Anna Čakvetadzeová

Anna Čakvetadzeová po finálovém triumfu v Moskvě. | foto: Reuters

Peschkeová získala v Moskvě titul ve čtyřhře

Moskva - Ruské finále na tenisovém Kremlin Cupu v Moskvě vyhrála devatenáctiletá Anna Čakvetadzeová, když porazila o pět let starší Naděždu Petrovovou 6:4, 6:4. Ve čtyřhře triumfovala česká hráčka větoslava Peschkeová společně s Franceskou Schiavoneovou z Itálie. Naopak deblisté František Čermák a Jaroslav Levinský prohráli.

Čakvetadzeová vstupovala do finálového zápasu jako favoritka, protože s Petrovovou ještě žádný ze tří soutěžních zápasů neprohrála.

Vítězka se na okruhu WTA radovala již z desáté výhry za sebou a zároveň prémie 196.900 dolarů. V závěrečném gamu sice měla její soupeřka brejkbol, ale Čakvetadzeová ho odvrátila a při vlastním podání zápas po hodině a 31
minutách ukončila.

Peschkeová získala na turnaji v Moskvě čtvrtý letošní titul ve čtyřhře. Spolu s Italkou Franceskou Schiavoneovou, s níž se v této sezoně radovala už dvakrát, zdolala ve finále krajanku Ivetu Benešovou hrající s Ruskou Galinou Voskobojevovou ve třech setech.

Třetí nasazená česko-italská dvojice nezvládla vstup do zápasu a brzy prohrávala 1:4, první set ale nakonec získala poměrem 6:4. Ve druhé sadě Benešová s Voskobojevovou ve zkrácené hře skóre vyrovnaly, v rozhodující části už ale na Peschkeovou a Schiavoneovou nestačily. Vítězky inkasovaly prémii 59 tisíc dolarů.

Ruský tenista Nikolaj Davyděnko získal podruhé v kariéře titul na turnaji v Moskvě. Šampion z roku 2004 zdolal ve finále, v němž se poprvé v sedmnáctileté historii Kremlin Cupu utkali dva domácí hráči, Marata Safina ve třech setech a načal třetí stovku svých vítězných zápasů na okruhu ATP.

Za čtvrtý letošní titul Davyděnko inkasoval prémii 142 tisíc dolarů z milionové dotace a připsal si 259 bodů.V pořadí Champions Race  se posunul na čtvrté místo za IvanaLjubičiče a dvojici už jistých účastníků Turnaje mistrů Rogera Federera a Rafaela Nadala a výrazně se přiblížil startu v Šanghaji.

Čeští deblisté František Čermák a Jaroslav Levinský v Moskvě na turnajové vítězství nedosáhli. V dnešním finále čtyřhry podlehl druhý nasazený pár největším papírovým favoritům Fabrici Santorovi z Francie a Srbovi Nenadu Zimonjičovi 1:6, 5:7. Za účast ve finále si česká dvojice rozdělí prémii 31.600 dolarů.

Ženy:
Dvouhra - finále:

Čakvetadzeová (Rus.) - Petrovová (5-Rus.) 6:4, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Peschkeová, Schiavoneová (3-ČR/It.) - Benešová, Voskobojevová (ČR/Rus.) 6:4, 6:7 (4:7), 6:1.
Muži:
Dvouhra - finále:
Davyděnko (1-Rus.) - Safin (Rus.) 6:4, 5:7, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Santoro, Zimonjič (1-Fr./Srb.) - Čermák, Levinský (2-ČR) 6:1, 7:5.

BANGKOK

První finálovou účast na elitním okruhu proměnila sedmnáctiletá americká tenistka Vania Kingová v premiérový titul. Rodačka z Kalifornie dotáhla své tažení turnajem v Bangkoku na oblíbeném tvrdém povrchu až do vítězného konce, když porazila rovněž nenasazenou domácí hráčku Tamarine Tanasugarnovou 2:6, 6:4 a 6:4.

Kingová si vydělala v Thajsku 30.500 dolarů a v pondělním světovém žebříčku se může těšit na postup ze současného 80. místa. Životní turnaj navíc vyšperkovala vítězstvím i ve čtyřhře, kterou v Bangkoku absolvovala s Chorvatkou Jelenou Kostaničovou. S ní získala deblový titul už v Tokiu.

Dvouhra - finále:
Kingová (USA) - Tanasugarnová (Thaj.) 2:6, 6:4, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Kingová, Kostaničová (USA/Chorv.) - Diazová-Olivaová, Grandinová (Arg./JAR) 7:5, 2:6, 7:5.

STOCKHOLM

Američan James Blake obhájil titul na turnaji ve Stockholmu. Druhý nasazený tenista dnes ve finále s Jarkkem Nieminenem strávil na kurtu jen 55 minut a finského soupeře rozdrtil i ve čtvrtém vzájemném utkání 6:4, 6:2. Za pátý letošní titul a celkově osmý v kariéře Blake inkasoval prémii 96 tisíc eur z dotace 680.250.

Do žebříčku ATP Champions Race si šestadvacetiletý Američan připsal 225 bodů a výrazně zvýšil své šance na premiérovou účast na Turnaji mistrů. Pátý nasazený Fin, jenž se letos v Aucklandu radoval z prvního triumfu na okruhu ATP, se musel spokojit s šekem na 56.500 eur a 155 body.

Dvouhra - finále:
Blake (2-USA) - Nieminen (5-Fin.) 6:4, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Hanley, Ullyett (2-Austr./Zimb.) - O. Rochus, Vliegen (Belg.) 7:6 (7:2), 6:4.

VÍDEŇ

Chorvatský tenista Ivan Ljubičič vyhrál stejně jako loni turnaj ve Vídni. Sedmadvacetiletý nejvýše nasazený hráč potvrdil, že se mu v rakouské metropoli daří - ve finále porazil Chilana Fernanda Gonzaleze 6:3, 6:4, 7:5 a i desátý zápas za sebou ve vídeňské Stadthalle vyhrál bez ztráty vlastního podání.

Třetí letošní titul a šestý v kariéře si Ljubičič proti pátému nasazenému Gonzalezovi, jenž hrál ve finále poprvé v sezoně, zajistil po dvou hodinách a 15 minutách hry. Za vítězství inkasoval 108.600 eur z celkové dotace 565 tisíc, díky zisku 250 bodů se přiblížil jistotě startu na listopadovém Turnaji mistrů.

Ve čtyřhře se dočkali prvního společného titulu švagři Petr Pála a Pavel Vízner. Sehraná dvojice Pála, Vízner byla v Rakousku nasazená jako číslo čtyři a prvního společného triumfu se dočkala po vydřeném vítězství 12:10 ve zkráceném třetím setu nad domácími tenisty Julianem Knowlem a Jürgenem Melzerem.

Dvouhra - finále:
Ljubičič (1-Chorv.) - Gonzalez (5-Chile) 6:3, 6:4, 7:5.
Čtyřhra - finále:
Pála, Vízner (4-ČR) - Knowle, Melzer (3-Rak.) 6:4, 3:6, 12:10.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga