Překlenutím řeky Labe lávkou se veřejnosti zpřístupní i Havraní ostrov, kde žije mnoho druhů chráněných živočichů. Zhruba v polovině lávky je naplánován sjezd pro cyklisty a pěší návštěvníky. | foto: Vizualizace: město Lovosice

Ekologům vadí lávka přes Labe, zpřístupní ostrov s chráněnými živočichy

  • 9
Stavba nové lávky přes řeku Labe, která spojí Lovosice s obcí Píšťany, se přiblížila. Lovosická radnice získala platné územní rozhodnutí a v současné době zpracovává dokumentaci pro stavební povolení. Proti záměru se však postavili ekologové. Součástí lávky totiž má být i sjezd na ostrov s cennou přírodou.

„Na podzim letošního roku by mohlo být vydáno stavební povolení, ale vzhledem k nákladnosti akce budeme žádat o dotaci,“ uvedl starosta Lovosic Milan Dian (ANO). Po získání dotace ještě radnice bude muset vysoutěžit zhotovitele, zahájení samotných prací by tak mohlo začít ve druhé polovině příštího roku.

Odhadovaná cena za stavbu se pohybuje kolem 80 milionů korun, ale s ohledem na vývoj cen ve stavebnictví radnice předpokládá její zvýšení. „Konkrétní čísla ukáže až položkový rozpočet a poté výsledek veřejné soutěže na zhotovitele,“ podotkl starosta.

Překlenutím řeky Labe lávkou se veřejnosti zpřístupní i Havraní ostrov. Zhruba v polovině lávky je naplánován sjezd pro cyklisty a pěší návštěvníky. Na něj by měla v budoucnu navazovat stezka vedoucí po okolí jezera uprostřed Havraního ostrova. Teď je ostrov dostupný pouze lodičkou po vodě.

Proti stavbě lávky už v minulosti protestovali ochránci přírody. S lávkou jako takovou prý nemají problém, vadí jim sjezd na ostrov, kde žije mnoho druhů chráněných živočichů.

„Pokud bude ke stavebnímu povolení předložena projektová dokumentace se sjezdem, tak využijeme všech zákonných prostředků pro zastavení stavby,“ upozornil Radim Ježek z Českého svazu ochránců přírody v Litoměřicích.

Unikátní díky izolovanosti

Důvodem protestů je právě ochrana cenného biotopu, který se na ostrově vyskytuje. „Jde o pralesní relikt druhého řádu a takové území je zcela unikátní,“ přiblížil Ježek s tím, že bylo popsáno již 641 druhů brouků a 25 druhů obratlovců, kteří na ostrově mají své útočiště.

Z tohoto výčtu je podle Ježka velká většina chráněnými druhy uvedenými na červeném seznamu a některé druhy byly nalezeny pouze na Havraním ostrově. „Tato lokalita je zcela unikátní díky její dlouhodobé izolovanosti. Jednodušší přístup lidí bude mít negativní vliv na ochranu přírody,“ zmínil Ježek.

Obavy ochranářů se podle lovosické radnice týkají případného kácení dřevin, které se nacházejí ve zcela přirozeném a bezzásahovém stavu a jsou biotopem zvláště chráněných druhů živočichů, zejména hmyzu.

Město podle svého vyjádření žádný významný zásah do stávajícího stavu území nepředpokládá. Starosta Dian dodal, že území ostrova by mělo sloužit pro výchovu a vzdělávání týkající se životního prostředí a jako klidová zóna.