Fotbalisté Sokola Brozany při letním tréninku. Někdy se jdou raději schovat do lesa. | foto: Milan Richtr, Sokol Brozany

Melouny rozdávají, trénovat musí v lese. Jak se žije na nejteplejším místě v Česku

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Fotbalisté Brozan na Litoměřicku chodí víc trénovat do lesa, aby se skryli před sluncem. Na zdejších zahradách běžně rostou melouny a dýně o velikosti, která se hned tak nevidí. Místní je, nejen letos, mohou rozdávat. Stejně jako v sousedních Doksanech. Brozany a Doksany jsou téměř souměstí, dělí je jen řeka Ohře, a jde o nejteplejší místo v Česku.

Na otázku, jak zvládá léto a s tím související vysoké teploty, se starosta Doksan na Litoměřicku Jaroslav Joska pousměje. „Upřímně říkám, že pokud jde o mě, mám daleko radši zimu. Vedra nejsou nic pro mě. Léto je z mého pohledu dobré, když jste na dovolené. V pracovním procesu už je to horší,“ líčí Joska.

Milovník zimy je starostou v Doksanech, kde minulou neděli v první polovině září naměřili 31,4 stupně Celsia, nejvíce v republice. V pondělí tady dosáhla rtuť teploměru na 32,8 stupně Celsia. Opět šlo o nejvyšší tuzemskou teplotu. „Ale žít se tu samozřejmě dá,“ usmívá se starosta. „Teplo je přeci i jinde a máme tu navíc Ohři a lužní les, což ke zvládnutí léta dost pomáhá,“ dodává.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se