(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: iDNES.cz

V Ústeckém kraji je nejvíce exekucí v celé zemi, trpí tím i ekonomika

  • 10
V Ústeckém kraji je na 125 tisíc obyvatel vyhlášených více než 650 tisíc exekucí, nejvíce v celé zemi. A situace se zatím nelepší, počet exekucí stále pomalu stoupá. Velké množství vyhlášených exekucí má přitom podle odborníků negativní vliv i na ekonomiku celého regionu.

„Peníze z exekucí jsou odčerpávány z krajů. Finance, které by jinak mohli lidé utratit za služby a zboží v místě, odcházejí na účty věřitelů a exekutorů v jiných městech,“ popsal málo zmiňovaný důsledek exekucí Radek Hábl, zástupce Agentury pro sociální začleňování a autor mapy exekucí.

„Vysoké číslo exekucí tak ovlivňuje další rozvoj postiženého regionu. Tím, že lidé nemají peníze na útratu, stahují s sebou dolů i své okolí,“ dodal Radek Hábl.

Tři ze čtyř okresů s největším počtem exekucí jsou na severu Čech. Nelichotivým statistikám podle aktualizované mapy exekucí vévodí stále Ústí nad Labem, kde se v dluhové pasti ocitlo téměř 22 procent obyvatel starších patnácti let.

V těsném závěsu za ním je Most a Chomutov, před který by se ale ještě jen s minimálním odstupem vešel Sokolov ze sousedního Karlovarského kraje.

Z obcí nad 1 500 obyvatel jsou na tom v kraji nejhůř Obrnice na Mostecku, kde má na sebe minimálně jednu exekuci uvaleno 857 lidí, což je téměř 52 procent obyvatel. Z velkých měst jsou na tom naopak nejlépe Litoměřice, kde je v exekuci dvanáct procent místních.

Na splácení dluhů lidem chybí motivace

„Nastavením současného systému placení exekucí nejsou lidé motivovaní, aby si zvyšovali příjmy a měli zájem pracovat,“ podotkl zástupce Agentury pro sociální začleňování.

„Čím více totiž lidé vydělávají, tím více jim exekutor zabaví. To je pak příčinou vzniku šedé ekonomiky, kdy lidé pracují načerno a státu z toho nic neplyne,“ doplnil Hábl s tím, že spousta věcí se sice za poslední roky podařila zlepšit, ale mnoho dalšího je potřeba ještě dotáhnout do konce.

K velkým problémům patří i dluhy dětí. Pokud totiž za ně rodič neuhradí například poplatek za odvoz odpadu, případně za ně nezaplatí pokutu za jízdu načerno, v okamžiku, kdy je jim 18 let, stávají se automaticky dlužníkem, na kterého se může hned vrhnout exekutor.

Podle statistik exekutorské komory z roku 2017 tento scénář v kraji hrozil 1 359 dětem do 18 let, což je absolutně nejvyšší číslo v Česku.

Více než 18 tisíc exekucí bylo vyhlášeno i na lidi ve věku od 18 do 29 let.

„Je důležité, aby děti nebyly odpovědné za dluhy vzniklé v době jejich dětství. Je potřeba jejich splácení hned v okamžiku vzniku požadovat po rodičích,“ řekl Tomáš Zima, rektor Karlovy Univerzity, který v krajském městě na toto téma debatoval s dalšími odborníky.

Pomoci by mohla výuka finanční gramotnosti

Potíže s exekucí si uvědomuje i náměstek hejtmana Ústeckého kraje Martin Klika (ČSSD). „Je to zásadní problém celého kraje - 125 tisíc lidí v exekuci je ohromné číslo, které nahrává ve svém důsledku vysokému počtu sociálně vyloučených lokalit, vysoké nezaměstnanosti a nízkým příjmům lidí v kraji,“ sdělil Klika.

I proto kraj podle něj připravil několik bodů, které by mohly pomoci současný stav řešit.

„Důležité je začít s výukou finanční gramotnosti již na školách, mimo jiné by bylo potřeba zjednodušit podmínky osobního bankrotu nebo zajistit místní příslušnost exekutorů, aby každou jednotlivou exekuci neřešil jiný exekutor v jiném městě,“ dodal náměstek, který zmínil i další alarmující číslo.

Téměř devět tisíc seniorů v kraji ve věku nad 65 let má na sebe uvalenou exekuci, což je opět nejvíce v zemi.