Výtečný Macháč rozebral Tiafoea, B. Fruhvirtová nestačila na obhájkyni titulu

  1:00aktualizováno  15:03
Melbourne (Od našeho spolupracovníka) - Poprvé v kariéře si grandslamové třetí kolo zahraje Tomáš Macháč, ve druhé rundě Australian Open se totiž blýskl cenným skalpem Američana Francese Tiafoea, 17. tenistu světa přemohl ve třech setech. Dál postupuje i Barbora Krejčíková, která hladce vyřadila Němku Tamaru Korpatschovou. Naopak Brenda Fruhvirtová na výraznou favoritku nestačila, na hlavním kurtu podlehla obhájkyni titulu Aryně Sabalenkové. Překvapivě vypadly šestá nasazená Tunisanka Uns Džábirová, kterou deklasovala vrstevnice Fruhvirtové Mirra Andrejevová, a také osmá nasazená Řekyně Maria Sakkariová.

Macháč byl v utkání druhého kola s americkým favoritem přesnější, proměnil sedm brejkbolů a Tiafoea porazil 6:4, 6:4 a 7:6. „Věřil jsem v sebe, věřil jsem, že hraju nejlepší tenis ve svém životě. Tohle je můj moment,“ říkal si podle svých pozápasových slov během utkání český tenista, jenž se ve třetím kole střetne s 15. hráčem světa Rusem Karenem Chačanovem.

Macháč vs. Tiafoe

Reportáž z utkání

Oba hráči začali poněkud vrtkavě, když ztratili své úvodní servisy. Záhy se ale vývoj srovnal, a to až do devátého gamu. Macháčovi se v něm v pravých chvílích dařilo přitlačit, za což získal odměnu v podobě brejku, který následně přetavil v zisk sady.

Ve druhém setu Macháč nalomil Tiafoea fantastickým výkonem ve třetí hře, která jako by symbolicky ilustrovala jeho pohodu. Macháč při soupeřově podání nejprve ztrácel tři fiftýny, dohrát game mělo být pro Američana spíše formalitou.

Třiadvacetiletý Čech ale začal riskovat, na čáru mu padal jeden return za druhým, uhrál pět míčků v řadě a ujal se vedení v setu. Chvíli viditelně skleslý Tiafoe našel odpověď až v osmém gamu, ve kterém si vzal podání zpátky. Hned vzápětí však Macháč, který měl herně navrch, dostal výhodu opět na svou stranu a pak set doservíroval.

Třetí dějství nabídlo nejvyrovnanější tenis, přičemž první brejkbol proměnil až v osmém gamu Američan. Přestože se následně Tiafoe dostal do vedení 5:4 a 30:0, k setbolu se nevypracoval. Macháč znovu potvrdil, že když bylo potřeba, tak mu údery padaly do kurtu. Soupeři už na podání nedovolil ani bod a stylově si došel za srovnáním k síti.

A v tiebreaku pak výsledkem 7:5 svůj premiérový postup do třetího kola grandslamu dokonal.

Sabalenková utnula vzdor Fruhvirtové

Při vstupu na centrální kurt arény Roda Lavera se výrazy mladičké Fruhvirtové a velezkušené Sabalenkové, která kráčela několik metrů za českou nadějí, příliš neodlišovaly. Mladší ze sester vypadala vyrovnaně.

Fruhvirtová vs. Sabalenková

Reportáž z utkání

A působila tak i na kurtu.

I přes sympatický odpor, především v první setu, ale na šok nedosáhla. Sabalenková vyhrála 6:3 a 6:2.

„Na někoho, komu je šestnáct, hraje neskutečně. Můžu jen snít, abych takhle hrála v jejím věku,“ uznala v pozápasovém rozhovoru Běloruska.

Sabalenková navzdory problémům, které si natropila převážně svým vlastním servisem, získala první dvě hry.

Brenda Fruhvirtová odehrává míček ve druhém kole Australian Open.

Fruhvirtová se vzepjala při druhém podání soupeřky, kdy si díky přesným returnům vypracovala tři brejkboly. Hned ten první díky dvěma ranám na čáru využila. Ačkoliv údery Sabalenkové měly výrazně vyšší razanci, Češce se v prvním setu dařilo držet přesnost a čekat na chyby, kterých dělala viditelně frustrovaná Běloruska požehnaně.

Za stavu 3:4 pak Fruhvirtová zkušeně prvním esem v utkání zmařila brejkbol soupeřky, následně se ale dvakrát nechala zatlačit do obrany a o servis přeci jenom přišla. A brzy nato ztratila i celou sadu.

Aryna Sabalenková si podává ruku s Brendou Fruhvirtovou po vzájemném duelu ve 2. kole Australian Open.

Druhý set už měla pod kontrolou Běloruska, která zlepšila podání. Ani z něj ale česká teenagerka neodešla s prázdnou, proti tlaku favoritky alespoň uhájila dva ze svých servisů.

