NESHODNOU SE. Rafael Nadal (vlevo) a Roger Federer našli další téma, na které

NESHODNOU SE. Rafael Nadal (vlevo) a Roger Federer našli další téma, na které nemají shodný názor. | foto: Reuters

Federer: Dodržujme pauzy mezi výměnami. Nadal: Ať rozhoduje cit

  • 58
Dvě tenisové superhvězdy se opět dostaly do slovní přestřelky. Vyvolala ji světová trojka Roger Federer, který se dotkl citlivého tématu dlouhých prodlev mezi výměnami v zápasech.

Na turnajích ATP mají hráči povolenou pauzu mezi míči 25 vteřin, na grandslamech 20. Řada tenistů však limit především při delších zápasech porušuje.

"Rozhodčí by to měli posuzovat přísněji," řekl Federer v Indian Wells, kde se spolu s celou světovou špičkou příští týden zúčastní prestižního turnaje.

"Nechci si nijak zvlášť stěžovat, ale je mi záhadou, jak může třeba Rafa Nadal odehrát čtyřhodinový zápas a ani jednou nebýt potrestán za překročení časového limitu. Občas se to stane, ale bojím se, aby fanoušci nebyli frustrovaní, když uvidí pět míčů za pět minut."

Právě světová dvojka Nadal, ale i jednička Novak Djokovič jsou známí natahováním prodlev mezi jednotlivými míči. Nadal se v každém gamu několikrát utírá ručníkem, upravuje si oblečení. Djokovič zase před každým servisem dlouho dribluje míčkem o zem, při důležitých bodech klidně i dvacetkrát.

VAMOS! Španělský tenista Rafael Nadal se raduje poté, co sebral podání Federera
COME ON! Švýcarský tenista Roger Federer se raduje v semifinále Australian Open

KDO MÁ PRAVDU? Rafael Nadal a Roger Federer (vpravo) se dostali do další názorové rozepře.

Nadalova odpověď na Federerova slova přišla vzápětí: "Ano, máme nějaká pravidla, ale těžko může někdo čekat, že budeme hrát bláznivé výměny šest hodin a mezi nimi si odpočineme jen dvacet vteřin. Záleží na citu sudího, jestli udělí napomenutí."

Nelze však popřít, že kvůli protahování pauz mezi výměnami se prodlužují i samotné zápasy. Letošní rekordní finále Australian Open se hrálo pět hodin a 53 minut, což může být pro některé diváky neúnosné. Podle propočtů stanice ESPN by přitom finále bylo zhruba o hodinu kratší, kdyby jeho aktéři (Nadal a Djokovič) dodržovali předepsaný limit 20 vteřin.

Někteří hráči si navíc stěžují, že tento prohřešek prochází jen elitním tenistům. "Kdyby mi to taky trvalo tak dlouho, dostanu hned varování," citoval deník USA Today amerického veterána Michaela Russela, 128. hráče světa.

Problém by mohlo vyřešit elektronické měření, které se používá třeba v basketbalu. Jenže i to má zádrhel. Někdy pauzu protáhne výkřik z publika, jindy třeba povětrnostní podmínky. A především: i kritici dlouhých prodlev uznávají, že při náročnosti současného tenisu k nim občas zkrátka dojít musí.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga