Volejbal bude mít nového předsedu

Praha - Do čela českého volejbalu se v sobotu postaví nová osobnost. Dosavadní předseda Pavel Kučera znovu nekandiduje, a tak se o uvolněnou židli utkají dva noví uchazeči. Za favorita je považován dosavadní místopředseda Antonín Lébl, kterého na souboj vyzývá Milan Volf. Bývalý kladenský primátor má podporu především v hlavním městě a u extraligových klubů.

"Stávající předseda už s předstihem oznámil, že nebude kandidovat a podpořil volbu Antonína Lébla," řekl Jan Žižka, generální sekretář Českého volejbalového svazu.

Antonína Lébla na předsedu navrhl plzeňský kraj, Milana Volfa nahlásila Praha.

První nabízí kontinuitu a zaštiťuje se svou prací v roli místopředsedy, druhý jej za totéž kritizuje.

"Vedení volejbalového svazu působí zkostnatěle," říká Milan Volf.

Na konferenci se očekává i další kritika ze strany Volfa či jeho spojenců. Mluví se především o neprůhlednosti hospodaření a o nezákonném působení Lébla ve společnostech s ručením omezeným, které mají stejný předmět podnikání. Ten však obojí odmítá.

Pražský volejbalový svaz, letošní mistr VK Kladno a možná i další extraligové kluby podporují Volfa nehledě na jeho problémy z dob, kdy šéfoval kladenské radnici.

Z městské kasy měl svévolně vytáhnout 41 milionů korun a bez souhlasu zastupitelstva jimi dotovat kladenský hokejový klub. Později přibylo také obvinění za nákup luxusní limuzíny bez výběrového řízení. Volf však nebyl dodnes obžalován a tvrdí, že obžalován ani nebude.

Na konferenci se v sobotu v Praze-Vokovicích sejde 150 delegátů, ale klíčovou volbu předsedy provede pouze 54členný výkonný výbor.

"Konference potvrdí složení výkonného výboru, jehož členové už byli předtím voleni na krajských konferencích," popisuje složitou proceduru svazový sekretář. "Výbor se pak odebere do jiné místnosti, kde ze svého středu zvolí předsedu."

Vše bude probíhat za zavřenými dveřmi. Novináři nemají přístup na konferenci vůbec, volbě předsedy nebudou přítomni ani řádní delegáti, kteří nejsou současně členy výkonného výboru.

"Kandidáti budou mít prostor k tomu, aby promluvili jak před plénem na konferenci, tak i pouze před členy výkonného výboru," prozrazuje ještě Žižka.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž