Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Snad tu nebude velká zima. Litoměřičtí gymnazisté se nově učí v klášteře

  7:09
Ikonická dominanta litoměřického panoramatu, bývalá jezuitská kolej, po letech opět otevřela své brány. Od nového školního roku totiž hostí studenty místního gymnázia, jehož budova prochází rekonstrukcí. Architektonicky krásná, avšak léta nepoužívaná stavba studenty sice zaujala, ale také v nich budila rozpaky.

„Docela se těším, protože je to historická budova, která je spojena s Litoměřicemi, byl tam seminář,“ říká přicházející student Radek. „Jinak bych se do této historické budovy asi nikdy nepodívala, tak jsem zvědavá,“ prohodí Hanka. „Já se taky těším, protože tu je spousta nových prostor, které můžeme objevovat,“ přizvukuje Ondřej. „Bude to určitě zajímavá změna,“ míní Nikolaj.

Největší změna čeká maturanty. „Jako nastávajícího maturanta mě trochu mrzí, že jsem trávila sedm let v jedné budově a maturovat budu v jiné. Ale snad to zvládneme. A těším se na hezké výhledy z oken,“ podotýká Marcela.

Do bývalé jezuitské koleje v Litoměřicích se po mnoha letech vrátili studenti. Někteří vtipálci dorazili odění jako mniši.

Očekávání nového je však u některých studentů spojeno i s obavami. „Mám strach z toho, že to tady bude malé a všichni se sem nevejdeme. Budova kláštera totiž vypadá daleko menší než naše stávající budova,“ uvažuje Ester. „Mám obavy z toho, že to tady bude zastaralejší. A upřímně mám trochu strach z technického stavu této budovy a nevím, jestli tu nebude moc zima,“ obává se Petr.

Na účet historické budovy si někteří studenti neváhají i zavtipkovat. „Bojím se suchých záchodů,“ říká Vláďa. „A já se obávám, zda tu bude vůbec dostatek záchodů, protože u nás ve škole jich bylo hodně, ale stejně tam byly fronty,“ doplňuje Marie.

Náhradní gymnaziální budova leží v centru města, pro většinu studentů prý cesta nebude o tolik delší. Problém ale vidí v cestě samotné. „Pro mě, jako pro dojíždějící, to bude komplikovanější. Když půjdu z dolního nádraží, budu muset přeběhnout hlavní silnici u Tyršova mostu, kde však není žádný přechod. Když tam bude přebíhat více žáků, může to být i hodně nebezpečné. Další cesta vede přes Dlouhou ulici, ale ta je zase dlouhá,“ uvažuje Alžběta.

Zatímco žáci teprve nové prostředí poznávají, pedagogové už za sebou mají dost práce. „Stěhování z gymnázia proběhlo během jednoho týdne, kdy nás firma začátkem srpna přestěhovala. Pak už následovaly jen dílčí úpravy. V přípravném týdnu si pedagogové ještě vybalili své věci z krabic a nyní jsme všichni připraveni. Na výuku v novém prostředí se těšíme, myslím, že v tomto mohu mluvit i za pedagogy. Tento objekt je nádherný a úplně perfektně na sto procent naši původní školu nahradí. Máme tady všechny učebny včetně chemické laboratoře a myslíme si, že vzdělávací proces bude probíhat jako by studenti byli v naší domovské budově,“ říká ředitelka Gymnázia Josefa Jungmanna Radka Balounová.

Snad na nás zbude nějaké jídlo

Výuka by podle ředitelky měla probíhat zcela standardním způsobem, pouze na tělocvik budou studenti z kláštera chodit do původní budovy. „V rámci této dvouhodinovky se projdou, zacvičí si a zase půjdou zpátky. Všechno ostatní se bude učit normálně, učebny jsou vybaveny tabulemi jako na původní škole. Studentům bych do nového školního roku popřála, aby se jim nové prostředí a nová škola líbila alespoň tak, jako nám pedagogům, a aby tu prožili pěkný školní rok,“ usmívá se Balounová.

Určitou komplikací bude pro studenty stravování. „Prima se sekundu budou chodit na obědy do jídelny na Máchovy schody, tercie a kvarta budou chodit na ZŠ Lingua a všechny vyšší ročníky budou chodit do centrální jídelny v Jiráskových sadech,“ vysvětluje ředitelka školy.

Právě tato dlouhá cesta se studentům nelíbí. „Myslím si, že to bude velice příjemné, protože v jídelně už nebude fronta a nebudeme se muset rozhodovat, které jídlo chceme, protože už nebude na výběr,“ ironicky glosuje Jirka. „Bojíme se, že na nás už nic pořádně nezbude,“ přizvukuje Aleš.

„Budova se mi líbila, protože má nostalgickou atmosféru. Sice se musíme adaptovat na nové prostředí, ale jsem ráda, že jsme neskončili na distanční výuce,“ říká po konci prvního dne v nové škole Alena.

„Prostory jsou tady moc malé na množství studentů. Z toho mám nepříjemné pocity. Místnosti jsou navíc propojené, takže například do kabinetu chodí profesoři přes naší třídu. Myslím, si že do budoucna tu bude dost rušit,“ nelíbí se Petře. Dokonce i některé třídy nemají svůj vlastní vchod z chodby a musí se do nich vcházet přes jiné třídy.

Na historické budově studenty udivily zejména staré schody. „Zaujaly mne úzké točité schody, to je hodně nestandardní a trochu děsivé,“ popisuje Věra schodiště v zadní části budovy. „To schodiště, to je tedy něco,“ přidává se Bára. „Mně se líbí to bludiště, je to jako bych byl znovu v prváku, kdy všechno objevuji,“ usmívá se Michal.

Nechci jen něco odvykládat. Mezi dětmi a mnou má být vztah, říká učitel

Negativní hodnocení si ale vysloužily pánské toalety. „Zaujaly nás pánské záchody, což je velmi stísněný prostor. Přesto, že tam je sedm pisoárů, podle etikety se tam vejdou jen tři lidi,“ uvažuje Zdeněk.

Asi nejvíce však studenty rozladily podle čísel neuspořádané šatní skříňky. „Nastěhovali nám naše skříňky, ale jsou úplně rozházené. Půl hodiny jsme musela hledat svou skříňku,“ rozčiluje s Bára.

Podobnou zkušenost líčí také řada dalších studentů. „Taky se mi nelíbilo, že se člověk v budově pořádně nevyzná, čísla dveří totiž vůbec nejsou popořadě,“ durdí se Josef. „Ale alespoň nám v orientaci pomohly ukazatele, že jsme trochu věděli, kde co je,“ podotýká Klára.

  • Nejčtenější

Rasový motiv, řekl žalobce o bitce v Dubí. Čtyřem obžalovaným navrhl vězení

22. dubna 2024  9:33,  aktualizováno  14:45

U teplického okresního soudu zazněly závěrečné řeči v případu napadení mladého muže na koupališti v...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena neuhlídala dvě děti, obě se utopily. Se žalobcem se dohodla na podmínce

25. dubna 2024  11:30

S podmíněným trestem odešla od soudu žena, která loni v létě neuhlídala na koupališti v Klučku u...

Lidé vyhráli. Lithium se patrně bude zpracovávat na Chomutovsku, ne u Teplic

24. dubna 2024  18:29

Lidé, kteří protestovali proti zpracování lithia v lokalitě Újezdeček u Košťan na Teplicku,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Plzeň - Teplice 3:0, góly až po přestávce, dvakrát se trefil Chorý

28. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  19:39

Až do druhého poločasu si diváci v Plzni počkali na branky, po poločase ale viděli rovnou tři....

Záchranáři měli ve vzduchu naráz tři vrtulníky, zasahovali i na hoře Říp

28. dubna 2024  15:56

V Ústeckém kraji zasahovaly v jednu chvíli tři záchranářské vrtulníky. Jeden letěl pro vážně...

Zámek v Pětipsech měl nakročeno k zániku, díky spolku už je polovina opravená

28. dubna 2024  8:40

Zámek Pětipsy mezi Žatcem a Kadaní se probouzí k životu. Ruina bez střechy, podlah a stropů, s...

Na horské dráze do finále. Karvinští házenkáři vyřadili Lovosice po rozstřelu

27. dubna 2024  22:22,  aktualizováno  28.4

Zvraty jako v argentinské telenovele. Strhující čtvrtá bitva semifinále play off poslala házenkáře...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...