Plíšková a Muchová se utkají ve třetím kole, Krejčíková a Macháč končí

  1:00aktualizováno  14:55
Tenisové Australian Open pokračuje čtvrtým hracím dnem, k zápasům druhého kola dvouhry nastoupili čtyři Češi. Karolína Plíšková přehrála Američanku Danielle Collinsovou 7:5 a 6:2, dál jde také Karolína Muchová, která vyřadila Němku Monu Barthelovou 6:4 a 6:1. Obě Češky se spolu utkají ve třetím kole. Turnaj naopak končí pro Barboru Krejčíkovou, jež podlehla Rusce Jekatěrině Alexandrovové. Ze hry je i Tomáš Macháč, který nestačil na Itala Mattea Berrettiniho.

Čtvrteční program v Rod Laver Areně otevřel zápas Karolíny Plíškové, která se podruhé během pár dní utkala se čtyřicátou tenistkou žebříčku Danielle Collinsovou.

Minulý týden skončil zápas na přípravném turnaji Yarra Valley Classic po dvou tiebreacích lépe pro Američanku a těsné skóre jako by předznamenalo podobně vyrovnanou grandslamovou odvetu.

Collinsová - Karolína Plíšková

Sledovali jsme online

Plíšková zahájila bitvu dvěma brejkboly v úvodní hře, ty však zůstaly nevyužity. Servis Collinsové sice získala hned vzápětí, dvěma dvojchybami v řadě ale Češka záhy usnadnila soupeřce vyrovnání.

Těsný souboj, v němž obě hráčky občas bojovaly s úspěšností svých podání, rozhodla až koncovka. Plíšková nejprve nevyužila první setbol při skóre 5:4, druhou šanci za stavu 6:5 už ale nepustila. Servis Češku právě v důležité chvíli podržel a i díky dvěma esům vyhrála první set 7:5.

Danielle Collinsová ze Spojených států podává v zápase proti Karolíně Plíškové.
Karolína Plíšková během zápasu druhého kola

Američanka hned poté zmizela v šatně, kde se hodně dlouho zdržela. Po návratu na kurt sice šla do vedení 2:0, Plíšková ale v koncovce předchozí sady chytla potřebný herní rytmus - zlepšenou hrou ve výměnách a jistým servisem následně nepovolila Collinsové už ani game.

Po výhře 7:5, 6:2 se tak může ve třetím kole těšit na český souboj s Karolínou Muchovou.

„Mám na tenhle kurt moc pěkné vzpomínky, hlavně předloni jsem tu cestou do semifinále sehrála pár povedených zápasů. Jsem ráda, že to vyšlo i dnes, i když jsem byla hodně nervózní,“ přiznala v pozápasovém rozhovoru na kurtu Plíšková.

„Sehrály jsme tady před týdnem s Danielle těžký zápas a v prvním setu to bylo podobně vyrovnané. S příští soupeřkou Kájou Muchovou jsme tu zase minulý týden během karantény společně trénovaly, takže to bude další velká bitva,“ doplnila Češka.

Muchová je v Melbourne poprvé ve třetím kole

Roli favoritky zvládla s přehledem Karolína Muchová. Její soupeřka se držela jen v úvodu zápasu do stavu 3:3, pak už ale česká tenistka Němce Moně Barthelové ze třetí stovky žebříčku nepovolila skoro nic.

Muchová - Barthelová

Sledovali jsme online

Po dvou brejcích, mezi něž se vklínila i jedna vlastní ztráta, měla česká hráčka úvodní dva setboly už při podání Barthelové, ta je však ještě stihla odvrátit.

Muchová si ale poté vypracovala další tři setboly díky náskoku 40:0 a i když ten úvodní ještě skončil z nepovedeného voleje v autu, druhá pečeť na první set 6:4 už klapla.

Druhá sada už byla poté jednostrannou záležitostí. Muchová dominovala, přesnými údery k lajnám si Němku rozběhala a vršila jeden vítězný game za druhým.

I při mečbolové výměně si připravila ideální pozici na závěrečnou drtivou smeč, která ji poprvé v kariéře poslala do třetího kola melbournského grandslamu. 

