Dojatý mistr světa Přindiš: Je to bomba. Našel jsem klid v burácivém prostředí

  16:37
Augsburg (Od našeho zpravodaje) - Už mu v letech minulých hráli hymnu, když byl - a dokonce třikrát - mistrem Evropy. Slýchal ji také jakožto vítěz závodů Světového poháru. Ale tentokrát to bylo jiné. Nejen proto, že mu aplaudovaly tisíce diváků u vyprodaného kanálu v Augsburgu. Ta hymna a na nejvyšší stožár stoupající česká vlajka totiž patřila mistru světa kajakářů. A Vít Přindiš se jím poprvé ve své kariéře stal. Ve 33 letech. Konečně.

Český kajakář Vít Přindiš se zlatou medailí z MS ve vodním slalomu. | foto: Ivana Roháčková

„Připadal jsem si v naší tréninkové skupině trochu méněcenný, když Jířa Prskavec i Ondra Tunka už v minulosti mistry světa byli,“ vtipkoval třiatřicetiletý vodní slalomář.

Zároveň se mu však po slavnostním ceremoniálu v očích i ve hlase odráželo velké dojetí. „Tak nějak mi to začíná docházet,“ povídal. „Že už nevyhrávám jen Světové poháry, ale že se mi to po těch dlouhých letech povedlo i na mistrovství světa.“

Navíc na šampionátu v úžasném prostředí.
Právě. Tohle není covidové mistrovství bez diváků, tady byla atmosféra fantastická, nádherná a diváci ji ještě umocnili tím, že po skončení finále v areálu zůstali i na vyhlášení, zafandili nám a zatleskali. Aspoň jsem si je konečně užil, protože předtím jsem mezi ně moc nechodil. Když jely ve finále kajakářek domácí závodnice Ricarda Funková s Elinou Lilikovou (zlatá a bronzová), slyšel jsem v závodnickém stanu tak strašný hukot, že jsem si i bál vyjít ven.

A teď máte na krku i vy zlatou medaili.
Že mi visí na krku, si ani pořádně neuvědomuju, ale hlavně jsem nadšený z toho, že se mi to konečně podařilo. Po mém vnitřním neúspěchu, když jsem si loni nevyjel olympiádu, jsem si řekl, že mým cílem bude mistrovství světa v Augsburgu. Dobře jsem se připravil a klaplo to.

Díky čemu jste byl ve finále ze všech kajakářů nejlepší?
Dokázal jsem to tady ustát hlavou, což byl můj hlavní cíl. Nenechal jsem se rozhodit nějakými drobnými problémy, které jsem měl na horní části tratě, a schoval jsem si dost sil na spodek, který byl dnes nejdůležitější. Největší podíl na tom zlatu má moje hlava, díky které jsem dnešek dokázal ustát, vyfiltrovat a jet si svoje.

Je to tak, že čím jste starší, úspěchy si víc a víc vychutnáváte?
Nevím, jestli je to mým stářím, nebo spíš tou cestou, kterou jsem až sem absolvoval. Byly dobré i špatné roky, někdy to bylo tak strašně těsné, že to ani nejde říct jak (ve finále MS 2017 byl stříbrný a od zlata jej dělily dvě setiny sekundy). Teď se všechno sešlo. Už letos na Evropě jsem mohl mít vcelku v pohodě medaili, kdybych neudělal drobnou chybu. S tím jsem tak nějak bojoval celou sezonu, že jsem jezdil dobře, ale chyběla mi troška klidu. Dnes jsem ho našel i v tomhle burácivém prostředí.

Načež na vás při vyhlášení dolehlo dojetí, že?
Je to přece největší medaile mé kariéry. Nedávno jsem se stěhoval a všechny dosavadní medaile jsem dal pryč, takže začínám nanovo.

Kam jste je dal?
Tátovi. Nesbírám je. Jsem vždycky rád hlavně za ten zážitek, za úspěch, že jsou lidé kolem mě nadšení a radují se. Ten kov je takový hezký bonus, ale jde mi spíš o celkový vjem. Boris Neveu (mistr světa z Bratislavy 2021) mi sem přivezl i putovní trofej pro mistra světa kajakářů, aby mi ji předal.

A na ní bude nyní vyryté i vaše jméno. Ve společnosti největších osobností vodního slalomu.
To je něco, co jsem si hrozně přál, aby se jednou stalo. Aby mě brali, že jezdím dlouho dobře a že dokážu vyhrát i takový obrovský závod.

Letošní medaili také někomu darujete?
Tu si asi zatím nechám. (usmívá se)

Úvod sezony jste neměl ideální, v české kvalifikaci jste musel zabojovat o místo v týmu. Žádné pochybnosti jste tehdy v hlavě neměl?
Ne. Řešili jsme to i s doktorem Jirkou Dostálem a s Jířou (trenérem Jiřím Prskavcem starším). Měl jsem totiž předtím dvakrát zdravotní potíže, kdy jsem trošku vypadl z tréninku, proto všechno neklapalo, jak mělo.