„První set byl vyrovnaný, začala jsem velmi dobře, byla jsem i sama docela překvapená, že proti takové soupeřce nejsem moc nervózní,“ hodnotila Fruhvirtová. „Hrála jsem určitě dobrý tenis, ale ona je velká hráčka a v klíčových chvílích měla mnohem víc zkušeností.“

Strojově přesná Krejčíková

Přes tři hodiny čekala Krejčíková kvůli dlouhotrvajícímu dešti na začátek svého zápasu, zprvu se totiž hrálo pouze na třech největších kurtech pod střechou. Počasí se ale přece jen zlepšilo a na venkovním kurtu číslo 3 nakonec česká favoritka nedala německé soupeřce šanci a po výhře dvakrát 6:2 se může těšit na třetí kolo.

Krejčíková vs. Korpatschová

Reportáž z utkání

Už v prvním gamu na returnu se Krejčíková dostala ke třem brejkbolům, ten poslední využila a odskočila na 2:1. Hned poté si Korpatschová navíc vyžádala zdravotní pauzu a poměrně dlouho si od fyzioterapeutky nechala rovnat záda.

Krejčíková během dlouhého čekání z rytmu nevyšla, úderovou jistotou potvrdila brejk a dalším povedeným forhendem k lajně pak zvýšila už na 4:1. Němka využívala lékařské pomoci nadále i během krátkých pauz mezi gamy, ale česká hráčka hladce esem využila druhý setbol k zisku úvodní sady 6:2.

Tenistka Barbora Krejčíková hraje forhend ve druhém kole Australian Open.

Korpatschová pak dokonce na chvilku odešla z kurtu, do zápasu se ale vrátila a ve druhém setu se přece jen trochu zlepšila. Avšak na rozjetou Češku nestačila.

Po pomalejším rozjezdu v prvním kole, v němž bojovala tři sety, už Krejčíková v Melbourne zjevně chytila herní rytmus a esem hned při prvním mečbolu úspěšně pečetila jednoznačný postup do třetího kola.

Krejčíková zažehnala rozpaky, dál vyzve novou parťačku Siniakové: Neřeším to

„Dobře jsem podávala, dobře jsem ji tlačila a jsem ráda, že jsem zahrála dobrý zápas,“ popisovala vítězka, která v další fázi vyzve Australanku Storm Hunterovou, přemožitelku své nové deblové spoluhráčky Laury Siegmundové. Půjde o pikantní střet, neboť Hunterová nyní místo Krejčíkové hraje čtyřhru s Kateřinou Siniakovou.

Lekce pro Džábirovou, Djokovič se nadřel

Pod střechou Rod Laver Areny se hned na úvod středečního programu odehrálo překvapení. Na šestou nasazenou Tunisanku Džábirovou si totiž tvrdě vyšlápla teprve šestnáctiletá Mirra Andrejevová. Mladičká Ruska, jež v Melbourne loni hrála finále juniorek, favorizovanou soupeřku doslova smázla.

V prvním setu uštědřila zaskočené Džábirové rychlého kanára a šanci na zvrat jí nedala ani ve druhé sadě. Po drtivé výhře 6:0, 6:2 za necelou hodinu přesto ukázala respekt.

Ruska Mirra Andrejevová hraje defenzivní úder ve druhém kole Australian Open.

„Před zápasem jsem byla nervózní, Uns byla vždycky mým vzorem a najednou jsem měla možnost si proti ní zahrát. Hodně jí respektuju, ale v prvním setu jsem zahrála opravdu neuvěřitelně dobře. Loni jsem tady hrála finále ještě mezi juniorkami, za ten rok se ale cítím mnohem dospělejší a herně lepší a jsem ráda, že jsem to předvedla.“

Další velký šok ženské dvouhry pak následoval v posledním zápase hracího dne. Řekyně Sakkariová podlehla ve dvou setech Rusce Elině Avanesjanové dvakrát 4:6.

Australian Open

Příloha iDNES.cz

Brendu Fruhvirtovou na hlavním kurtu vystřídal Novak Djokovič, který se nadřel podstatně víc než předtím Sabalenková.

Srb narazil na agilního Australana Alexeie Popyrina, kterého porazil po boji 6:3, 4:6, 7:6 (7:4) a 6:3.

Rodák ze Sydney byl ve druhém a třetím setu, i díky svému skvělému servisu, Srbovi minimálně rovnocenným soupeřem. Klíčový moment utkání přišel v desáté hře třetí sady, v níž měl Popyrin hned čtyři setboly při soupeřově podání. Ani jeden však nevyužil a Djokovič ho následně ztrestal v tiebreaku.

Alexei Popyrin po odehrání míčku během druhého kola Australian Open.

„Měl jednoduchý forhend a netrefil ho,“ vracel se Djokovič k jednomu ze setbolů. „Měl jsem štěstí, myslím, že ve druhém a třetí setu byl lepší než já.“

Světová jednička se tak s postupem podobně jako v prvním kole, ve kterém zdolala Chorvata Dina Prižmiče, až nečekaně nadřela. V dalším zápase Srba čeká Argentinec Tomás Etcheverry, který ve třech setech přehrál Gaela Monfilse a v prvním kole vyřadil Andyho Murrayho.

