Pilařský rybník je už řadu let zarostlý a jeho okolí je zanedbané. Litvínovská radnice nyní hledá cestu, jak z lokality udělat odpočinkovou zónu. | foto: Monika Gordíková, MF DNES

Litvínovská radnice chce zvelebit okolí zanedbaného Pilařského rybníku

  • 0
Až sedmdesát milionů korun může stát litvínovskou radnici obnova lokality kolem bývalého Pilařského rybníku v centru města. V současnosti zanedbaná plocha se má stát důstojným místem pro chvíle odpočinku místních obyvatel.

Hrozí však, že areál neoživí nový rybník, ale jen nějaký menší vodní prvek. Na vině je špatná kondice dna i okolí dnes už neexistující nádrže. Ta je už řadu let vypuštěná a zarůstá dřevinami.

“Snažili jsme se počítat s variantou, že se do rybníku vrátí voda. Stav ale není takový, jaký jsme si představovali,“ popsala situaci vedoucí odboru investic a rozvoje litvínovské radnice Eva Rambousková s tím, že dno nádrže je kvůli prorůstání kořenů vegetace v havarijním stavu a přítok i odtok nefungují a ani se nedají jednoduše obnovit.

V současné době je totiž přítok k rybníku z Bílého potoka zcela zaslepený a nikdo přesně neví, kde se nachází. Navíc při kamerových zkouškách původního přítokového potrubí se zjistilo, že je na několika místech poškozeno kořeny.

Stejně jako trasa odtoku navíc vede pod hustě zastavěnou oblastí, která znemožňuje jejich obnovu.

„Je potřeba najít nějakou rozumnou variantu, která by nestála tolik peněz. Navíc je nutné vyřešit i zajištění dostatku vody pro případný rybník v době sucha, jaké panuje například letos,“ dodala Rambousková a upozornila, že v tomto případě budou muset pomoci odborníci. 

Rybník z 18. století prošel poslední opravou v 60. letech

Ještě koncem šedesátých let minulého století bylo dno rybníka z 18.století zpevněno betonem, pak už se výraznějších oprav nedočkal. V roce 2016 ho odkoupila za 2,1 milionu korun radnice od soukromého podnikatele, který tu plánoval rybářskou baštu.

K tomu však nikdy nedošlo a od roku 2006 byl rybník vypuštěný. Ještě v roce 2009 nabízela radnice při rekonstrukci koryta Bílého potoka podnikateli možnost opravy nátoku, ten toho ale nevyužil.

 Loni v listopadu zastupitelé odsouhlasili v rámci akčního rozvoje města projekt na revitalizaci plochy.

V jak velkém rozsahu práce nakonec budou probíhat, by měli řešit zastupitelé na svém zářijovém zasedání.

„Otázkou je, v jaké verzi vodní plocha nakonec bude. Zda zůstane rybník, nebo jen nějaký vodní prvek. Zjištěný stav přítoku i odtoku nám zatím moc nenahrává. Nyní tedy určíme, jakým způsobem budou probíhat další stupně přípravy,“ uvedla litvínovská starostka Kamila Bláhová (ANO) s tím, že sama za sebe věří, že se podaří celou situaci rychle dořešit.