Kdy došlo k obratu?
Od Evropy v Liptovského Mikuláši jsem byl konstantně v přípravě na mistrovství světa a jel jsem tréninky s jediným cílem, a tím bylo uspět tady v Augsburgu. Všechny svěťáky jsme absolvovali z plného tréninku a mysleli jen na to, abych byl koncem července v co nejlepší formě.

A cítil jste ji po příjezdu do Augsburgu?
Po týdnu, který jsem tu strávil, jsem si připadal opravdu dobře, což je základ toho, aby svaly vaší hlavě řekly: O.K., jsi na tom fyzicky dobře, tak už jenom předveď to, co potřebuješ. Nemusíš někde bláznit, nemusíš jet strašně riskantně, musíš jet jen to, co potřebuješ. Tahle má výchozí pozice se za těch pár měsíců od nominace (české kvalifikace) změnila.

Loni vyhrál nejvýznamnější závod sezony v Tokiu váš tréninkový sparingpartner Jiří Prskavec, teď právě od něj přebíráte pro tento rok pomyslné žezlo krále kajakářů. Jak vás to těší?
Jsem hrozně rád, že jsme byli oba dva ve finále. Podporovali jsme se před jízdou, říkali jsme si, co a jak uděláme. Jířa mi hned dole v cíli finále gratuloval, sedí nám to spolu. Vyhrál olympiádu na den přesně před rokem. A teď jsem vyhrál já. Je to prostě bomba.

MISTR SVĚTA. Český kajakář Vít Přindiš se v cíli raduje z vítězství.

Jiří Prskavec postupně ve své kariéře vyhrál nejprve mistrovství Evropy, pak světa a nakonec olympiádu. Vy už máte první dva tituly také, jste i celkovým šampionem Světového poháru. Zbývá jen ten nejcennější.
A směrem k olympiádě v Paříži je pro mě strašně cenné, že mi dnešní medaile zajistila přednominaci do reprezentace na příští sezonu. Už příští rok budeme na vrcholných akcích bojovat o plusové body směrem k nominaci na olympiádě, takže prvním zásadním krokem k Paříži bylo pro mě dostat se do reprezentace na příští rok - a ten se teď povedl. (Přednominaci do tříčlenné české reprezentace pro rok 2023 má díky titulu mistra Evropy i Prskavec, na hrách v Paříži však smí za každou zemi startovat jen jeden kajakář.) Je dobré, že si teď s Jířou můžeme snáz naplánovat přípravu na předolympijskou sezonu, aby vše klapalo, jak to klapat má.

Bude to o hodně jiné, když se mezi sebou utkáte o jedno jediné olympijské místo?
Bude záležet na tom, jaká nakonec budou detailní kvalifikační kritéria. Mohlo by se víc rozhodovat na mezinárodních závodech, než když jede doma nominaci Čech proti Čechovi. Abyste se tolik nesoustředili jen na to, jak porazit druhého Čecha, ale spíš na to, jak se umístit co nejvýš v zahraniční konkurenci. Každopádně vědomí, že budu moci příští rok zase reprezentovat, je pro mě teď třeba ještě větší odměnou za titul než tohle (zvedne medaili).

Skutečně?
Ano, jsem moc vděčný za každý další velký závod. Nejsem už nejmladší, takže pro mě je vidina toho, že budu příští rok v týmu, strašně cenná. Stejně jako je nesmírně cenný pocit, že tady nejsem do počtu a že dokážu medaile získávat. To je obrovská motivace do další práce.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi mají dvě výhry, čekají je Švýcaři

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  11.5 22:47

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí turnaj vítězstvími nad Finskem a Norskem. V pondělí od...

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zbabělé, je jako neřízená střela. Finové tepou Gudase, atmosféru naopak chválí

11. května 2024  10:29

Ví se o něm, že hraje na hraně pravidel. Občas si počíná i lehce za ní. Radko Gudas je zkrátka na...

České florbalistky přivezou z juniorského MS v Lahti bronzové medaile

12. května 2024  15:17

České florbalistky porazily na mistrovství světa juniorek v Lahti v utkání o třetí místo Švýcarsko...

Slovensko - Kazachstán 6:2. Jasné vítězství, dvakrát se trefil Pospíšil

12. května 2024,  aktualizováno  15:13

Aktualizujeme Tři branky v první části a dominantní vítězství 6:2. Slováci se pomstili Kazachstánu za porážku na...

Salač ve Francii bodoval i se zraněným zápěstím, obsadil 12. místo

12. května 2024  13:28,  aktualizováno  15:10

Filip Salač obsadil v motocyklové Velké ceně Francie navzdory zraněnému zápěstí dvanácté místo a...

Žižkov remizoval v druhé lize doma s Varnsdorfem, potvrdí Dukla postup?

12. května 2024  15:07

Fotbalisté Žižkova remizovali v 28. kole druhé ligy doma s Varnsdorfem 1:1. Pražané vedli od první...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...