Volejbalistky Prostějova v Rijece rozhodující krok neudělaly.

Volejbalistky Prostějova v Rijece rozhodující krok neudělaly. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Volejbalistky Prostějova v Lize mistryň neproměnily šanci v postupovou jistotu

  • 4
Mohly přibouchnout pečeť na největší klubový úspěch českého volejbalu, zajistit si postup mezi elitní dvanáctku Ligy mistryň. Jenže volejbalistky Prostějova jistotu nezískaly, v 5. kole prohrály na palubovce chorvatské Rijeky 1:3 a v tabulce skupiny A jsou tak se dvěma vítězstvími a třemi porážkami na třetí pozici.

Do play-off postoupí ze třetího místa buď dva, nebo tři týmy. Bude záležet na tom, komu CEV přidělí pořadatelství turnaje Final Four. V posledním duelu skupiny hostí Prostějov španělskou Murcii.

Hanačky přitom vstoupily do zápasu, který trenér Miroslav Čada označil za vrchol sezony, velmi dobře. Domácí volejbalistky v bouřlivém prostředí hodně tápaly. Rozhodující body uhrála při svém servisu hlavně nová posila Monika Kučerová.

Té se podařilo šňůrou osmi bodů při podání zvýšit náskok z 5:4 až na 13:4. Volejbalistky Rijeky se ze šoku nevzpamatovaly a první sada připadla zcela jasně Prostějovu.

 Jenže stejně jako v prvním vzájemném zápase přišla ve druhém setu na Hanačky krize. Hráčky Rijeky zvýšily důraz v útoku, obrana Prostějova ztratila údernost z prvního setu a nestačila odolávat tlaku soupeřek.

Rozhodnutí padlo ve třetím setu. Prostějov sice zlikvidoval tříbodový náskok soupeřek a v závěru měl dva setboly, ale bojovné domácí hráčky se štěstím výsledek otočily a koncovku zvládly lépe.

I když hráčky Prostějova ještě v úvodu čtvrtého setu získaly dvou až tříbodový náskok, postupně převzaly iniciativu volejbalistky Rijeky. Vítězství a tím i druhé postupové místo si už nenechaly vzít.

"Porážka nás hodně mrzí, neboť jsme utkání rozehráli velmi dobře," posteskl si trenér Čada. Výkon týmu v první sadě se mu líbil. "Soupeřky jsme přehrávali nejen v útoku, ale také na servisu. Jenže ve druhém setu jsme se nechali zaskočit tlakem soupeřek, které se zlepšily hlavně na podání. Chybělo nám také více štěstí v koncovce třetího setu," dodal Čada. Vedle Kučerové ocenil hlavně Spalovou, která po zranění podle něj odvedla solidní výkon.

5. kolo

Rijeka KVIG - VK Prostějov 3:1 (-14, 18, 25, 19)
Čas:
78 min. Diváci: 1500.

Sestava Prostějova: Jelínková, Kučerová, Soaresová, Spalová, Thomasová, Bramborová, libero Tomanová - Wittocková.

Další utkání: Murcia - Dynamo Moskva 0:3 (-21, -20, -17).

Tabulka

Z V P S B
1. Moskva 5 5 0 15:1 10
2. Rijeka 5 3 2 11:7 8
3. Prostějov 5 2 3 8:13 7
4. Murcia 5 0 5 2:15 5
,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž