Na Labi ve Štětí rybáři vylovili stovky kilogramů uhynulých ryb. (15. ledna...

Na Labi ve Štětí rybáři vylovili stovky kilogramů uhynulých ryb. (15. ledna 2022) | foto: Český rybářský svaz

Sumci, kapři i amuři. V Labi na Litoměřicku uhynuly stovky kilogramů ryb

  • 33
Policisté vyšetřují od sobotního odpoledne úhyn stovek kilogramů ryb v Labi ve Štětí na Litoměřicku. Na místě spolupracovali s hasiči, rybáři a inspektory životního prostředí. Vyšetřovatelé odebrali vzorky vody a ryb a čeká se na jejich laboratorní výsledky. Pravděpodobně za úhyn ryb může papírna.

„Včera jsme odebrali vzorky a zítra je budeme dávat do laboratoře ke zkoumání. Z největší pravděpodobností je viníkem papírna. Byli jsme tam, ale v pondělí jdeme na podrobnější kontrolu a budeme moci říci bližší informace,“ řekl iDNES.cz mluvčí České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Jiří Ovečka. 

Uvedl, že přestože vše ukazuje, že za úhyn může papírna, ČIŽP musí vše vyšetřit podle faktů a vzorků. 

K nehodě se papírny samy přihlásily. Za úhyn ryb prý mohla havárie na dešťové kanalizaci, kterou po zjištění problému technici společnosti úplně odstavili a k únikům kontaminované vody již nedochází. Podle vedení společnosti se do řeky nedostaly chemikálie z výroby.

„V sobotu jsme zaregistrovali zvýšené pH na závodní výpusti do Labe. Problém přicházel z dešťové kanalizace a nesouvisel nijak s odpadními vodami z technologie,“ řekla Milena Hucanová, manažerka komunikace papírenské společnosti pro Český rozhlas.

Případ nadále vyšetřuje policie, její mluvčí nemůže komentovat konkrétní subjekt. „Oznámení o úhynu ryb v části Labe ve Štětí jsme přijali v sobotu po poledni. Na místě jsme prováděli vyšetřování ve spolupráci s hasiči a s Českou inspekcí životního prostředí. Přítomní byli i zástupci Českého rybářského svazu. Odebrali se vzorky vody a uhynulých ryb,“ řekla iDNES.cz krajská mluvčí policie Alena Bartošová.

Na případ jako první upozornil portál iROZHLAS.cz, podle něj rybáři na místě vylovili stovky kilogramů uhynulých ryb. 

„Aktuálně bylo zajištěno několik stovek kilogramů uhynulých ryb, byly mezi nimi i trofejní kusy. Jedná se převážně o sumce, ale i kapry, amury a podobně,“ řekl webu mluvčí severočeského rybářského svazu Jan Skalský.

Český rybářský svaz uvedl, že lze předpokládat, že uhynulých ryb bude více s ohledem na charakter toku. Řeka je mohla odnést níže po proudu a případně vyplavou vlivem rozkladu. Rybáři vylovené ryby odešlou k odborné likvidaci.

Policie případ vyšetřuje pro trestný čin pro poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Výsledky ze vzorků ryb i vody by měla Česká inspekce životního prostředí znát v příštím týdnu.

,