Ital Jannik Sinner s přehledem přemohl třikrát 6:2 nizozemského kvalifikanta Jespera De Jonga, ve třetím kole je i Američanka Coco Gauffová, která udržela neporazitelnost v letošní sezoně i proti krajance Caroline Dolehideové a zvítězila 7:6 a 6:2.

Grandslamové Australian Open 2024 v Melbourne

tvrdý povrch, dotace 86,5 milionu australských dolarů

Muži:

Dvouhra – 2. kolo:
Macháč (ČR) - Tiafoe (17-USA) 6:4, 6:4, 7:6 (7:5)
Sinner (4-It.) - De Jong (Niz.) 6:2, 6:2, 6:2
De Minaur (10-Austr.) - Arnaldi (It.) 6:3, 6:0, 6:3
Fritz (12-USA) - Gaston (Fr.) 6:0, 6:3, 6:1
Báez (26-Arg.) - Galán (Kol.) 7:5, 2:6, 6:2, 6:4
Cobolli (It.) - Kotov (Rus.) 7:5, 6:3, 5:7, 6:2
Chačanov (15-Rus.) - Kovacevic (USA) 6:4, 6:3, 4:6, 6:3
Shelton (16-USA) - O’Connell (Austr.) 6:4, 6:1, 3:6, 7:6 (7:5)
Mannarino (20-Fr.) - Munar (Šp.) 6:3, 6:3, 1:6, 2:6, 6:3
Marozsán (Maď.) - F. Cerúndolo (22-Arg.) 7:6 (7:5), 6:4, 6:2
Van Assche (Fr.) - Musetti (25-It.) 6:3, 3:6, 6:7 (5:7), 6:3, 6:0
Djokovič (1-Srb.) - Popyrin (Austr.) 6:3, 4:6, 7:6 (7:4), 6:3
Rubljov (5-Rus.) - Eubanks (USA) 6:4, 6:4, 6:4
Tsitsipas (7-Řec.) - Thompson (Austr.) 4:6, 7:6 (8:6), 6:2, 7:6 (7:4)
Korda (29-USA) - Halys (Fr.) 6:4, 6:4, 6:4
Etcheverry (30-Arg.) - Monfils (Fr.) 6:4, 6:4, 6:4
Čtyřhra – 1. kolo:
Lammons, Withrow (12-USA) - Lehečka, Nouza (ČR) 3:6, 7:5, 6:4

Ženy:

Dvouhra – 2. kolo:
Krejčíková (9-ČR) - Korpatschová (Něm.) 6:2, 6:2
Sabalenková (2-Běl.) - B. Fruhvirtová (ČR) 6:3, 6:2,
Gauffová (4-USA) - Dolehideová (USA) 7:6 (7:2), 6:2
Andrejevová (Rus.) - Džábirová (6-Tun.) 6:0, 6:2
Haddadová Maiaová (10-Braz.) - Kornějevová (Rus.) 6:1, 6:2
Parksová (USA) - Fernandezová (32-Kan.) 7:5, 6:4
Timofejevová (Rus.) - Wozniacká (Dán.) 1:6, 6:4, 6:1
Anisimovová (USA) - Podoroská (Arg.) 6:2, 6:3
Parryová (Fr.) - Rachimovová (Rus.) 7:5, 6:2
Hunterová (Austr.) - Siegemundová (Něm.) 6:4, 3:6, 6:3
Zacharovová (Rus.) - Juvanová (Slovin.) 6:1, 6:1
Frechová (Pol.) - Garciaová (16-Fr.) 6:4, 7:6 (7:2)
Badosaová (Šp.) - Pavljučenkovová (Rus.) 6:2, 6:3
Kosťuková (Ukr.) - Mertensová (25-Belg.) 5:7, 6:1, 7:6 (10:6)
Curenková (28-Ukr.) - Masárová (Šp.) 6:3, 6:4.
Avanesjanová (Rus.) - Sakkariová (8-Řec.) 6:4, 6:4
Čtyřhra – 1. kolo:
Nosková, Wang Si-jü (ČR/Čína) - Gibsonová, Honová (Austr.) 3:6, 6:3, 6:4.

Autoři: , pro iDNES.cz,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Leverkusen proti Stuttgartu, Lipsko smetlo Dortmund, Bayernu zajistil body Kane

27. dubna 2024  19:13

Aktualizujeme Už jistý německý šampion Leverkusen ve šlágru 31. kola bundesligy hraje se třetím Stuttgartem. Za...

West Ham sebral body Liverpoolu, ztratili i United, Sheffield už sestoupil

27. dubna 2024  13:25,  aktualizováno 

Aktualizujeme Fotbalisté West Hamu promluvili do boje o titul v Premier League. V utkání 35. kola anglické ligy...

Hvězdy NHL ozáří MS v Česku. Přijedou Bedard, Karlsson, Tkachuk i Hischier

25. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  27.4

Hokejové mistrovství světa v Praze a Ostravě láká. Zatímco Sidney Crosby rozhodnutí stále zvažuje,...

Pět gólů v derby. Fotbalistky Slavie porazily Spartu, v Edenu padl rekord

27. dubna 2024  18:27

Slávistické fotbalistky jsou na dosah třetího mistrovského titulu v řadě. V derby porazily Spartu...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...