Jan Kodeš (vlevo) a Ivan Lendl. Dva ze slavné party vítězů Davis Cupu 1980, která  by neměla chybět v hledišti letošního finále v Barceloně

Jan Kodeš (vlevo) a Ivan Lendl. Dva ze slavné party vítězů Davis Cupu 1980, která by neměla chybět v hledišti letošního finále v Barceloně | foto: Profimedia.cz

Lendl, Kodeš, ale i Železný. Legendy pojedou na finále Davis Cupu

  • 11
Před 29 lety získali "salátovou mísu". Teď budou fandit svým nástupcům. Slavné kvarteto vítězů Davis Cupu z roku 1980 pozve Český tenisový svaz na prosincové finále soutěže do Barcelony. V hledišti by tak měli zasednout Ivan Lendl, Jan Kodeš, Tomáš Šmíd i Pavel Složil. A také Jan Železný - oštěpařský olympijský šampion právě z Barcelony.

Největší peckou bude bezpochyby osobní účast Ivana Lendla, který by měl do katalánské metropole dorazit z Ameriky. "Ivan projevil velký zájem, osobně s ním komunikuji," řekl Miroslav Černošek - majitel agentury Česká sportovní, která se stará o český tým.

Palce Štěpánkovi s Berdychem pak proti Nadalově partě budou 4. až 6. prosince v aréně Palau Sant Jordi držet i ostatní hrdinové památného duelu s Itálií. Tomáš Šmíd, Jan Kodeš a Pavel Složil.

"Všechny na zápas oficiálně pozve prezident tenisového svazu pan Kaderka," uvedl mluvčí daviscupového týmu Karel Tejkal.

Radek Štěpánek je z nápadu nadšený. "Vždyť oni byli naší inspirací," prohlásil čtrnáctý tenista světa. "A snad se jednou tou inspirací pro další generace staneme my," dodal třicetiletý hráč.

Ale to není všechno.

Do Španělska s týmem odletí i oštěpař Jan Železný, který v Barceloně před 17 lety získal své první olympijské zlato. Medaili poveze s sebou. "To abychom Španělům ukázali, že máme zlaté ambice," dodal Černošek. Svůj zájem pak potvrdil i prezident Václav Klaus.

"Chybět tak bude snad jen Freddie Mercury," vtipkoval Štěpánek v narážce na zpěváka, který olympijské město 1992 proslavil hitem "Barcelona".


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga