(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Tomáš Lánský, MAFRA

TD Bus dostal od kraje pokutu přes čtyřicet milionů za vynechané spoje

  • 2
Ústecký kraj uložil autobusovému dopravci TD Bus pokutu přes 40 milionů korun za vynechané spoje na Litoměřicku. Už dříve firmě ze stejného důvodu uložil sankci ve výši 48 milionů. Dopravu na Litoměřicku a v části lounského regionu bude od ledna zajišťovat krajský dopravce.

Ředitel Dopravní společnosti Ústeckého kraje Milan Šlejtr uvedl, že pokuta více než 40 milionů korun je za vynechané spoje zejména na Litoměřicku v říjnu a listopadu. 

O uložení sankce a převzetí autobusové dopravy od 1. ledna 2019 na Litoměřicku a v části lounského okresu rozhodli radní.

Pokutu přes 48 milionů korun uložil kraj dopravci také za neodjeté spoje v předchozích měsících. Firma se brání tím, že nemá řidiče na pokrytí všech linek. 

„Kraj nám začal dávat finanční sankce za to, že nejsou na trhu řidiči. Vím, že za to neseme nějakou zodpovědnost. Ale my jsme navrhovali, aby snížili objem výkonu. Tvrdili, že to nejde, takže se rozejdeme,“ řekl už dříve ředitel TD Bus Milan Toms.

Společnost TD Bus, dříve BusLine, zajišťovala v Ústeckém kraji provoz v sedmi oblastech. Dvě z nich, Ústecko a Děčínsko, předala v polovině září kvůli ekonomickým problémům krajskému dopravci. 

Po předání dalších dvou oblastí od ledna bude TD Bus v kraji provozovat autobusovou dopravu ještě na Žatecku, Podbořansku a v okolí Vejprt.

Řidiči, kteří nyní jezdí na Litoměřicku a mezi Louny a Lovosicemi, by měli přejít pod krajského dopravce. Potíže mohou nastat na Litoměřicku.

„Potřebujeme pětatřicet řidičů, převáděno jich bude osmnáct. Může se stát, že rozhodneme o dočasném omezení některých spojů,“ prohlásil Šlejtr.

Vlastní dopravní společnost založil Ústecký kraj kvůli problémům v autobusové dopravě vyvolaným vládním nařízením o zvýšení mezd řidičům.