Srbské volejbalistky se radují po postupu do finále mistrovství světa. | foto: AP

Srbské volejbalistky poprvé postoupily do finále MS, vyzvou Itálii

  • 1
Historický postup slaví srbské volejbalistky, na mistrovství světa si poprvé zahrají o zlato. Úřadující evropské šampionky porazily v semifinále v japonské Jokohamě výběr Nizozemska 3:1. Jejich soupeřkami budou Italky, které i díky rekordním 45 bodům Paoly Egonuové porazily Čínu 3:2.

Mistrovství světa volejbalistek vyvrcholí v sobotu v Jokohamě  prvním evropským finále po jejich zavedení v roce 1978. Do té doby se hrálo pouze systémem skupin a jejich pořadí rozhodovalo o konečném umístění. Zlato i stříbro vybojovaly evropské týmy jen dvakrát v letech 1956 a 1952.

Bitva o zlato bude také soubojem univerzálek Egonuové a Tijany Boškovičové, která coby hlavní hvězda srbského výběru dovedla tým do boje o titul devětadvaceti body.

Úvodní semifinále bylo reprízou posledního boje o titul na mistrovství Evropy. Před rokem v Baku Srbky rovněž vyhrály ve čtyřech setech. Na MS se oba rivalové utkali už ve druhé fázi a v době, kdy Srbky už měly jistý postup a šetřily Boškovičovou, podlehly 0:3.

Boškovičová vyzdvihla po semifinále soudržnost družstva. „Jsme šťastné a hrdé. Hrály jsme jako tým a v těžkých chvílích jedna za druhou, proto jsme vyhrály,“ řekla univerzálka tureckého klubu Eczacibasi Istanbul.

Srbské volejbalistky mají z mistrovství světa zatím jedinou medaili, bronz z roku 2006, kdy startovaly společně s Černou Horou. Nizozemky rovněž nyní v Japonsku dosáhly nejlepšího umístění a dosavadní maximum v podobě sedmého místa z roku 1998 ještě mohou vyšperkovat bronzem.

Zatímco Egonuová je nejvíce bodující volejbalistkou turnaje, Boškovičová vede statistiku nejlépe útočících hráček s úspěšností téměř 54 procent.

Italky vyhrály MS zatím jednou v roce 2002, na posledním šampionátu skončily doma čtvrté. Čínské obhájkyně stříbra a úřadující olympijské vítězky z Ria de Janeiro porazily po třetím mečbolu 17:15 v tie-breaku, jehož závěr patřil výhradně Egonuové. Teprve devatenáctiletá volejbalistka s nigerijskými rodiči nakonec 45 body překonala o pět bodů dosavadní rekord Kazašky Jeleny Pavlovové z roku 2006.

„Ztráta čtvrtého setu (29:31) nás bolela, ale pak jsme to vzaly jako součást bitvy a taky jako nový zápas. Byla to celkově divočina. Čína nám dělala problémy, ale na konci jsme dokázali proměnit naše útoky,“ řekla italská kapitánka Cristina Chirichellaová.

Mistrovství světa volejbalistek v Jokohamě

Semifinále:
Srbsko - Nizozemsko 3:1 (22, -26, 19, 23)
Itálie - Čína 3:2 (18, -21, 16, -29, 15)

O 5. místo:
USA - Japonsko 3:1 (23, 16, -23, 23)

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž