Dva Češi slaví s Cannes francouzský titul

Paříž, Řím - Volejbalisté Marek Novotný a Ondřej Hudeček slaví titul ve francouzské lize. O víkendu s týmem Cannes ve dvou pětisetových bitvách otočili sérii se Sete na konečných 2:1 na zápasy. Stříbrné medaile získali další tři Češi: Lubomír Staněk, Petr Konečný a Petr Pešl. V italské lize si zahraje Martin Lébl, jenž s Perugií senzačně přešel přes silnou Piacenzu.

Pět českých volejbalistů se v boji o francouzský titul výrazně činilo. Ve středu v Sete zářil domácí blokař Staněk, o víkendu zářil především M. Novotný. Ačkoliv v sobotu nebyl v základní sestavě, stal se s 25 body nejplatnějším hráčem týmu Cannes.

Patnáct stovek diváků sledovalo obrovskou bitvu. Sete vyhrálo první dva sety a už už sahalo po titulu, ale Cannes srovnalo na 2:2 a rozhodoval tie-break. Hostující tým měl čtyři mečboly, po jejichž proměněním mohl mít titul, ale Cannes je především díky Novotnému odvrátilo. A nakonec si výhrou 24:22 vynutilo nedělní rozhodující bitvu.

Třetí duel nabídl podobné drama. Cannes vyhrálo první dva sety, pak dvakrát prohrálo a ve čtvrtém si zachraňovalo holý život. V dramatické koncovce mělo Sete za stavu 26:25 dokonce mečbol, ale domácí zase otočili a v pátém setu strhli vítězství definitivně na svoji stranu.

Město proslavené filmovým festivalem tak slaví volejbalový double, protože před týdnem ženskou ligu ovládly rovněž hráčky Cannes.

Výsledky:
Cannes - Sete 3:2 (-22, -23, 22, 15, 22) a 3:2 (20, -23, -20, 29, 12).

Lébl je ve finále

Český volejbal bude mít své zastoupení i ve finále nejprestižnější světové soutěže, italské Serii A1. Blokař Martin Lébl s týmem Perugie vyřadil v sérii 3:1 na zápasy Piacenzu, která tak nepotvrdila pozici nejlepšího mužstva základní části.

Důležitý krok udělala Perugia hned v prvním utkání, které před týdnem vyhrála v soupeřově hale. Pak už stačilo zvládnout oba domácí zápasy, což se podařilo dokonce bez ztráty setu.

V prvomájový večer přispěl blokař Lébl k vítězství domácího týmu šesti body. Čtyřikrát úspěšně smečoval, dvakrát zvítězil na bloku. Po Léblově bloku dokonce Perugia získala setbol.

Finálovým soupeřem Perugie bude vítěz souboje Maceraty s Trevisem, ve kterém po třech zápasech vede Macerata 2:1. Série na tři vítězství začíná v neděli 8. května.

Výsledek:
Perugia - Piacenza 3:0 (22, 20, 21)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž