Opravovaná tvrz vydala překvapení, dlažba ve sklepích je patrně středověká

  • 0
Na zajímavý objev narazili archeologové při probíhající rekonstrukci renesanční tvrze v Hrobčicích na Teplicku. Ve sklepení budovy z druhé poloviny 16. století totiž našli zachovalou dlažbu, jež by měla pocházet z období středověku. Odborníci se proto domnívají, že část objektu může být staršího data.

„Celá tvrz byla v minulosti obtékaná vodou a dodnes stojí na bahně, v podstatě v podmáčeném terénu. Z historických map víme, že v nejbližším okolí bylo několik rybníčků propojených vodotečí,“ sdělila Lucie Kursová, archeoložka teplického muzea, která v objektu provádí archeologický výzkum.

Nález prý není ani tak vzácný, podobné dlažby se našly například i na děčínském zámku, upoutá však svým precizním provedením.

Podle Kursové vyrůstaly ve stojaté vodě rostliny, jejichž rozkladem vznikalo černé bahno, které se usazovalo v zaplavovaném terénu. 

„Jedná se o bahno s organickými látkami, které známe i z jiných rybníků. Nalézáme jej ve všech místnostech suterénu, až do hloubky 70 centimetrů, potvrdily ho všechny sondy. Nasedá na žluté jílové podloží,“ doplnila s tím, že právě v jedné z místností sklepení archeologové nalezli i původní dlažbu.

„Nachází se v části objektu, kterou považujeme za nejstarší. Může být z konce 15. století,“ odhadla Kursová. Pod dlažbou poskládanou z drobných kamenů se již nenacházejí další antropogenní vrstvy. „Dlažba byla překryta vrstvou s keramikou z přelomu 16. a 17. století, která posloužila pro položení cihlové dlažby,“ sdělila archeoložka.

Nález prý není ani tak vzácný, podobné dlažby se našly například i na děčínském zámku, upoutá však svým precizním provedením. „Je to spíše hezká technologická záležitost,“ podotkla Kursová.

Jak bude s dlažbou naloženo během rekonstrukce a zda zůstane zachována i pro další generace, zatím není jasné. „O dalších osudech dlažby rozhodne památkový ústav a projektant,“ zmínila Kursová.

Starostka: Všechno musí ven

Podle starostky Hrobčic Jany Syslové (STAN) historická dlažba pravděpodobně zachovat nepůjde. „Mrzí nás to, ale dlažba je po celé své délce zničena starším výkopem a součástí nového projektu je úplně nová konstrukce podlah, musí tam být izolace odspoda, aby se místnosti daly využívat, takže všechno musí jít ven,“ sdělila starostka.

Původně renesanční tvrz je součástí bývalého poplužního dvora. Vedle ní dříve stála i dnes už neexistující brána zdobená vlaštovčími ocasy, erby rodu Rausendorfů a letopočtem 1579. Roku 1596 koupil statek Jan Mirošovický a připojil ho ke svému majetku v nedalekých Mirošovicích.

Během třicetileté války byla tvrz dobyta Švédy a značně poškozena, v roce 1688 se stala majetkem Lobkoviců, po 2. světové válce byla zestátněna a od té doby chátrá. Během restitucí po roce 1989 se neudržovaný areál vrátil Lobkovicům, ti ho ale prodali a objekt dál chátral.

Obec tvrz získala do svého majetku v roce 2016 a o čtyři roky později zahájila její rekonstrukci, jež vyjde na 33 milionů korun. S využitím 18 milionů korun z dotačních prostředků by v objektu mělo vzniknout polyfunkční centrum. Hotovo má být letos v srpnu.