Čtyřhra poslala tenistky do elitní skupiny

  14:43aktualizováno  19:06
Ramat Hašaron - Izraelské tenistky vyrovnaly stav baráže o Fed Cup s Českem na 2:2. Iveta Benešová v úvodní dnešní dvouhře porazila domácí jedničku Šahar Peerovou 6:7, 6:3 a 6:4, ale Kvitová podlehla Obzilerové 3:6, 4:6. Rozhodne závěrečná čtyřha. Ve finále Světové skupiny Fed Cupu se utkají tenistky Ruska a Španělska.

Květa Peschkeová - Iveta Benešová | foto: Reuters

Nasazení Benešové se povedlo

V něm se ani jedna z tenistek nehnala do útoku, takže byly na betonovém kurtu k vidění nezvykle dlouhé výměny od základní čáry. V dramatické koncovce měla nakonec více štěstí Peerová, která díky milimetrovému autu u křížného forhendu Benešové vyhrála zkrácenou hru 8:6.

Po ztrátě úvodní sady si česká tenistka na chvíli odskočila do útrob stadionu a do druhého setu vstoupila lépe než soupeřka. Peerová se snažila více útočit, ale dělala laciné chyby a přesněji hrající Benešová se díky brejku dostala do vedení 4:1. Pětadvacetiletá Češka na sobě jako obvykle nedávala znát žádné emoce, ale naprosto soustředěným výkonem s patřičnou mírou agresivity si s přehledem podržela vlastní podání a set vyhrála 6:3.

V úvodu třetí sady měla navrch, ale brejkboly při prvních dvou podáních Peerové neproměnila. Osmnáctá hráčka světa se výborně bránila a otupovala útočnou sílu Benešové liftovanými údery. Díky tomu se dostala do vedení 4:2, ale náskok znovu neudržela.

Českou tenistku kritická situace vyburcovala k výbornému výkonu, našla recept na taktiku soupeřky a v dalších čtyřech hrách jí dovolila jen tři fiftýny. Po šesti porážkách za sebou tak Benešová konečně vyhrála v týmové soutěži dvouhru, naposledy se jí to podařilo před šesti lety proti Kanaďance Marii-Eve Pelletierové.

Kvitová sobotní výhru nezopakovala

Petře Kvitové se nepodařilo poslat české tenistky mezi fedcupovou elitu. V baráži o účast ve Světové skupině I dnes podlehla Izraelce Tzipoře Obzilerové 3:6 a 4:6, takže stav duelu v Ramat Hašaronu je po dvouhrách vyrovnaný 2:2. O vítězkách baráže se rozhodne až v závěrečné čtyřhře.

Kvitová vstoupila do zápasu aktivněji a vedla 2:0, ale pak vypadla z role, její údery postrádaly přesnost a najednou prohrávala 2:5. Obzilerová dělala méně chyb a byla nebezpečná především z forhendu. I když se v koncovce osmnáctiletá Češka trochu zvedla, o sedmnáct let starší domácí hráčka už si sadu vzít nenechala.

Na rozdíl od sobotního duelu se Šahar Peerovou se tentokrát Kvitové obrat nepodařil. Zkušená Obzilerová hrála chytře, měnila rytmus hry a dělala minimum nevynucených chyb. Čekala na chyby Kvitové, kterých bylo mnohem více než v sobotu. Česká tenistka se vůbec nedostala do hry a úderová nejistota se znatelně podepsala i na jejím pohybu.

Obzilerová ve druhém setu vedla rychle 4:0 a 5:1. Kvitová ještě zabojovala, odvrátila první mečbol a snížila na 4:5, ale víc už jí Izraelka nepovolila.

O osudu zápasu tak rozhodne čtyřhra, do níž na české straně nastoupí zkušené deblistky Iveta Benešová a Květa Peschkeová. Proti domácím hráčkám budou favoritkami, ale papírové předpoklady zatím v tomto zápase neplatily.

Rozhodla čtyřhra

V úvodu zápasu byly Izraelky přesnější od základní čáry, odkud dělaly méně chyb než české tenistky, ale na vývoj skóre to nemělo výraznější vliv.

Čtyřhře Pála věřil
Vyrovnanější tým a výborný debl byl podle Petra Pály klíčový pro úspěch českých tenistek ve fedcupové baráži v Izraeli.

Vývoj zápasu v podstatě odpovídal jeho představám. "Chtěli jsme to dotáhnout před čtyřhrou přinejhorším do stavu 2:2. Pak už jsem věřil, že čtyřhru vyhrajeme," řekl.

