Vítězný žokej zamotal hlavu trenéru Váňovi

Načešice - Po suverénním vítězství si šel Jan Rája s úsměvem na tváří pro pochvalu od trenéra. Josefa Váňu však našel notně zamyšleného. "Trošku jsem mu zhatil plány," usmál se dostihový žokej z Načešic. "I když příjemně." Rája vyhrál na pražském závodišti ve Velké Chuchli Velkou květnovou cenu Skanska ŽS v sedle Mastmana.

Pro tříletého valacha to měl být poslední start na rovinách, poté s ním už trenér Váňa počítal na překážky. Zdá se, že nyní bude vše jinak.

"Asi jsem mu přechod na překážky oddálil," potvrdil šampion rovinových jezdců z minulých dvou let Rája. "Mastman ukázal, že je u nás nejlepším mílařem. Je dost možné, že na rovinách ještě zůstane," uvedl pro ČTK majitel koně Jiří Charvát.

Do dostihu šel v roli mírného favorita Torlus. Pětiletý hnědák, který od konce loňského července nenašel přemožitele a vyhrál pětkrát v řadě.

"Po tolika vítězstvích už ale musel jednou prohrát. Věřil jsem, že Mastman ho porazí," prohlásil Rája.

Možná i proto si ho vybral, když mu po nedávném mítinku v Mostu dával Váňa na výběr ze dvou svých svěřenců. Nabízel mu ještě Zambesiho, s nímž Rája vyhrál Velkou květnovou cenu vloni.

"Mastman je na tom momentálně lépe," zdůvodnil Rája svou volbu.

Nespletl se. Váňův kůň se už před startem těšil velké důvěře sázejících. A v dostihu na 1600 metrů to jen svým výkonem potvrdil.

Zpočátku šel sice do čela Torlus, ovšem v oblouku se mu Mastman už vyrovnal. A v cílové rovině všem rázně odskočil.

"Bylo to docela v pohodě," řekl Rája. "Ovšem Torlus má vždy ohromný závěr. Do poslední chvíle jsem čekal, kdy přijde jeho nápor." Nic takového se nekonalo. Mastman si své premiérové vítězství na českých drahách s jistotou pohlídal.
Vyhrál o šest délek, Torlus doběhl až šestý. "Čekal jsem, že Mastman zvítězí," tvrdí načešický žokej.

Triumf v "Míli jara" byl pro něj třetím vítězstvím v dostihu nejvyšší kategorie v letošní sezoně. Před dvěma týdny vyhrál na mosteckém závodišti Memoriál Vlastimila Smolíka a Memoriál Dr. Frankenbergera.

"Je moc pěkné, když se vám podaří vyhrát dostih s takovou tradicí a když pak je v análech zaneseno vaše jméno vedle takových legend, jako jsou Šach nebo Smolík," radoval se Rája. "Jsou to tři moje nejcennější vítězství v letošní sezoně."

Nechybělo mnoho a mohl k nim přidat i čtvrté. Před týdnem v sedle outsidera Terssia překvapil ve Velké jarní ceně, prvním dostihu klasické Trojkoruny. Skončil s ním druhý po boji o půl délky za favoritem De Robertem. "To bylo nečekané, všichni jsme byli moc spokojeni," pronesl Rája.

O víkendu se už v Praze vítězství dočkal a své letošní konto zaokrouhlil na deset triumfů, v nichž majitelům koní vydělal už téměř milion korun. Nadále tak vede šampionát rovinových jezdců.

"Zatím se sezona vyvíjí dobře," pochvaloval si Rája. "Doufám, že mi nadále zůstane zachována přízeň trenérů a majitelů. Moc rád bych titul obhájil."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž