Zámek v Postoloprtech je značně zchátralý a bude vyžadovat nákladnou...

Zámek v Postoloprtech je značně zchátralý a bude vyžadovat nákladnou rekonstrukci v řádu stovek milionů. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Postoloprty zvažují koupi zchátralého zámku, nabídl jim ho italský majitel

  • 2
Postoloprty na Lounsku zvažují koupi opuštěného a zchátralého zámku. Městu ho nabídl italský majitel, jehož soud předloni potrestal za to, že se o památku ze 17. století nestará. Pro objekt by to mohlo znamenat záchranu a budoucí využití.

Trojkřídlá zámecká budova stojí v centru Postoloprt a obklopuje ji zámecký park, který již město vlastní. Samotný zámek je napsán na společnost Castello Postoloprty, jejímž jediným jednatelem je Mauro Piccinini. Toho včetně společnosti samotné v létě 2019 lounský okresní soud nepravomocně potrestal podmínkou za to, že se o kulturní památku řádně nestará a historicky cennou stavbu zásadně poškodil.

Následně se loni na jaře zámek objevil v nabídce jedné realitní kanceláře, ale po nějaké době inzerát zmizel. Před několika týdny radnice obdržela nabídku k odkoupení památky za 13,2 milionu korun.

„O této variantě probíhá mezi městem a vlastníkem jednání,“ potvrdil starosta Zdeněk Pištora (Trikolóra).

„Požadujeme prohlídku pro zastupitele a také zpřístupnění nezávislému znalci, který stanoví odhadní cenu. Před rozhodnutím chceme mít také vypracované právní posouzení a varianty budoucího využití včetně veškerých nákladů,“ přiblížil.

Radnice chce také s vlastníkem jednat o snížení ceny. Památka je totiž značně zchátralá a bude vyžadovat nákladnou rekonstrukci v řádu stovek milionů korun.

V minulosti město aktivně o odkup zámku neusilovalo. Zda ho teď koupí, proberou zastupitelé na některé schůzi v nadcházejících měsících. Majitel záměr prodeje nijak blíže nekomentoval.

„Zatím nechceme poskytnout v dané záležitosti žádné informace,“ sdělil jeho právní zástupce Petr Harmach.

Stejné je to i v Cítolibech

V minulosti zámek patřil Schwarzenbergům, platil za luxusní zastávku pro šlechtu při lovecké sezoně. Rod o zámek přišel v roce 1947. Poslední roky chátrá a byl cílem vandalů. Všechna okna jsou vymlácená, přístupové vchody v přízemí se vlastník snažil v minulosti zajistit, zloději a vandalové si ale i tak cestu dovnitř našli a odnesli vše, co šlo zpeněžit. Uchylovali se tam i bezdomovci a drogově závislí lidé.

Znalecký posudek, na jehož základě soud rozhodl o potrestání majitele, stanovil, že zámek je poškozen v rozsahu 50 procent. Trojkřídlá dvoupatrová budova je zchátralá, místo oken zejí díry, přízemní okna i dveře jsou zataraseny a zdevastovaný je i interiér. Statika ale narušená není.

Piccinini zámek koupil roku 2004, předtím ho vlastnila tehdejší Státní knihovna a měla tam depozitář.

Ital je také jednatelem společnosti, která vlastní zámek v nedalekých Cítolibech. I u něj byli podnikatel a firma lounským soudem potrestáni za liknavý přístup k památkové péči. Před časem tam majitel nechal opravit střechu.

„Stavební firma opravila část střešní krytiny. Jsem přesvědčen, že to bylo díky výroku soudu, a jsem za to rád,“ řekl starosta Petr Jindřich.

Ani v tomto případě rozsah opravy nebo své další záměry s památkou vlastník nijak nekomentoval.

28. listopadu 2018