Sklepení Pfannschmidtovy vily, kde by časem mohlo vzniknout lovosické...

Sklepení Pfannschmidtovy vily, kde by časem mohlo vzniknout lovosické regionální muzeum. | foto: Městský úřad Lovosice

Lovosice plánují expozici o historii města, má vést ke vzniku muzea

  • 0
Radnice v Lovosicích uvažuje o vybudování stálé historické expozice. Chce pro ni využít sklepní prostory Pfannschmidtovy vily, ve které sídlí městská knihovna. Výstava s názvem Odkrytá tajemství našich předků a jejich poklady by mohla být prvním krokem k vybudování regionálního muzea.

O vznik regionálního muzea usiluje už od roku 2007 občanské sdružení Muzeum Lovosicka.

Suterénní prostory knihovny poskytují plochu zhruba 145 m2. Rada města si objednala výtvarně-architektonickou studii na jejich využití. 

Studie, která bude hotová do konce prázdnin, má přiblížit, jak by mohly vypadat hlavní výstavní sály včetně charakteru mobiliáře, osvětlení a způsobu prezentace exponátů. 

„Vizualizace bude zahrnovat vstupní prostory, chodby i místnosti přiléhající k hlavnímu sálu. Dále pak pokladnu a stánek se suvenýry, vinotéku, salonek a další obslužné prostory pro personál,“ upřesnila Ivana Kocánková z lovosické radnice.

Vhodně uzpůsobené sklepení vily

Studie má podle jejích slov vedle možné podoby také rámcově odhadnout finanční náročnost projektu.

V tuto chvíli se architekt zabývá pouze budoucí podobou prostor, přesný rámec výstavy a výběr konkrétních exponátů bude ještě předmětem dalších úvah. 

„Rád bych, aby v co nejbližší době vznikla pracovní skupina tvořená odborníky, zástupci radnice a Kulturního centra, která se bude zabývat otázkou samotné expozice,“ dodal starosta Milan Dian. Stálá výstava by podle něj mohla být „první vlaštovkou“ ke vzniku lovosického muzea. 

„Sklepení Pfannschmidtovy vily je pro účely muzea dobře uzpůsobené a dostatečně kvalitní,“ řekl Zdeněk Kaftan, místopředseda sdružení Muzeum Lovosicka, které má za sebou více než desetiletou historii. 

„Muzeum zaměřené na město a jeho nejbližší okolí by mohlo představit místní historii od nejstarších archeologických nálezů přes první písemné zmínky až do doby nedávné současnosti,“ přiblížil Kaftan.