Radost českých volejbalistů do 19 let

Radost českých volejbalistů do 19 let | foto: cev.lu

Čeští volejbalisté do devatenácti let jsou poprvé mistry Evropy

  • 17
Čeští volejbalisté do 19 let zakončili senzační tažení mistrovstvím Evropy ziskem titulu a zlato slaví poprvé v historii. Výběr Jiřího Zacha a Jana Svobody porazil v Györu ve finále Italy 3:2, v pátém setu uspěl po dramatickém průběhu 15:13.

Češi prošli skupinu s jednou prohrou, v semifinále pak šokovali výhrou nad dosud neporaženým Ruskem.

„Dokázali jsme z pozice Davida vzdorovat volejbalovému Goliášovi, a co víc - porazili jsme ho. Obrovitým Rusům jsme se vyrovnali ve volejbalových dovednostech. Rozhodla naše odvaha a obrovité srdce, které jsme do této bitvy vložili,“ radoval se hlavní trenér Zach po sobotním postupu do finále.

V neděli čeští volejbalisté získali skalp další velmoci Itálie. Vždy byli o vyhraný set napřed a tie-break proměnili ve splněný sen.

Českobudějovický univerzál Marek Šotola proměnil druhý mečbol a s 24 body byl znovu oporou týmu. Na titulu s ním měli hlavní podíl nahrávač Piskáček, smečaři Svoboda s Vašinou, blokaři Polák s Horákem a libero Pavlíček.

Česká výprava si kromě poháru a zlatých medailí odvezla i dvě individuální ceny. Nejlepším univerzálem byl vyhlášen Šotola a nahrávačem liberecký Ondřej Piskáček.

Dosud jedinou medailí této kategorie byl evropský bronz z roku 1999. Na konci srpna české kadety čeká další výzva - mistrovství světa v Bahrajnu.

„Do pátého setu jsme dali srdce. Tohle je to nejcennější, čeho v našem věku můžeme dosáhnout. Je to neuvěřitelné,“ radoval se Piskáček. Kouč Zach prozradil na tiskové konferenci i další důvod zlatého úspěchu. „Před každým zápasem jsme si pouštěli motivační video od naší statističky Petry a tohle je důkaz, že to funguje,“ řekl.

Mistrovství Evropy volejbalistů do 19 let v Györu

Finále:
Česko - Itálie 3:2 (19, -14, 17, -19, 13)

O 3. místo:
Turecko - Rusko 3:2 (22, -21, -24, 17, 13)

Další pořadí: 5. Polsko, 6. Francie, 7. Belgie, 8. Finsko.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž