Kostel v Zahořanech na Litoměřicku.

Kostel v Zahořanech na Litoměřicku. | foto: Pavel Křivohlavý, 5plus2.cz

Noc kostelů nabízí barokní památku od vojevůdce i místa, kde už žádná nestojí

  • 0
Prohlédnout si sakrální prostory, které jsou mnohdy otevřené jen výjimečně, umožní dnešní Noc kostelů. V Ústeckém kraji se letos koná počtrnácté a zapojí se do ní 172 míst. Jedinečnou duchovní atmosféru umocněnou pozdně večerním nádechem tajuplnosti mnohde doplní koncerty nebo divadelní představení.

Mezi nováčky letošního ročníku patří sakrální objekty v Českém Jiřetíně na Mostecku nebo Třebenicích a Chotiměři na Litoměřicku.

Přihlásila se také dvě místa, kde kdysi kaple nebo kostel stávaly. Patří k nim zaniklá kaple na Mariánské skále v Ústí nad Labem, dnes poutní místo, kde bude při Noci kostelů slavnostně otevřena naučná stezka.

Druhým místem je zaniklý kostel Všech svatých v bývalé obci Radovesice u Bíliny, která musela před 40 lety ustoupit místní těžbě. Radovesický kostel byl 3. března 1983 zasypán, stejný osud potkal i celou obec. Na jejich místě se uskuteční vzpomínkové setkání.

Varhany v lovosickém kostele sv. Václava „napravují“ po nevhodné opravě

Terezínský kostel Vzkříšení Páně postavený v empírovém slohu dnes nabídne možnost poslechu monumentálních varhan z roku 1898. Na nově opravené varhany v lovosickém kostele svatého Václava zahraje skladatel a varhaník Pavel Hrubeš, pod jehož patronací rekonstrukce probíhala.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v ústecké městské části Církvice zase rozezní Jazz Trio Děčín a mostecký kostel Církve bratrské gospelový koncert.

V Kapli rodiny Botschen v obci Libouchec na Ústecku se uskuteční muzikálové vystoupení Rošťáků v kulichu nazvané Noc na kapli aneb sestry v akci. Červený kostel ve Varnsdorfu zve zejména dětské diváky na napínavý příběh loutkového divadla Fras nazvaný Za dveřmi.

V modlitebně Českobratrské církve evangelické v Litoměřicích zahraje místní divadelní spolek Žižkovy voči pohádku Jak se Kuba naučil bát a poté divadelní představení Poprask na Olympu.

Zázračná záchrana vojska

Projít si jednu z prvních barokních sakrálních památek na severu Čech půjde dnes v Zahořanech na Litoměřicku. „Kostel Nejsvětější Trojice dal vystavět vojevůdce Jan de la Crone na paměť zázračné záchrany císařského vojska roku 1653. Od konce druhé světové války byl kostel kvůli špatnému stavu uzavřen a chátral,“ uvádí Jarmila Jandová ze spolku Pro Zahořany, který o vzácnou památku pečuje.

Spolek kdysi zdevastovaný objekt dává postupně dohromady, veřejnosti ho otevírá pouze několikrát za rok.

Velká radost malé obce. Kostel má po 80 letech tři zvony, odlili je v Německu

Výjimečně bude otevřena i nově opravená kaple Všech svatých v Rohatcích, které spadají pod obec Hrobce na Litoměřicku. „Barokní kaple byla postavena roku 1744. Centrální kruhová stavba je originální svým půdorysným tvarem, vyzdívanou konstrukcí střechy a oválnými štukovými medailony,“ popisuje Kateřina Hlaváčová, starostka Hrobců, která o kapli pečuje.

Sváteční punc bude mít rovněž návštěva kostela Narození Panny v Nehasicích, které spadají pod Bitozeves na Lounsku. Bohoslužby se v totiž tomto sakrálním objektu slouží jen několikrát do roka, stejně tak do něj může jen sporadicky nahlédnout veřejnost.

Jednolodní pozdně gotický kostel pochází z 15. století, na severní straně presbytáře je obranná hranolová věž se sakristií a v západním průčelí pozdně gotický portál.

28. května 2023