Oba body ve dvouhře však Češky překvapivě uhrály přes osmnáctou hráčku světa Šahar Peerovou. "To by nikdo neřekl," poznamenal Pála. Také jeho překvapil výkon pětatřicetileté Obzilerové, která měla být slabinou týmu a nakonec porazila Lucii Šafářovou i Petru Kvitovou. "Hrála famózní tenis, bohužel Petře po těch prvních dvou hrách sebrala vítr z plachet. I ve čtyřhře začala výborně, ale pak odpadla," komentoval její výkon kapitán.

Podařil se mu výborný taktický tah, když v sobotu zaskočil Peerovou nasazením osmnáctileté Kvitové a pro neděli místo trápící se Lucie Šafářové nasadil Ivetu Benešovou.

O nominaci pro nedělní dvouhry se radil s trenérem Šafářové Davidem Kotyzou a debata podle něj byla velmi rychlá. "I kdyby ten zápas měla Iveta prohrát, tak by se rozehrála pro čtyřhru, a my jsme věřili, že Petra dneska vyhraje. Nakonec se to ukázalo jako dobré, protože Iveta ve čtyřhře hrála excelentně," vysvětlil důvody této varianty.

Benešová s Peschkeovou byly jako zkušenější deblistky úspěšnější na síti, a když postupně všechny aktérky ztratily podání, byl stav vyrovnaný 2:2.

V izraelském páru byla stejně jako během celého víkendu lepší zkušená Obzilerová, české tenistky zase táhla Benešová výborně rozehraná z vítězného duelu s Peerovou. Po sérii ztracených podání přišla opačná šňůra.

Peschkeovou dlouho trápily returny, ale v desáté hře výborným úderem z této pozice vytvořila Benešové výhodnou pozici na síti, která přinesla dva setboly. Hned ten první hostující hráčky proměnily.

Ve třetí hře druhé sady uspěly Izraelky při podání Peschkeové, které se nedařil první servis a udělala celkem tři dvojchyby. Obzilerová z forhendové strany kurtu držela křížnými údery starší z českého dua na základní čáře a nutila ji k chybám. Vzápětí Peschkeová své zaváhání napravila, když při podání soupeřek zahrála několik dobrých míčů a při brejkbolu připravila returnem spoluhráčce vítězný volej.

V osmém gamu české tenistky čistou hrou sebraly podání Obzilerové a Benešová následně podávala na postup. Závěrečná hra měla dramatický průběh.

Izraelky měly čtyřikrát na dosah brejk a návrat do zápasu, Češky postupně s notným přispěním vlastních chyb neproměnily čtyři mečboly. Při tom pátém znovu zazářila na síti Peschkeová a vítězným volejem zápas ukončila.

Benešová s Peschkeovou tak nechaly zapomenout na dva roky starou porážku z rozhodující čtyřhry v baráži ve Francii a zařídily, že čtvrtý pokus o postup mezi elitu byl úspěšný.

Izrael - ČR 2:3
Peerová - Benešová 7:6 (8:6), 3:6, 4:6.
Obzilerová - Kvitová 6:3, 6:4.
Obzilerová, Peerová - Benešová, Peschkeová 4:6, 3:6.

Ve finále Fed Cupu si zahrají Rusky a Španělky

Ruské tenistky si po roce opět zahrají ve finále Fed Cupu. Obhájkyně prvenství se v září v boji o titul střetnou se Španělkami. Oba celky si dnes zajistily postup v nejkratší možné době, když rozhodující bod získaly už ve třetí dvouhře.

Ruskám zajistila nedostižné vedení 3:0 v duelu s USA jednička nadcházejícího turnaje ECM Prague Open Vera Zvonarevová, která v dnešní úvodní dvouhře nahradila týmovou jedničku Světlanu Kuzněcovovou. Na domácí půdě v Moskvě porazila Vaniu Kingovou 4:6, 6:3 a 6:2. Rusky nakonec v utkání s USA vyhrály 3:2, když za hostující tým snížily ve čtvrté dvouhře Ahsha Rolleová a ve čtyřhře Liezel Huberová s Kingovou.

Zatímco ruské tenistky budou ve finále usilovat o čtvrtý fedcupový triumf během posledních pěti let, Španělky si o titul zahrají po šesti letech. Při své poslední účasti ve finále hráčky podlehly v roce 2002 Američankám v Las Vegas.

