Volejbalisté vyhráli, ale ztratili důležitý set

  • 5
Plzeň - Ten set může chybět! Čeští volejbalisté v sobotu v Plzni porazili Dánsko, ale nesplnili povinnost vyhrát bez ztráty setu. Výsledek 3:1 snižuje naději na přímý postup z kvalifikace na ME 2007. V posledním utkání musí příští sobotu porazit Slováky 3:0, jinak jim vítězství ve skupině unikne.

Ve hře o přímý postup nakonec volejbalisty udržel výsledek zápasu dvou nejvážnějších konkurentů, který skončil přesně jak Češi potřebovali. Slováci porazili Maďarsko 3:2 a nechali českému týmu malý prostor, jak proklouznout na šampionát.

Jestliže Češi za týden vyhrají 3:0, o jeden set se protlačí na první místo. Každý jiný výsledek zajišťuje postup Slovensku.

Přímý postup na mistrovství Evropy 2007 do Ruska si zajistí jen vítěz skupiny. Mužstvo z druhého místa bude hrát v září baráž s týmem ze stejné příčky ve skupině C (Bulharsko, Německo, Lotyšsko, Rumunsko).

Na zaváhání českého týmu v této souvislosti čekají Maďaři, kteří mají při stejném počtu bodů sice horší skóre, ale končí doma se slabým Dánskem.

Česko - Dánsko 3:1

Před zpola zaplněnou plzeňskou halu dnes český tým nastoupil bez blokaře a vůdčí osobnosti Martina Lébla. Čerstvý otec dostal na zápas s lehkým protivníkem volno, mužstvo si mělo poradit i bez něho.

Zpočátku to vypadalo, že všechno půjde skutečně hladce. Češi si dobrými bloky hned v úvodu prvního setu vytvořili pohodlný náskok (7:2), se kterým mohli lehce kontrolovat hru. Jenže Thompsen dobře vedeným servisem narušil českou kombinaci a skóre vyrovnal na 8:8. Domácí hráči znejistěli, nedařilo se jim dostatečně důrazně útočit a několikrát pustili soupeře dokonce do vedení.

Koncovku spoluhráčům ulehčil nahrávač Zapletal přímým bodem z podání na 21:19, a skutečně o chvíli později měli reprezentanti za stavu 24:22 první setbol. Soupeř však dobrým útokem snížil a když M. Novotný nevzal Petersenovi lehký servis, bylo vyrovnáno.

K zisku prvního setu nakonec Česku pomohl Ditlevsen útokem do zámezí.

Další krok byl snadnější, hráči si věřili, spolehlivě otáčeli a díky tvrdým servisům i dobrým blokům bod po bodu zvyšovali vedení. Rozhodující skok přišel při podání J. Novotného, který čtyřbodovou šňůru ozdobil dvěma přímými body z podání. V tu chvíli to bylo 19:10, set skončil stavem 25:17.

Do třetího setu Seveřané pozměnili sestavu, do hry se dostal i bývalý kladenský smečař Jonas Napier a podílel se na nečekaném zvratu. Dánové riskovali na podání a drželo se jich i štěstí. Třeba v momentě, kdy servis mířící do autu trefil na zadní čáře přebíhajícího J. Novotného.

Dánsko už vedlo 11:6 a Češi dotahovali jen hodně obtížně. Na hřiště při dvojstřídání přišli nahrávač Boula s univerzálem Štokrem. Tým spolehlivě otáčel po soupeřově podání, ale ke snížení ztráty to bylo málo. Když pak Napier přesným servisem k postranní čáře znemožnil přípravu útoku, vedlo Dánsko už 21:17.

Prieložný si vzal oddechový čas a zavelel k poslednímu úderu. Mužstvo snížilo na 21:22 a už už se dostávalo nad vodu, jenže Štokr smečoval do zámezí a Dánové rázem měli tři setboly. Proměnili ten třetí na 25:23.

Ve střední části čtvrtého setu domácí třikrát selhali v útoku. Pláteník byl zablokován, J. Novotný smečoval nejdřív do sítě, pak také do bloku, a na tabuli se rozsvítilo 14:17.

Dánové nedělali chyby, ale vedení si udržovali i díky velkému počtu zkažených servisů na české straně.

Jakub Novotný po dvou selháních chvíli odpočíval na lavičce, ale vrátil se a přímým bodem z podání snížil na 20:21. Pak pomohl v poli chytit ulívku, čehož Pláteník využil k vyrovnání na 23:23. Čtyřiadvacátý bod Dánové bojujícím Čechům darovali sami a vzápětí Král se střídajícím Holubcem dvojblokem ukončili zápas.

Česko - Dánsko 3:1 (25, 17, -23, 23)
Rozhodčí:
Mitev, Tankišev (oba Bul.). Čas: 111 min. Diváci: 800.
Česko: Zapletal, Pláteník, Staněk, J. Novotný, M. Novotný, Král, libero Obdržálek - Štokr, Fila, Boula, Holubec.

tabulka
Z V P S B
1. Slovensko 5 4 1 13:6 9
2. Česko 5 3 2 10:8 8
3. Maďarsko 5 3 2 11:10 8
4. Dánsko 5 0 5 5:15 5


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž