Klášterní ticho vystřídají hlasy mladých herců. Roudnice hostí festival

  • 0
Gotické prostory augustiniánského kláštera v Roudnici nad Labem letos opět zaplní mladí herci a jejich nevšední divadelní představení. Od pátku do neděle tam proběhne sedmý ročník benefičního festivalu studentského divadla OLDstars on the ROUD.

„Letošní ročník festivalu se ponese v duchu ‚Přivážíme divadlo do Roudnice‘,“ říká koordinátorka festivalu Elisa Speváková. Jako každý rok festival divákům nabídne inscenace z repertoáru studentské umělecké skupiny OLDstars a jejích hostů.

„OLDstars je studentská divadelní skupina, která se věnuje hlavně modernímu dramatu a jejíž zpracování inscenací přiláká leckterého divadelního ‚nediváka‘,“ popisuje Klára Vaňkátová ze souboru OLDstars.

„Snažíme se mladým lidem dokázat, že divadlo nemusí být jen nudná hodina a půl poslouchání starých Moliérových textů v hledišti. Někteří naši členové dnes studují na DAMU, JAMU, někteří našli i trvalá angažmá v různých divadlech, nevyjímaje Národní divadlo, ať už jako herci nebo dramaturgové,“ dodává Vaňkátová.

Představení festivalu OLDstars on the ROUD se budou konat jak ve starobylých klášterních prostorách, tak i pod širým nebem v klášterní zahradě. Návštěvníky čeká na tři desítky inscenací českých i světových autorů v podání herců umělecké skupiny u jejich přátel z řad profesionálních divadelníků.

„Opětovně do Roudnice zavítají také studenti Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy s autorskou tvorbou Mimikry a divadelní uskupení Vanabí Litoměřice s inscenací Láska, sex a žárlivosti,“ zve Vaňkátová.

Celý program je vyvěšen na stránkách oldstarsontheroud.cz. První inscenace se odehraje v pátek od 17 hodin, v sobotu a v neděli program začíná od 11 hodin.

Třídenní festival návštěvníkům nabídne i možnost přespání ve stanovém městečku přímo v klášterní zahradě. V provozu bude i klášterní klub, kde bude možné popít v klidném prostředí dobrou kávu.

V rámci OFF-programu si budou moci diváci i herci v dopoledních hodinách procvičit své tělo v rámci festivalových rozcviček nebo společného bubnování. Připraveny budou tradiční prohlídky gotického kláštera.

Výtěžek festivalu OLDstars každý rok věnují klášteru. Ten tak doposud získal na své projekty a opravy přes 200 tisíc korun. Kromě klášterního klubu zde mohlo být založeno například i vzdělávací Ekocentrum Zvonice.