Žalostný pohled na budovu bývalé psychiatrické léčebny v Dubí. Kdysi výstavní...

Žalostný pohled na budovu bývalé psychiatrické léčebny v Dubí. Kdysi výstavní vilu si nechal postavit Anton Tschinkel, výrobce porcelánu a zakladatel zdejších klimatických lázní. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Průmyslníkovu vilu v Dubí by rád získal Ústecký kraj pro domov seniorů

  • 1
Dlouhé roky chátrající Tschinkelova vila, která stojí v parku naproti městskému úřadu v Dubí, možná brzy změní majitele. O jejím odkoupení z rukou soukromého vlastníka momentálně jedná Ústecký kraj. Budovu i s přilehlými pozemky by chtěl využít pro rozšíření péče o seniory.

V sousedství Tschinkelovy vily Ústecký kraj už zřizuje Podkrušnohorské domovy sociálních služeb. Zájem kraje o historickou vilu z roku 1865, s pozemky o rozloze 31 tisíc metrů čtverečních, potvrdila mluvčí úřadu Lucie Dosedělová.

„Vedeme jednání s majitelem pozemků a budov o podmínkách odkoupení. Jednání jsou teprve v začátku, bylo zadáno vypracování znaleckého posudku,“ prozradila.

Kdysi výstavní vila továrníka Antona Tschinkela, výrobce porcelánu a zakladatele zdejších lázní, sloužila za války jako škola, později jako ozdravovna pro nemocné tuberkulózou a v roce 1957 se z ní stala dětská psychiatrická léčebna.

Od 90. let je vila v soukromých rukách a chátrá. Vlastní ji bývalý starosta Moldavy Jaroslav Pok, který potvrdil, že je s krajem skutečně v kontaktu.

„Oslovili mě s tím, že by chtěli nedaleký pečovatelský dům rozšiřovat a potřebovali by mé pozemky. Já se tomu nebráním, ale samozřejmě bude záležet na ceně. Když mi za to zaplatí cenu v místě a čase obvyklou, tak to asi prodám,“ sdělil Pok.

Záměr kraje koupit pozemky a chátrající objekt, ve kterém kvůli bezdomovcům často zasahují strážníci městské policie, se líbí i dubské radnici.

„Pro kraj je to strategický pozemek a cesta k domovu seniorů. Budeme rádi, když k prodeji dojde a jizva našeho města zmizí,“ řekl starosta Dubí Petr Pípal s tím, že chátrající Tschinkelova vila ale nejspíše bude muset být zbořena.

„Obávám se, že to torzo už je neopravitelné. Nedovedu si představit, že by do její záchrany někdo investoval obrovské peníze,“ dodal Pípal.