Stejně jako Rusky si španělské tenistky zajistily postup už ve třetí dvouhře, když rozhodující bod získala v zápase s Čínou Nuria Llagosteraová-Vivesová, která v Pekingu porazila Šuaj Pcheng dvakrát 6:4.

Hostující tým nakonec v Číně vyhrál 4:1, když jedinou výhru domácích zaznamenala Čeng Ťie.

Španělky, které loni v červenci zdolaly v baráži o účast mezi elitou českou reprezentaci, budou usilovat o šestý triumf ve Fed Cupu.

Semifinále:
Peking: Čína - Španělsko 1:4
Šuaj Pcheng - Llagosteraová-Vivesová 4:6, 4:6, Čeng Ťie - Suárezová 7:6 (7:5), 6:3, Šuaj Pcheng, Tchien-Tchien Sun - Llagosterová, Martinezová 2:6, 1:6.

Moskva: Rusko - USA 3:2
Zvonarevová - Kingová 4:6, 6:3, 6:2, Vesninová - Rolleová 3:6, 4:6, Kuzněcovová, Vesninová - Huberová, Kingová 6:7 (3:7), 4:6.

Francouzské tenistky zůstaly mezi elitou

Francouzské tenistky se bez potíží udržely v elitní skupině Fed Cupu. V barážovém utkání v Tokiu dnes zvítězily nad domácím Japonskem 4:1, když rozhodující bod získala ve třetí dvouhře bývalá světová jednička Amélie Mauresmová, která porazila Ai Sugijamaovou 6:1 a 6:4.

Japonky zaznamenaly čestný úspěch až v závěrečné čtyřhře.

Setrvání mezi elitou si zajistily také Italky, kterým udržení zajistily Francesca Schiavoneová a Sara Erraniová. Jejich dnešní výhry v nad sestrami Aljonou a Katerinou Bondarenkovými znamenaly v duelu s Ukrajinou v Olbii vedení 3:1.

K nejlepším týmům se naopak po třech letech vrací Argentinky. V Buenos Aires si zajistily postup díky vítězství nad Německem. O důležitý třetí bod se postarala Betina Jozamiová, když porazila Angelique Kerberovou 6:3 a 6:1.

Tokio: Japonsko - Francie 1:4
Sugijamaová - Mauresmová 1:6, 4:6, Nakamuraová - Razzanová 4:6, 4:6, Sugijamaová, Moritaová - Dechyová, Cornetová 6:1, 6:3.

Olbia: Itálie - Ukrajina 3:1 po čtvrté dvouhře
Schiavoneová - A. Bondarenková 7:5, 6:3, Erraniová - K. Bondarenková 6:3, 6:2.

Buenos Aires: Argentina - Německo 3:1 po čtvrté dvouhře
Dulková - Müllerová 6:2, 6:4, Jozamiová - Kerberová 6:3, 6:1.

Nehrající kapitán Petr Pála nasadil finalistku turnaje v Estorilu do dnešní dvouhry místo trápící se Lucie Šafářové a mostecká rodačka se za důvěru odvděčila výborným výkonem. V první sadě sice po ztrátě servisu prohrávala už 1:4, ale pak vyhrála tři gamy za sebou a srovnala krok. Když ve dvanácté hře odvrátila setbol soupeřky, vynutila si tie-break.
Autoři: ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Z VOLEJE: Chci předjet sám sebe. Michek uniká zubaté i továrním jezdcům

30. dubna 2024  9:59

Třináct dní, dvanáct etap, 108 hodin v sedle motorky, celkem osm tisíc kilometrů, denně až devět...

Nejstarší trenér pokračuje. Koubek povede Plzeň i v následující sezoně

30. dubna 2024  9:26,  aktualizováno  9:40

Nejstarší ligový trenér Miroslav Koubek povede fotbalisty Viktorie Plzeň i v následující sezoně....

Boston získal postupový mečbol. Murray poslal Lakers ze hry

30. dubna 2024  8:26,  aktualizováno  9:05

Basketbalistům Los Angeles Lakers i letos ukončili sezonu Denver Nuggets. Tentokrát poměrem 4:1 na...

Trenér Dávid si vytvořil k Zubří pevné pouto. Odchází vděčný a dojatý

30. dubna 2024  8:58

Jsou slzy, za které se nestydí ani tvrdý slovenský chlap jako on. V sobotu se leskly v očích Petera...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...