Volejbalový stres má jméno Řecko

Salta - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) "Hlavním stresujícím faktorem jsem byl hráčům během přípravy já sám. Přesvědčoval jsem je, že pokud zvládnou všechny moje úkoly, zvládnou v krizových chvílích všechno." tvrdil před odletem na světový šampionát do Argentiny uznávaný trenér českých volejbalistů Julio Velasco. Náročnější praktickou prověrku svého koučování by asi stěží vymyslel - pokud dnes jeho tým nezvítězí v posledním zápase základní skupiny F v Saltě, namísto přesunu k osmifinálovým bojům poletí s velkým zklamáním domů. Stresující faktor dne má jméno Řecko, které se českému týmu postaví v boji o všechno ve 20.30 evropského času.Utkání s Řeckem sledujte od 20.30 on-line ZDE

Ani po nešťastné prohře s Nizozemskem, která ještě více zkomplikovala české postupové vyhlídky, nepropadl Julio Velasco zbytečné panice a tradiční program se nijak nelišil ani včera - večeře a hned po ní taktická porada se zaměřením na řecké protivníky. Po dnešním dopoledním tréninku následoval oběd a krátký odpočinek, během něhož se samozřejmě hojně spekulovalo a počítalo, na jaké umístění bude nakonec který výsledek stačit.

Český tým má jedinou jistotu - pokud dnes večer s Řeckem prohraje, skončí ve skupině poslední a poletí domů. Pro naději na postup je tudíž bezpodmínečně nutné vyhrát a pokud možno při tom neztratit více než jeden set. Při výhře 3:2 totiž před českým týmem v tabulce díky lepšímu skóre zůstanou právě Řekové. Ani pak by však ještě Češi neměli stoprocentní postupovou jistotu, neboť ze šesti týmů na třetích místech postoupí mezi nejlepší šestnáctku pouze čtyři.

Případná česká výhra 3:1 nebo 3:0 by však postupové naděje výrazně pozvedla, neboť ve skupině A se ve vzájemném zápase utkají na výhru dosud čekající Australané a Čínané, kteří stejně jako ve skupině C Rusové a Tunisané mají zatím horší skóre než Češi. Ti ale mohou ještě teoreticky postoupit i ze druhého místa a tudíž zůstat na osmifinálovou skupinu zde v Saltě - potřebují k tomu ovšem hladkou prohru Kuby a obdobně jednoznačnou vlastní výhru nad Řeckem.

Volejbalové fanoušky zkrátka čekají pěkné nervy, snad je budou mít pevné především volejbalisté, kterým však jejich argentinský kouč i nadále věří. "Zlepšujeme se zápas od zápasu, už včera proti Holandsku nechybělo k úspěchu mnoho a věřím, že dnes podáme nejlepší výkon na šampionátu. Zatím se jen potvrzují slova o vyrovnanosti zdejší skupiny, vždyť i po dvou prohrách jsme stále ještě ve hře i o druhé místo ve skupině. A pokud se nám zápas povede a postoupíme, v další fázi už se zase začíná od nuly!" připomněl Julio Velasco.

I když ohledně sestavy zůstává Argentinec i nadále tajemný, dá se očekávat, že český tým nastoupí od začátku se sedmičkou hráčů, která končila utkání s Nizozemím a nevedla si vůbec špatně - tedy nahravač Zapletal, libero Kryštof, blokaři Lébl a Rak, na univerzálu už napevno zůstane Hudeček a naopak Novák se posune na smeč ke kapitánu Dubšovi.

 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž