PRVNÍ KROK ÚSPĚŠNÝ. Petra Kvitová porazila na úvod US Open Slovinku Polonu Hercogovou. | foto: Reuters

Ani jsem neměla čas být nervózní, řekla Kvitová po vítězství

  • 3
Poslední tři dny měla napilno. V sobotu Petra Kvitová vyhrála turnaj v New Havenu, ještě večer se přesunula do New Yorku, v neděli si v areálu ve Flushing Meadows lehce zatrénovala a v pondělí si mohla odškrtnout úvodní grandslamovou "položku". Zápas prvního kola s Polonou Hercogovou vyhrála 7:6 (6), 6:1.

Únavu z náročného programu - vždyť za poslední tři týdny vyhrála turnaje v Montrealu a New Havenu plus hrála v semifinále v Cincinnati - dvaadvacetiletá tenistka necítila. "Cítila jsem se dobře, i jsem líp spala. Jsem překvapená, jak rychle jsem zregenerovala," pochvalovala si v rozhovoru pro Radiožurnál.

Vysoký standard hry soupeřky, 65. hráčky žebříčku WTA, ji trochu překvapil. "David Kotyza mi říkal, že takhle normálně nehraje. Dneska se předvedla hodně dobře," podotkla na adresu jednadvacetileté Slovinky.

 "Z forhendu to pálila a z bekhendu hrála slajzy, bylo to hodně nepříjemný. Navíc stála vzadu a hodně toho vyběhala," dodala Kvitová.

Stopbaly z rakety Hercogové jí trochu dělaly potíže. "To jsem prostě neměla," přiznala. 

Na kurtu se v teplém newyorském odpoledni s tradičně vysokou vlhkostí cítila relativně dobře. "Ale byly tam nějaké chvíle, kdy jsem se moc nemohla pohnout. Když nemám kyslík, nejdou mi nohy," přiznala tenistka-astmatička mírné problémy s dýcháním. "Určitě ví, že s tím mám problémy, snažila se mě rozhodit," uvědomovala si v průběhu zápasu.

Úspěšný vstup českých tenistek

V premiérovém duelu se slovinskou soupeřkou rozhodl tie-break prvního setu. "Dala jsem v něm sice dvojchybu, ale jak jsem ho vyhrála, získala jsem psychickou výhodu," komentovala turnajová pětka.

Pak si v hlavě opakovala, že nesmí přistoupit na tempo hry Hercogové. "Věděla jsem, že do toho musím jít, že nesmím běhat já."

Sil měla naštěstí dost. Nabitý program z posledních dnů ji na cestě do druhého kola paradoxně pomohl. "Neměla jsem čas být nervózní. Ani mi nepřijde, že jsme na grandslamu," dodala česká tenistka, kterou v druhém kole US Open čeká Francouzka Alizé Cornetová.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga