Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hasiči kvůli lesním požárům mění přístup i techniku. Ukázali Black Hawk v akci

  14:18
Rozsáhlejší požáry v přírodě nebudou nic neobvyklého, řekl při výročí loňského požáru v Českém Švýcarsku ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Zejména hašení leteckými prostředky se loni osvědčilo, proto má Česko na letošní sezonu požárů k dispozici dva pronajaté vrtulníky Black Hawk s vaky o objemu 3000 litrů.

Nejrozsáhlejší lesní požár v zemi vypukl loni v noci na 24. července. Vystřídalo se u něj zhruba 6300 hasičů. S ohněm zápolili 20 dní, v dalších týdnech požářiště o rozloze více než 1000 hektarů sledovali kvůli případným skrytými ohniskům. Událost hasičům ukázala nutnost modernizovat postupy i techniku.

„Hasiči i ostatní složky záchranného systému před rokem opět dokázaly, že jsou excelentní profesionálové. Na vlastní kůži jsme se přesvědčili, že potřebujeme změnit bezpečnostní pravidla pro naše lesy a zajistit hasičům prostředky potřebné k likvidaci rozsáhlých lesních požárů. Průběžně proto rozšiřujeme vybavení hasičů o techniku potřebou k velkoobjemovému hašení,“ řekl ministr Rakušan na roudnickém letišti.

Tam se u příležitosti prvního výročí vypuknutí lesního požáru v Národním parku České Švýcarsko konala akce, jejíž součástí byla dynamická ukázka vrtulníku Black Hawk a hasičské záchranné techniky využívané ke zvládání lesního požáru.

Kromě dvou vrtulníků od soukromých provozovatelů může Česká republika využít k hašení ještě dva policejní vrtulníky bell s bambi vaky na 900 litrů vody. Vrtulníky Black Hawk jsou pak v neustálé pohotovosti, uvedl Rakušan.

„Jsou součástí modulu leteckého hašení v rámci mechanismu civilní ochrany Evropské unie. To je něco, na co jsme se velmi koncentrovali i v rámci našeho předsednictví. Zařídit v Evropské unii takový systém, který umožní rychlé hasební práce ve všech částech Evropy,“ řekl ministr.

Zřejmě příští rok by mohl stát získat prostředky od EU na nákup prvního vlastního vrtulníku. Výhledově by se podle ministra dokonce mohlo Česko stát středoevropskou základnou pro hasební práce velkého rozsahu.

Plánované změny v problematice hašení lesních požárů se týkají nejen technických postupů, ale také legislativy. „Ruku v ruce s leteckých hašením jde práce pozemních jednotek, které postupně vybavujeme technikou a věcnými technickými prostředky, jež jsou určeny speciálně pro hašení lesních požárů,“ vysvětlil v Roudnici nad Labem Vladimír Vlček, generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR.

Policie viní muže z obřího požáru v Českém Švýcarsku. Hrozí mu 15 let

„Důležitou součástí celého systému změn je také oblast prevence, kdy se snažíme o změnu legislativy a předpisů, které povedou k zakotvení pravidel požární bezpečnosti speciálně pro lesy,“ dodal Vlček. Počítá se s tím, že bude uzákoněno, jakým způsobem se budou posuzovat takzvaná bezzásahová území.

Požár v Českém Švýcarsko podle hasičů ukázal, že je potřeba změnit přístup k požární prevenci nejen v národních parcích, ale lesích obecně. Vytvořili proto mezirezortní pracovní skupinu, která má za úkol navrhnout legislativní opatření pro požáry v přírodním prostředí.

„Jedním z hlavních cílů je případná novela zákona o požární ochraně, ale i příprava dalších koncepčních materiálů a prováděcích předpisů. Konkrétně jako hasiči usilujeme o to, aby v rizikových oblastech byly vytvořeny požární úseky, ve kterých se bude vyhodnocovat míra rizika a bude se stanovovat požární nebezpečí daného území,“ vysvětlila mluvčí HZS ČR Martina Götzová.

„Na základě toho by byl vlastník nucen přijmout preventivní opatření vedoucí ke snížení těchto rizik, například vytvořením nebo zprůjezdněním přístupových cest, vytvořením odstupových vzdáleností, zdrojů vody k hašení nebo omezením pohybu osob. V národních parcích usilujeme o zvýšený monitoring rizikových míst, ať už moderními prostředky jako jsou drony nebo přímo strážci parku,“ doplnila Götzová.

Letos zatím tři zásahy

Loňský požár přinesl podle ředitele Vlčeka poučení, že je potřeba při leteckém zásahu hasit alespoň za využití vaků s objemem 3000 litrů. Pronajaté helikoptéry letos podle něj zasahovaly zatím třikrát. Pro nabírání vody v místech, kde není její zdroj, mají hasiči k dispozici tři dvojice takzvaných flexi tanků o objemu 54 tisíc a 36 tisíc litrů.

„Jsou v permanenci záchranného útvaru z Hlučína a jsou na třech dislokacích - Hlučín, Jihlava, Zbiroh,“ uvedl Vlček. Pokud si je velitel zásahu vyžádá, budou dovezeny na místo, aby měly vrtulníky kde vodu nabírat.

OBRAZEM: Černé jizvy Českého Švýcarska po roce zelenají, ukazují letecké záběry

Nad rámec běžných investic byla loni nebo bude letos pořízena nová zásahová technika. Mimo jiné jde o 24 cisteren pro velkoobjemové hašení nebo 44 čtyřkolek s hasicím zařízením. Dobrovolní hasiči získali na nákup cisteren navíc 300 milionů korun, dalších 100 milionů korun má pak sloužit k výstavbě či opravám jejich zbrojnic.

Kvůli požáru v Českém Švýcarsku policie obvinila jednoho muže z obecného ohrožení a poškození cizí věci. V případě prokázání viny mu hrozí až 15 let vězení.

21. června 2023

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Rasový motiv, řekl žalobce o bitce v Dubí. Čtyřem obžalovaným navrhl vězení

22. dubna 2024  9:33,  aktualizováno  14:45

U teplického okresního soudu zazněly závěrečné řeči v případu napadení mladého muže na koupališti v...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena neuhlídala dvě děti, obě se utopily. Se žalobcem se dohodla na podmínce

25. dubna 2024  11:30

S podmíněným trestem odešla od soudu žena, která loni v létě neuhlídala na koupališti v Klučku u...

Lidé vyhráli. Lithium se patrně bude zpracovávat na Chomutovsku, ne u Teplic

24. dubna 2024  18:29

Lidé, kteří protestovali proti zpracování lithia v lokalitě Újezdeček u Košťan na Teplicku,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Záchranáři měli ve vzduchu naráz tři vrtulníky, zasahovali i na hoře Říp

28. dubna 2024  15:56

V Ústeckém kraji zasahovaly v jednu chvíli tři záchranářské vrtulníky. Jeden letěl pro vážně...

Zámek v Pětipsech měl nakročeno k zániku, díky spolku už je polovina opravená

28. dubna 2024  8:40

Zámek Pětipsy mezi Žatcem a Kadaní se probouzí k životu. Ruina bez střechy, podlah a stropů, s...

Na horské dráze do finále. Karvinští házenkáři vyřadili Lovosice po rozstřelu

27. dubna 2024  22:22,  aktualizováno  28.4

Zvraty jako v argentinské telenovele. Strhující čtvrtá bitva semifinále play off poslala házenkáře...

Mostecké házenkářky v úvodním semifinále porazily Písek

27. dubna 2024  17:29

Mostecké házenkářky vstoupily do semifinále českého play off interligy vítězstvím. Úřadující...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...