Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z mostu v Ústí zbude jen oblouk, pro lidi začnou v létě stavět dočasnou lávku

  9:31
Zhruba v polovině roku se začne v Ústí nad Labem budovat provizorní lávka pro chodce a cyklisty přes řeku Labe. Její výstavba předznamenává dlouho očekávanou opravu chátrajícího Benešova mostu, která na následující dva roky zásadně ovlivní dopravu v krajské metropoli.

„V tuto chvíli se dokončuje projektování lávky. K samotné výstavbě by mělo dojít v letních měsících, a to červnu či červenci, a v říjnu letošního roku by měla být lávka uvedená do provozu,“ uvedla Magdalena Fraňková, mluvčí Ústeckého kraje, který je investorem stavby lávky i následující opravy Benešova mostu.

Lávka se bude nacházet přibližně 80 metrů od Benešova mostu ve směru k mostu Mariánskému. „Na ústeckém břehu bude začínat nástupní rampa provizorním chodníkem napojeným na stávající chodník podchodu železničního koridoru, na střekovském břehu bude nástupní rampa začínat u chodníku podél krajského soudu,“ popsala Fraňková.

Lávka bude dlouhá 381 metrů, mostovka by měla být dřevěná. Navržena je tak, aby ji mohli bez problémů využívat i handicapovaní lidé. Na lávku budou také převedeny inženýrské sítě, které budou nezbytné pro následnou rekonstrukci mostu.

Budování lávky by nemělo ovlivnit dopravu tak, jako tomu bude v případě opravy mostu. S omezeními pro řidiče se počítá pouze během navážení stavebního materiálu potřebného pro stavbu.

Plánované práce se však dotknou cyklistů, kteří na střekovské straně využívají oblíbenou Labskou stezku. V blízkosti stavby totiž dojde k jejímu uzavření. „Bude zřízeno náhradní propojení na chodník před krajský soud, odkud budou cyklisté pokračovat přes ulici Národního odboje, dále se pak ulicemi Kramoly a Raisova napojí na stávající cyklostezku,“ uvedla mluvčí Ústeckého kraje.

Po dokončení rekonstrukce Benešova mostu bude lávka odstraněna. Kraj s jinou variantou ani nepočítá. „I na posledním jednání s městem Ústí zaznělo, že není zájem o vybudování trvalé lávky. Důvody jsou dva. Jednak projekt od počátku počítal s provizorní lávkou a je tak i v žádosti o dotaci, jednak umístění lávky není pro město vhodné a na jiném místě se nepodařilo najít odpovídající řešení,“ podotkla Fraňková.

Zůstane jen oblouk

Náklady na stavbu, provozování a demontáž lávky jsou vyčísleny zhruba na 97 milionů korun bez DPH, uvedená částka je započítána do ceny za opravu Benešova mostu.

K obnově Benešova mostu z roku 1936, který spojuje centrum města s částí Střekov a je dlouhodobě ve špatném stavu, dojde po dostavbě lávky. Z mostu zůstane pouze železný oblouk. „Po dobu opravy bude oblouk zajištěn proti zdeformování a vyzvednut nad rekonstruovaný most. Zpět se vrátí po vybudování nové mostní konstrukce. V plánu je i sanace podpěrných pilířů včetně jejich základů,“ sdělila Fraňková s tím, práce by měly trvat přibližně dva roky, tedy do konce roku 2026.

Na rekonstrukci má kraj vyčleněno 628 milionů korun. Náklady by měla snížit dotace z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši 525 milionů korun, o niž hejtmanství požádalo.

Po dobu oprav bude v Ústí nad Labem pro dopravu k dispozici pouze Mariánský most, což s sebou přinese velké komplikace v podobě dlouhých kolon nejen v okolí stavby, ale nejspíše i v dalších částech města. Připravují se objízdné trasy, aby se krajskému městu co nejvíce ulevilo. Některé z nich procházejí opravou. Týká se to například Výstupní ulice v části Krásné Březno, která bude sloužit jako tranzitní trasa pro ty, kteří Ústím chtějí jen projet. Rekonstrukce momentálně probíhá i na okružní křižovatce pod Větruší.

Využívejte hlavně MHD, vyzývá primátor Ústí před opravou důležitého mostu

„Konkrétní návrhy dopravního řešení se připravují, a nejsou tedy ještě schválené. V tuto chvíli se předpokládá, že nákladní doprava ze směru od Děčína bude rovnou vedena na silnici I/13, aby nepřijížděla do Ústí podél Labe. Tady je však třeba zdůraznit, že to není kvůli rekonstrukci Benešova mostu, ale kvůli předpokládané uzavírce na silnici I/62 v ústecké části Mojžíř. Probíhat zde bude stavba mostu, kterou bude provádět Ředitelství silnic a dálnic,“ zmínila mluvčí Ústeckého kraje.

O rekonstrukci mostu se podle Fraňkové mluví dlouho, řidiči jsou tak na ni připravováni s předstihem. „Po dopracování a schválení všech dopravně inženýrských opatření budeme informovat konkrétněji o úpravách vedení dopravy, možných rizicích a návrzích objízdných tras. Intenzivněji to předpokládáme jeden až dva měsíce před samotným uzavřením mostu. Zároveň vznikají takzvané krizové scénáře, kdyby například došlo k nehodě. Není však možné vymyslet řešení, které by řidiči nijak nepocítili,“ přiblížila Fraňková.

  • Nejčtenější

Rasový motiv, řekl žalobce o bitce v Dubí. Čtyřem obžalovaným navrhl vězení

22. dubna 2024  9:33,  aktualizováno  14:45

U teplického okresního soudu zazněly závěrečné řeči v případu napadení mladého muže na koupališti v...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena neuhlídala dvě děti, obě se utopily. Se žalobcem se dohodla na podmínce

25. dubna 2024  11:30

S podmíněným trestem odešla od soudu žena, která loni v létě neuhlídala na koupališti v Klučku u...

Lidé vyhráli. Lithium se patrně bude zpracovávat na Chomutovsku, ne u Teplic

24. dubna 2024  18:29

Lidé, kteří protestovali proti zpracování lithia v lokalitě Újezdeček u Košťan na Teplicku,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Zámek v Pětipsech měl nakročeno k zániku, díky spolku už je polovina opravená

28. dubna 2024  8:40

Zámek Pětipsy mezi Žatcem a Kadaní se probouzí k životu. Ruina bez střechy, podlah a stropů, s...

Na horské dráze do finále. Karvinští házenkáři vyřadili Lovosice po rozstřelu

27. dubna 2024  22:22,  aktualizováno  28.4

Zvraty jako v argentinské telenovele. Strhující čtvrtá bitva semifinále play off poslala házenkáře...

Mostecké házenkářky v úvodním semifinále porazily Písek

27. dubna 2024  17:29

Mostecké házenkářky vstoupily do semifinále českého play off interligy vítězstvím. Úřadující...

Evropská šance pro Teplice. Ve srandě to v kabině zazní, přiznává Trubač

27. dubna 2024  14:35

Léta se klepaly v nervácích o udržení, teď se prvoligové Teplice třesou na boj o poháry. Jejich...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...