Posílené hlídky strážníků, rekordně preventistů. Most se chystá na letní ruch

  • 7
Mostecká městská policie najíždí na letní režim. Na problémové lokality dohlédnou posílené hlídky. Po boku strážníků navíc nově slouží rekordní počet asistentů prevence kriminality, které od začátku prázdnin doplní ještě takzvaní správci lokalit.

Zvýšené počty pochůzek strážníků se týkají centra města, konkrétně jde o lokality zvané Stovky, U Věžových domů, Kahan, Šestistovky, okolí bloků 525 a 524 a ulic M. G. Dobnera a Javorová, kde žije hodně sociálně slabých obyvatel.

„Jsou to místa, která jsme vytipovali na základě mapy přestupků a průzkumu pocitu bezpečí občanů, který nám ukázal, kde se lidé cítí nejméně bezpečně,“ vysvětlil ředitel mostecké městské policie Jaroslav Hrvol s tím, že posílené hlídky tady budou působit do poloviny září. Kontrolovat budou dodržování veřejného pořádku, zaměří se i na popíjení alkoholu na veřejných prostranstvích.

Společně se strážníky dohlédnou ve větší míře na dodržování veřejného pořádku i asistenti prevence kriminality. Od května jich u mostecké městské policie pracuje 18, což je nejvíce v historii.

Jsou proškoleni tak, aby mimo jiné věděli, jak postupovat v krizových situacích, likvidovat injekční stříkačky, poskytovat první pomoc, procházejí také kurzy sebeobrany. Asistenti budou rovněž působit v okolí jezera Most, které je vyhledávanou rekreační oblastí.

První prázdninový den asistenty doplní dvanáct proškolených správců lokality, kteří budou vykonávat obdobnou práci jako asistenti prevence kriminality. Nemají žádné zvláštní pravomoci, v případě závažného problému kontaktují dispečink městské policie, který na místo případně vyšle hlídku strážníků.

Každá lokalita bude mít přidělenou dvojici správců, kteří se v ní budou pochybovat denně v čase od 10 do 22 hodin. „Mají působit především preventivně. V řadě ohlášení na linku 156 jde o věci, které lze řešit domluvou či vysvětlením situace, že se to nesmí,“ řekl Hrvol a přidal, že právě tyto záležitosti budou správci řešit. „Jde třeba o hlučné chování přes den, hlavně dětí a mládeže, nepořádek a podobně,“ dodal.

Most bude mít až 150 kamer, ohlídají obnovený park u vyloučené lokality

Správci působili v Mostě již loni, a to v lokalitě Stovky. Jejich činnost se osvědčila, a proto jich strážníci proškolili víc a letos je nasadí i do dalších lokalit. Loni totiž dokázali „zkrotit“ dospělé obyvatele Stovek, kteří se v létě často zdržují před domy, baví se nahlas a dělají nepořádek, i hlučící děti, jež místní široké chodníky a zelené plochy obsadí a využívají jako hřiště.

Do míst, kam si lidé chodí zasportovat nebo odpočinout, pak vyjedou cyklohlídky a motohlídky. „Jejich výhodou je, že se dostanou na místa, na která neprojedou strážníci ve vozidle a pěší hlídky by je procházely mnohem déle. Jsou to například parky, zahrádkářské kolonie nebo volnočasové areály. Cyklohlídky a motocyklohlídky také mohou reagovat rychleji než pěší hlídky v případě oznámení na linku 156,“ dodal Hrvol.