Budoucí podoba přístaviště pro turistické lodě na litoměřickém Lodním náměstí

Budoucí podoba přístaviště pro turistické lodě na litoměřickém Lodním náměstí | foto: vizualizace ŘVC

V Litoměřicích vyrůstá nové přístaviště pro malé i velké rekreační lodě

  • 2
Přístaviště pro malé i velké turistické lodě na litoměřickém Lodním náměstí prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Po jejím dokončení na konci letošního září, vznikne kromě 14 stání pro malé lodě a hausbóty také nové molo s bezbariérovým přístupem pro přistání velkých, až 110 metrů dlouhých výletních lodí.

„Jak velké, tak malé lodě se budou moci nově připojit na elektřinu a na pitnou vodu. To dosud nebylo možné, lodě musely mít při stání puštěné dieselové agregáty. Malá plavidla pak budou moci v přístavišti stát zdarma až 48 hodin,“ uvedl Lubomír Fojtů, ředitel Ředitelství vodních cest ČR.

V současné době probíhají výkopové práce pro přípojky vody a elektřiny a těžba říčních nánosů. „V plánovaném přístavišti pro malá plavidla jsou nánosy až 1,6 metru,“ popsal Roman Krupička, zástupce firmy, která rekonstrukci provádí.

Práce na přístavišti jsou naplánovány tak, aby nebyla narušena pravidelná lodní plavba během turistické sezony.

Za modernizaci litoměřického přístaviště zaplatí Státní fond dopravní infrastruktury více než 32 miliony korun a v letošním roce začne ještě výstavba dalších přístavišť. „Pro malá rekreační plavidla vybudujeme přístaviště v Brné u Ústí nad Labem, Roudnici nad Labem a ve Štětí, aby byla dokončena celá souvislá síť na Labi,“ poznamenal Lubomír Fojtů.

První ze série přístavišť, které letos Ředitelství vodních cest ČR na Labi vybuduje, funguje již od dubna v centru Děčína.