JSI ŠIKOVNÁ. Nehrající kapitán Petr Pála hladí po vlasech Lucii Šafářovou,...

JSI ŠIKOVNÁ. Nehrající kapitán Petr Pála hladí po vlasech Lucii Šafářovou, která českému týmu získala první bod v duelu s Itálií. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Splněno, hlásí Šafářová. Trpělivost přinesla českému týmu první bod

  • 1
V semifinálovém klání chtěla začínat, aby do šatny přinesla první bod. Povedlo se, tak rozdávala úsměvy na všechny strany. "Krásný pocit," řekla Lucie Šafářová po vítězství nad Franceskou Schiavoneovou. Výše postavenou hráčku v týmové soutěži ještě neporazila, bývalé italské šampionce z Roland Garros patří dvanáctá příčka světového žebříčku.

Zarputilá běhavá Italka hleděla k fedcupovému zápasu proti českým tenistkám s nadějí, vždyť od února vyhrála bývalá grandslamová šampionka na okruhu WTA pouze jediný zápas, pětkrát z kurtu odcházela jako poražená. 

Pošesté v Ostravě. Lucie Šafářová se totiž v posledním období veze na vlně úspěchu. Finále dvouhry a vítězství ve čtyřhře na turnaji v Charlestonu jí dodaly sebevědomí. 

"Jsem na kurtu komplexnější, trpělivější, víc schopna variovat hru. Není to uspěchané," vypočítá své silné stránky svěřenka srbské trenérky Biljany Veselinovičové. Navíc je zdravá. 

A v sobotu se přidalo další plus: domácí publikum, české tenistky hnalo v úvodní hrací den cesty do fedcupového finále sedm tisíc diváků. Šafářová mezi nimi měla rodiče, sestru s manželem, přítele i sparringpartnera. "Užasná atmosféra. Hnalo mě to krásně."

Přesto se nevyhnula nervozitě, za stavu 5:4 podávala na vítězství v prvním setu, ale soupeřka ji na síti obhodila a pak Šafářová darovala Italce brejk dvojchybou. 

"Začalo se to otáčet na její stranu, ale já pořád věřila, že můžu vyhrát a snažila jsem se koncentrovat," vysvětlovala Šafářová. 

V tie-breaku soupeřku z kurtu smetla. "Čopy byly nepříjemné, z forhendu na mě chodily vrtule nahoru, ale v druhém setu jsem byla schopná počkat si a tlačit ji," vysvětlovala.

Pauza, kterou si Schiavoneová vyžádala na ošetření, 23. tenistku světového žebříčku nerozhodila. "Snažila jsem se to nevnímat, hrát pořád dál a soustředit se. Chtěla jsem to hned dotáhnout," vyprávěla Šafářová. Po své šesté vítězné dvouhře ve Fed Cupu se mohla usmívat. Dosud se jí ostravská přání plní na sto procent.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga