Vizualizace interiéru nové plavecké haly v Litvínově

Vizualizace interiéru nové plavecké haly v Litvínově | foto: Vizualizace: město Litvínov

Litvínov hledá stavitele bazénu. Radnice doufá, že ho postaví do 350 milionů

  • 3
Výstavba nové plavecké haly v Litvínově se přiblížila. Má nahradit dosluhující bazén, který ve městě funguje přes padesát let. Radnice vypsala výběrové řízení na stavitele, předpokládané náklady jsou 350 milionů korun. Podle opozice jde o nesmyslnou investici.

„Stávající bazén je na hraně životnosti a do několika let bychom jej museli zřejmě uzavřít. Máme tu velkou plaveckou komunitu, sportovci dosahují výrazných výsledků, probíhá tam plavecká výuka pro školky a školy. Jezdí tam lidé i z okolních obcí,“ zdůvodnila nutnost výstavby nové haly starostka Litvínova Kamila Bláhová (ANO).

Předpokládané náklady jsou kolem 350 milionů korun. Součástí haly bude 25metrový plavecký bazén se šesti dráhami, rekreační bazén s vodními atrakcemi, brouzdaliště pro děti, několik druhů saun či občerstvení. Stavbu chce Litvínov financovat i z dotace, o kterou žádá. Získat by mohl až 120 milionů.

Opozice: Obyvatele trápí parkování, ne bazén

S výstavbou dlouhodobě nesouhlasí opoziční zastupitelé, kteří kritizují vysoké náklady na výstavbu a drahý budoucí provoz. „Peníze na bazén by měly být použity na opravu stávajícího městského majetku a výstavbu parkovišť včetně stavby parkovacího domu. Parkování trápí většinu obyvatel,“ prohlásil na jednání zastupitelstva, na kterém se o vypsání soutěže rozhodovalo, zastupitel Milan Šťovíček (Starostové a nezávislí).

Nová plavecká hala má stát v areálu koupaliště u Koldomu na kraji města. Před výstavbou proběhne demolice šaten. Pokud vše půjde podle plánu, stavební práce by měly začít ještě letos a skončit v následujícím roce.

Stavitele nehledá litvínovská radnice poprvé. První tendr zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podle něj město stanovilo zájemcům o zakázku diskriminační a nepřiměřené zadávací podmínky.

Stávající bazén v centru bude zbourán.