Martin Klika před mosteckým soudem.

Martin Klika před mosteckým soudem. | foto: Monika Gordíková, MF DNES

Nadřízení prověří postup soudců v kauze promlčené nehody náměstka hejtmana

  • 2
Vedení mosteckého soudu musí prověřit postup dvou soudců, kteří řešili kauzu tragické dopravní nehody náměstka hejtmana Martina Kliky a opakovaně ho zprošťovali obžaloby. Vyzvalo je k tomu krajské státní zastupitelství a také předseda ústeckého krajského soudu.

Krajský soud mosteckým soudcům opakovaně vytýkal špatné vyhodnocení důkazů. Ti se ale závěry vyšší instance neřídil a krajský soud tak nakonec musel v lednu Klikovo trestní stíhání zastavit, protože případ byl mezitím promlčený.

„Vedení krajského soudu pověřilo místopředsedkyni trestního oddělení okresního soudu k prověření případu. Se zjištěnými závěry se krajský soud důkladně seznámí a zváží další postup,“ sdělila nyní MF DNES mluvčí krajského soudu Veronika Suchoňová.

Soudcům by za jejich postup mohla hrozit kárná žaloba.

„Spis toho případu k nám dorazil z Ústí teprve asi před dvěma týdny. Prozkoumáváme ho a rozhodujeme se, zda budeme činit nějaké další kroky,“ uvedl k záležitosti bez dalších podrobností předseda mosteckého soudu Martin Beneš.

Politikovi hrozil až tříletý trest za šest let starou dopravní nehodu, kdy na čtyřproudé silnici u Mostu srazil opilého chodce a ten na místě zemřel. Proces začal už v roce 2014, z kauzy se ale stal soudní ping pong.

V Mostě Kliku pětkrát zprostili obžaloby s tím, že nespáchal trestný čin a že vina je čistě na straně chodce.

Odvolací krajský soud se ale vždy ztotožnil se žalobcem, že soudci špatně vyhodnotili důkazy, a případ do Mostu stále vracel.

Krajský soud dokonce v průběhu procesu nařídil i změnu prvoinstančního soudce. Po třech zprošťujících verdiktech Jana Hartmana dostal věc Benno Eichler. I ten ovšem dvakrát rozhodl stejně jako jeho předchůdce.

„Svévolným postupem okresního soudu, kdy tento opakovaně nerespektoval závazné pokyny krajského soudu, nerozebíral důkazy dle jejich vypovídací hodnoty a nevzal na vědomí úvahy krajského soudu, došlo k uplynutí promlčecí doby a ze strany okresního soudu tak bylo celé trestní řízení zmařeno,“ napsal pak krajský soud v usnesení o zastavení Klikova trestního stíhání.

Spor byl o to, zda politik ignoroval blikání protijedoucích aut

Nehoda se stala 5. února 2013 na silnici I/13. Sražený opilý muž tehdy nejprve zavinil nehodu v protisměru. Klika při své jízdě neporušil žádný dopravní předpis.

Žalobce ho ale vinil z usmrcení z nedbalosti s argumentem, že ostatní auta místem projížděla opatrně a s výstražnými světly, čímž řidiči upozorňovali na mužův pohyb, a že Klika se podle toho nezachoval. Politik tvrdil, že žádná výstražná znamení neviděl.

Sporným důkazem byl kamerový záznam s blikajícími auty a mužem mávajícím na projíždějící vozy. Podle žalobce šlo o sraženého muže. Obhajoba tvrdila, že záběr pochází až z doby po tragické nehodě a že mávajícím je Klikův spolujezdec a exnáměstek hejtmanky Pavel Kouda.

Loni v listopadu soud popáté zprostil Kliku obžaloby za smrt chodce:

8. listopadu 2018