Ani tato branka Martina Kručka Kertu na úspěch v Plzni nestačila

Ani tato branka Martina Kručka Kertu na úspěch v Plzni nestačila | foto: Milan Podpera, iDNES.cz

Začalo hokejbalové play-off. Z favoritů zaváhalo jen Kladno

  • 0
Čtvrtfinálové série extraligy hokejbalu mají za sebou první dvě utkání a favorité téměř bez výjimky využili výhody domácího prostředí. Zaváhal pouze obhájce loňského titulu Alpiq Kladno, který s Vlašimí v neděli prohrál a stav série je 1:1. Ostatní série se přesouvají za stavu 2:0, přestože každý z domácích týmů prožil možná překvapivě jeden dramatický zápas.

Vítěz základní části z Hradce Králové vstoupil do vyřazovacích bojů ve velkém stylu a v prvním utkání série s Letohradem nedal hostům žádnou šanci. V polovině utkání vedl domácí tým již 6:1 a skóre se nakonec zastavilo na stavu 8:2. S chutí stříleli především dvougóloví Pavel Kubeš, Jan Bacovský a Petr Chmel.

Kdo však čekal podobně jednoznačný duel také v neděli, musel být hodně překvapen. Letohradská Testa se oklepala z debaklu a kladla soupeři velký odpor. Hosté šli dokonce zásluhou Michala Kováře do vedení, ale o nejtěsnější náskok přišli a v 40. minutě rozhodl o hradecké výhře Petr Bacovský. Stav série je tak 2:0 a Letohrad musí za týden v domácím prostředí dvakrát uspět, aby mohl ještě pomýšlet na zvrat čtvrtfinálové série.

Série Kladna s Vlašimí bude zřejmě tou, která divákům nabídne nejvyrovnanější zápasy a možná, že jich bude i pět. V sobotu se totiž hokejbalový mistr z posledních dvou let musel o vítězství strachovat do poslední minuty a zvítězil těsně 3:2. Již to bylo ze strany Vlašimi důrazným varováním.

V druhém klání však kladenský Alpiq nepřidal, odpor soupeře nezlomil a naopak to byli Vlašimští, kteří nakonec tahali za delší konec. Přestože Kladno opět vedlo 3:2, tentokrát náskok neudrželo. V 37. minutě vyrovnal Miroslav Fris a vítězství sedmému týmu po základní části přineslo rozhodující samostatné střílení Jakuba Šindeláře. Do Vlašimi se tak série stěhuje za stavu 1:1.

Pražský Kert Park v sezóně Plzeň dvakrát porazil a přestože získal v základní části méně bodů, rozhodně není ve čtvrtfinále outsiderem. V sobotu se tyto předpoklady vyplnily. Plzeň sice šla do vedení, jenže pak hosté přiklonili misky vah na svou stranu a vypadalo to, že bojovným výkonem získají první bod. Až přesilová hra a střela Adama Vágnera v čase 42:17 přinesla vyrovnání na 2:2 a smolný závěr Kertu dokonal po čtyřiadvaceti vteřinách prodloužení Ondřej Kejř.

Plzeňané posilněni prvním úspěchem pak v nedělním utkání nedali Pražanům sebemenší šanci. Již po první třetině bylo skóre 2:0. Západočeši pak přidali v prostředním dějství dalších šest branek a vyhnali z branky jinak výtečného Leoše Gerlicha. Konečný stav 9:1 byl krutou rozlučkou Kertu s Plzeňskou halou. Naopak povedený den prožil plzeňský mladík Adam Roušal, který dvě branky vstřelil a na další tři přihrál. Před Kert Parkem je teď těžký úkol, pokud chce postoupit, musí třikrát zvítězit.

Jako den a noc, tak vypadala utkání Mostu s Ústím nad Labem. Pento nejprve zužitkovalo domácí prostředí a regionálního rivala vyprovodilo šestigólovým přídělem, když hvězdami utkání byli autor hattricku Radek Hulín a majitel čistého konta Lukáš Melichar.

Jenže po necelých čtyřiadvaceti hodinách Most takový výkon zopakovat nedokázal. Ústí předvedlo vydařený vstup do utkání, ujalo se vedení 2:0 a dlouho domácí tým drželo v šachu. Ještě dvě minuty před koncem byl stav 2:3. Až v čase 43:36 srovnal šťastným odrazem o záda hostujícího gólmana Jan Pospíšil. Prodloužení rozhodnutí nepřineslo a v samostatných stříleních více šikovnosti prokázali domácí. Rozhodující zakončení předvedl Jiří Voženílek. Mostečtí tak mají stejně jako Hradec Králové a Plzeň výrazně nakročeno do semifinále.

Všechny čtvrtfinálové série pokračují o víkendu 16. a 17. dubna. Hraje se na tři vítězné zápasy.

Čtvrtfinále play-off extraligy hokejbalu

Sobota 9. dubna

HBC Hradec Králové 1988 - SK OEZ Testa Letohrad 8:2 (3:0, 3:0, 2:1)

HBC ALPIQ Kladno - HBT Vlašim 3:2 (0:0, 3:1, 0:1)

HBC Plzeň – Kert Park Praha 3:2p (1:1, 0:1, 1:0)

HBC Pento Most – Elba Franklin Ústí nad Labem 6:0 (1:0, 2:0, 3:0)

Neděle 10. dubna

HBC Hradec Králové 1988 - SK OEZ Testa Letohrad 2:1 (0:1, 1:0, 2:0)

HBC ALPIQ Kladno - HBT Vlašim 3:4ss (1:1, 2:1, 0:1)

HBC Plzeň – Kert Park Praha 9:1 (2:0, 6:1, 1:0)

HBC Pento Most – Elba Franklin Ústí nad Labem 4:3ss (1:2, 1:0, 1:1)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž