na Litoměřicku při požáru bytu zemřela seniorka, patrně kouřila v posteli

Při požáru bytu v panelovém domě v Roudnici nad Labem na Litoměřicku ve čtvrtek večer zemřela jeho majitelka. Podle prvotních zjištění žena v důchodovém věku pravděpodobně kouřila v posteli.

26. července 2024  8:59

Advantage Consulting, s.r.o.
ABSOLVENT VŠ (TECHNICKÉ OBORY)

Advantage Consulting, s.r.o.
Ústecký kraj
nabízený plat: 35 000 - 40 000 Kč

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....