Krejčíková ani letos neprošla přes Alexandrovovou

Stejná soupeřka, stejná fáze turnaje, stejný výsledek. Barbora Krejčíková si v Melbourne po roce zopakovala loňské druhé kolo proti Rusce Alexandrovové. I přes solidní a bojovný výkon se ale odveta výsledkově nepodařila, Češka padla 3:6, 6:7.

Krejčíková - Alexandrovová

Sledovali jsme online

Do utkání lépe vstoupila Alexandrovová, která žije v Česku a vládne i plynulou češtinou. Krejčíkové hned v úvodu odskočila na 3:0 a náskok si i díky pevnému servisu udržela.

Druhý set byl ze strany české tenistky mnohem povedenější a k protažení napínavého zápasu až do třetího setu moc nechybělo. Krejčíková si udržovala těsné vedení až do stavu 5:4, Ruska ale skóre otočila na 6:5 a podávala na vítězství.

Ruska Jekatěrina Alexandrovová se natahuje po balonku v zápase proti Barboře...
Barbora Krejčíková během zápasu druhého kola proti Jekatěrině Alexandrovové.

První krizovou situaci česká tenistka ustála a i díky povedeným zásahům na síti poslala set do tiebreaku. V něm už ale výsledek přece jen překlopila na svoji stranu favorizovanější Alexandrovová.

Macháč nestačil na Itala Berrettiniho

Poslední českou stopu do čtvrtečního programu dvouhry obtiskl Tomáš Macháč. Přestože byl dvacetiletý mladík outsiderem, v úvodu zápasu si počínal sebevědomě. Už v prvním gamu utkání se Matteo Berrettini nadřel a musel odvracet tři brejkboly českého tenisty.

Nepříjemný start nakonec Ital ustál, což mu dodalo potřebný klid. Hned vzápětí to byl desátý hráč žebříčku, kdo si vypracoval brejk, a na rozdíl od Macháče ho také využil.

Macháč - Berrettini

Sledovali jsme online

Od té chvíle Berrettini nepřipustil žádné větší komplikace. Získal první set a pohodu si přenesl i do toho druhého - českému tenistovi v něm sebral první dvě podání a také další sadu jasně ovládl.

Naopak třetí set nabídl nejvyrovnanější bitvu. Macháč, aktuálně 199. hráč světa, nejenže držel krok, ale vytvářel si i více šancí. Zkušenější Berrettini sice dlouho odolával, v klíčovém okamžiku však povolil - za stavu 5:4 Čech konečně využil brejkbol, na třináctý pokus Italovi sebral podání a zápas zdramatizoval.

Tomáš Macháč během zápasu druhého kola Australian Open.

K překvapení však nedošlo. Berrettini hned na úvod čtvrté sady zaznamenal další úspěšný brejk, dostal se o krok napřed a náskok už nepustil. Macháč po dvou a tři čtvrtě hodinách kapituloval a po porážce 3:6, 2:6, 6:4 a 3:6 pro něj turnaj končí.

Loňská vítězka se loučí, Nadal pokračuje

Hladký postup slavil Rafael Nadal, který sice kvůli problémům se zády neodehrál v přípravě žádný zápas, v turnaji ale zatím neztratil ani set. V duelu s Michaelem Mmohem se nenechal vyvést z míry ani zřejmě opilou fanynkou bez roušky, která na něho v závěru druhého setu pokřikovala urážky a ukazovala vztyčený prostředníček. Pořadatelé ji z hlediště po chvíli vyvedli a dvacetinásobný grandslamový šampion zápas za hodinu a tři čtvrtě dotáhl k vítězství 6:1, 6:4, 6:2.

Rafael Nadal mává fanouškům Australian Open.
Španěl Rafael Nadal zvládl i druhé kolo Australian Open.

Přes čtyři a půl hodiny bojoval o postup pátý nasazený Řek Stefanos Tsitsipas, který udolal v pěti setech domácího držitele divoké karty Thanasiho Kokkinakise. Australan, jehož kariéru provázejí časté zdravotní potíže, se letos vrátil na okruh ATP poprvé od předloňského US Open. V žebříčku mu patří až 267. místo, přesto dokázal jednoho z favoritů potrápit.

V turnaji pokračuje devětatřicetiletý Feliciano López, který hraje rekordní 75. grandslam v řadě. Španělský veterán svedl rovněž pětisetovou bitvu s Italem Lorenzem Sonegem. Do třetího kola v Melbourne se dostal po pěti letech. „Vyhrát zápas na grandslamu je teď pro mě už něco mimořádného, a když se to povede tímhle způsobem, o to víc,“ řekl López, který debutoval na turnajích velké čtyřky v roce 2001 v Paříži. Víc celkových účastí ve dvouhře má jen švýcarská legenda Roger Federer (79).

Nedávno se stal López otcem a před cestou do Austrálie prý tolik netrénoval. „Už po prvním zápase jsem byl unavený a teď jsem ještě víc. Tohle vítězství bylo nad plán,“ řekl Španěl, kterého čeká nasazená sedmička Rus Andrej Rubljov.

Obhájkyně titulu Sofia Keninová vypadla na grandslamovém Australian Open ve druhém kole. Čtvrtá nasazená hráčka v Melbourne prohrála 3:6 a 2:6 s Estonkou Kaiou Kanepiovou. Dvaadvacetiletá Američanka v zápase zahrála jen deset vítězných úderů a udělala 22 nevynucených chyb.

To na šestinásobnou grandslamovou čtvrtfinalistku Kanepiovou, jež ani jednou neztratila servis, nestačilo.

Australian Open

Příloha iDNES.cz

Keninová, která po prvním kole mluvila o velké nervozitě spojené s první velkou obhajobou, v závěru duelu při výměnách stran zadržovala slzy. Prohrála za 64 minut.

Postoupila naopak světová jednička a domácí favoritka Ashleigh Bartyová, jež navzdory problémům ve druhé sadě porazila 6:1 a 7:6 krajanku Dariu Gavrilovovou.

Tenisový grandslam Australian Open v Melbourne

tvrdý povrch, dotace 80 milionů australských dolarů

Muži
Dvouhra - 2. kolo:

Berrettini (9-It.) - Macháč (ČR) 6:3, 6:2, 4:6, 6:3
Nadal (2-Šp.) - Mmoh (USA) 6:1, 6:4, 6:2
Medveděv (4-Rus.) - Carballes (Šp.) 6:2, 7:5, 6:1
Tsitsipas (5-Řec.) - Kokkinakis (Austr.) 6:7 (5:7), 6:4, 6:1, 6:7 (5:7), 6:4
Rubljov (7-Rus.) - Monteiro (Braz.) 6:4, 6:4, 7:6 (10:8)
Fognini (16-It.) - Caruso (It.) 4:6, 6:2, 2:6, 6:3, 7:6 (14:12)
Chačanov (19-Rus.) - Berankis (Lit.) 6:2, 6:4, 6:4
De Minaur (21-Austr.) - Cuevas (Urug.) 6:3, 6:3, 7:5
McDonald (USA) - Čorič (22-Chorv.) 6:4, 6:2, 4:6, 6:4
Ruud (24-Nor.) - Paul (USA) 3:6, 6:2, 6:4, 7:5
Krajinovič (28-Srb.) - Andújar (Šp.) 6:2, 5:7, 6:1, 6:4
López (Šp.) - Sonego (31-It.) 5:7, 3:6, 6:3, 7:5, 6:4
Harris (JAR) - Popyrin (Austr.) 6:2, 1:6, 6:3, 6:7 (5:7), 6:3
M. Ymer (Švéd.) - Alcaraz (Šp.) 2:6, 6:4, 6:4, 7:6 (7:5)
Albot (Mold.) - O'Connell (Austr.) 6:2, 7:5, 7:6 (10:8)
Norrie (Brit.) - Safiullin (Rus.) 3:6, 7:5, 6:3, 7:6 (7:3).

Čtyřhra - 1. kolo:

Inglot, Bambridge (Brit.) - Veselý, Bedene (ČR/Slovin.) 6:7 (2:7), 7:6 (7:5), 7:6 (10:7).

Ženy
Dvouhra - 2. kolo:

Karolína Plíšková (6-ČR) - Collinsová (USA) 7:5, 6:2
Muchová (25-ČR) - Barthelová (Něm.) 6:4, 6:1
Alexandrovová (29-Rus.) - Krejčíková (ČR) 3:6, 6:7 (4:7)
Bartyová (1-Austr.) - Gavrilovová (Austr.) 6:1, 7:6 (9:7)
Kanepiová (Est.) - Keninová (4-USA) 6:3, 6:2
Svitolinová (5-Ukr.) - Gauffová (USA) 6:4, 6:3
Bencicová (11-Švýc.) - Kuzněcovová (Rus.) 7:5, 2:6, 6:4
Mertensová (18-Belg.) - Ču Lin (Čína) 7:6 (10:8), 6:1
Kontaveitová (21-Est.) - Watsonová (Brit.) 5:7 (5:7), 6:4, 6:2
Bradyová (22-USA) - Brengleová (USA) 6:1, 6:2
Putincevová (26-Kaz.) - Van Uytvancková (Belg.) 6:4, 1:6, 6:2
Vekičová (28-Chorv.) - Podoroská (Arg.) 6:2, 6:2
Rogersová (USA) - Danilovičová (Srb.) 6:2, 6:3
Juvanová (Slovin.) - Šarífová (Eg.) 3:6, 7:6 (7:2), 6:3
Mladenovicová (Fr.) - Hibinová (Jap.) 7:5, 6:1
Pegulaová (USA) - Stosurová (Austr.) 6:0, 6:1.

Čtyřhra - 1. kolo:

Sie Šu-wej, Strýcová (1-Tchaj-wan/ČR) - Aiawaová, Sharmaová (Austr.) 6:4, 5:7, 6:4
Cabreraová, Inglisová (Austr.) - Voráčová, Wang Ja-fan (ČR/Čína) 7:6 (7:3), 4:6, 7:6 (12:10)

Páteční program

začátky v 1:00 SEČ

Arena Roda Lavera: Sabalenková (7-Běl.) - Liová (USA), 3:00 Potapovová (Rus.) - S. Williamsová (10-USA), Mannarino (32-Fr.) - A. Zverev (6-Něm.), 9:00 Kuděrmětovová (Rus.) - Halepová (2-Rum.), Djokovič (1-Srb.) - Fritz (27-USA).

Arena Margaret Courtové: Vondroušová (19-ČR) - Cirsteaová (Rum.), Muguruzaová (14-Šp.) - Dijasová (Kaz.), Dimitrov (18-Bulh.) - Carreňo (15-Šp.), 9:00 Shapovalov (11-Kan.) - Auger-Aliassime (20-Kan.), Šwiateková (15-Pol.) - Ferrová (Fr.).

Arena Johna Caina: 2:00 Sie Šu-wej (Tchaj-wan) - Erraniová (It.), Džabúrová (27-Tun.) - Ósakaová (3-Jap.), Karacev (Rus.) - Schwartzman (8-Arg.) 9:00, Thiem (3-Rak.) - Kyrgios (Austr.).

Autoři: , pro iDNES.cz, , ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Extraligové přestupy: Návraty ze severu. Zohorna míří do Brna, Kovařčík do Motoru

1. května 2024  7:57,  aktualizováno  10:58

Aktualizujeme Sotva opadly emoce po napínavé finálové sérii, extraligové kluby už směřují veškerou pozornost k...

Litoměřice po nejúspěšnější sezoně opouští trenéři Přerost a Ptáček

1. května 2024  10:12

Po historicky nejúspěšnější sezoně mění hokejové Litoměřice realizační tým. Semifinalistu první...

Věřím, že v nároďáku to zase přijde, říká Kubalík po protrápené sezoně

1. května 2024  9:59

Na minulé mistrovství světa v Praze před devíti lety se byl útočník Dominik Kubalík podívat jako...

L’Etape mi vrátilo vzpomínky. Mám novou motivaci, říká Huříková

1. května 2024  9:59

V roce 2017 ukončila úspěšnou kariéru, v níž slavila juniorské světové tituly v cross country a v...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...