Netopýr Saviův.

Netopýr Saviův. | foto: Miloš Anděra

Detektor odhalil v Českém Švýcarsku vzácný druh netopýra Saviova

  • 0
U Hřenska žije silně ohrožený netopýr Saviův. Zjistili to ornitologové pomocí speciálního detektoru, s jehož pomocí zachycují ultrazvukové echolokační signály, které tito létající savci vydávají.

Ornitologové vzácného savce objevili v kaňonu Labe nedaleko Suché Kamenice a Hřenska, na místě, které patří k mimořádně významným netopýřím lokalitám.

Řada druhů tam zimuje v puklinových jeskyních a samotný kaňon je významným migračním koridorem.

„Proto jsme doufali, že právě zde bychom mohli s využitím takzvaného BAD-detektoru objevit i nějaké nové druhy pro náš region. A podařilo se,“ těší Pavla Bendu, ředitele Správy národního parku České Švýcarsko, jenž se monitoringu netopýrů sám věnuje.

V kaňonu objevili už 22 druhů netopýrů

Netopýra Saviova ornitologové zaznamenali opakovaně od jara do podzimu už loni. „Až teprve analýza získaných dat provedená letos Tomášem Bartoničkou z Masarykovy univerzity v Brně nám ale jednoznačně potvrdila, že se jedná právě o tento druh,“ poznamenal Benda.

I když se teplomilný netopýr Saviův v Česku už objevil, nález v kaňonu Labe je zatím nejsevernější lokalitou jeho výskytu v Evropě.

Včetně něj se tak podařilo v Českém Švýcarsku prokázat už 22 z celkových 27 druhů netopýrů žijících v Česku.

„Díky moderní technice, s níž lze prokázat i druhy, jež nejsou jiným způsobem zjistitelné, toto číslo v naší oblasti nemusí být konečné,“ věří Benda.