OPLATÍ JÍ PORÁŽKU? Před dvěma lety se musela Petra Kvitová (vpravo) v

OPLATÍ JÍ PORÁŽKU? Před dvěma lety se musela Petra Kvitová (vpravo) v semifinále Wimbledonu sklonit před Serenou Williamsovou. A letos? | foto: Profimedia.cz

Kvitová versus Williamsová. Chystá se bitva dvou udatných bojovnic

  • 208
Londýn (Od zpravodaje MF DNES) - Ty dvě se od sebe těžko můžou ještě víc lišit. Petra Kvitová, 22 let. Usměvavá a vlídná blondýna z Fulneku. Dlouhé nohy a ruce. Skromná obhájkyně wimbledonského titulu. Serena Williamsová, 30 let. Sebevědomá sportovní celebrita z Floridy, které o víkendu z lóže fandil herec Dustin Hoffman. Oplývá svaly. Štve ji, že ji pořadatelé málo nasazují na centrkurt. Z dvouhry má 13 grandslamových titulů.

Právě tyto dámy se v úterý v Londýně utkají ve čtvrtfinále nejslavnějšího tenisového turnaje.

Když Serena v září 1999 poprvé triumfovala na US Open, Kvitové bylo devět let, jezdila s rodiči po žákovských turnajích v českých městech a netušila, že by jednou mohla proti tak slavné soupeřce nastoupit. "Jako holka jsem se na tenis v televizi moc nedívala, takže jsem Serenu ani neregistrovala," říká Kvitová.

Na pondělní tiskovce zlepšující se (ale stále nikoli dokonalou) angličtinou odpovídala na otázky, aniž by se předváděla. "Pamatuju si na první zápas se Serenou, předloni na Australian Open jsem uhrála jenom tři gamy. Neměla jsem šanci. Tentokrát by to mělo být jiné. Je to velká šampionka, ale dám do toho všechno a uvidíme."

To slečna Serena působila trochu jako "profík" před boxerským mačem: "Budu připravená. Jsem velmi sebevědomá."

S reportéry laškuje, občas je setře. V sobotu třeba hájila stejné tenisové odměny pro muže a ženy otázkou: "Jen proto, že mám prsa, bych měla vydělávat méně peněz?" Miluje show. Její fotografie z červených koberců se často objevují ve společenských rubrikách zámořských médií.

Na kurtech i v soukromí na sebe navléká extravagantní modely. Třeba před Australian Open natočila televizní dokument, v němž popisovala, proč nosí takové či makové tkaničky do bot a jak se inspirovala při návrhu vzoru na čelence.

Jistě, i Kvitová se sem tam hodí do gala. Ale proti královně Sereně je v showbyznysu stále spíš Popelkou.

Také ve čtvrtfinále je Američanka favoritkou. "Když je Serena v pohodě, považuju ji za jedničku," říká David Kotyza, kouč Kvitové. "Petra musí použít všechny svoje zbraně, aby měla šanci. A ještě to nemusí stačit."

Mladší ze slavných sester Williamsových úžasně podává. Je psychicky odolná. Některé rivalky odbourá už jen pohledem v šatně. "To na mě neplatí," tvrdí Kvitová. "Kdybych tak přemýšlela, neměla bych v Top 10 co pohledávat. Chci jí vrátit minulé porážky."

Aha, pozor. Ona se ta Češka nehodlá jen tak poklonit před legendou.

Že by přece měly něco společného? Ano. Obě jsou to udatné bojovnice, byť se jinak skoro v ničem nepodobají.

Která tenistka vyhraje česko-americký souboj ve čtvrtfinále Wimbledonu a postoupí do semifinále?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:00 úterý 3. července 2012. Anketa je uzavřena.

Petra Kvitová
Petra Kvitová 4739
Serena WIlliamsová
Serena WIlliamsová 1110

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga