Pozůstatky gotického litoměřického hradu na městském plánu z roku 1738.

Pozůstatky gotického litoměřického hradu na městském plánu z roku 1738. | foto: Oblastní muzeum v Litoměřicích

Muzeum vystaví vzácné exponáty, přiblíží osm set let od založení Litoměřic

  • 0
Vzácné artefakty ze sbírek oblastního muzea v Litoměřicích představí nová výstava nazvaná Město na dvou pahorcích – 800 let od počátku města Litoměřic. Muzeum ji připravilo k osmistému výročí založení města.

Výstava bude ke zhlédnutí až do 1. března příštího roku.

„K vidění bude vzácný meč z 10. století vyrobený v dílně věhlasného franského mečíře Ulfberhta. Tuto zbraň si mohli dovolit jen příslušníci nejvyšší společenské třídy a v Čechách se dochovaly pouze dva exempláře, z toho jeden ve svatovítském pokladu na Pražském hradě,“ uvádí kurátor výstavy Oldřich Kotyza.

Vystaveno bude také nejstarší městské pečetidlo z druhé poloviny 13. století, které patří k základním insigniím právního města.

„Návštěvníci si budou moci prohlédnout také pozůstatky hrobové výbavy z 10. století svědčící o přítomnosti bojovníků kastelánské družiny v okolí Litoměřic nebo zdobné dlaždice tzv. vyšehradského typu z 12. století užívané pro dlažbu významných kostelů,“ líčí kurátor.

Některé předměty pro výstavu zapůjčila muzea v Teplicích a Ústí nad Labem či Národní muzeum.

Jediný hmotný pozůstatek z původního kostela sv. Štěpána

„Díky těmto zápůjčkám si budou moci návštěvníci prohlédnout originál šestiboké dlaždice s motivem ryb nemající v Čechách obdoby – jde pravděpodobně o jediný hmotný pozůstatek z původního kapitulního kostela sv. Štěpána,“ popisuje kurátor.

„Vystavíme také třeba drobné zrcátko s vyřezávanou milostnou scénou dokládající řemeslné zpracování předmětu osobní potřeby nebo drobnou pozlacenou plastiku ukřižovaného Krista nalezenou na litoměřickém královském hradě, jež pochází z vyhlášené emailérské dílny 13. století ve francouzském Limoges,“ dodává kurátor.

Expozice návštěvníky zavede do hlubin historie, kdy před více než tisíci lety vznikl nad řekou Labe kastelánský hrad patřící mezi nejvýznamnější přemyslovská sídla v zemi.

Dále bude sledovat postupné osidlování podhradí a rozvoj okolní aglomerace, jež vedly k založení města v letech 1219 až 1228. Cestu dějinami Litoměřic pak zakončí ve vrcholném středověku za panování Karla IV. a jeho syna Václava IV., kdy došlo k rozšíření města a reprezentativní přestavbě středověkého královského hradu.