Plzeňský triatlonista Přemysl Švarc doběhl do cíle letošního Czechmana  za...

Plzeňský triatlonista Přemysl Švarc doběhl do cíle letošního Czechmana za 4:04:28 hodiny. | foto: Česká triatlonová asociace/Jiří Matoušek

Triatlonista Švarc chtěl Czechmana balit. Pak slavil vítězství

  • 1
Chtěl potvrdit pozici aktuální české jedničky a to se mu podařilo. Přemysl Švarc z TTK Slávia VŠ Plzeň vyhrál 11. ročník Czechman Triatlonu v okolí Hrádeckého písníku. V ženách se radovala Helena Kotopulu z otrokovického Tri-Max Moraviaman Teamu, kterou trénuje triatlonová ikona Petr Vabroušek. I on letos na Hrádku závodil; coby trojnásobný vítěz Czechmana z poslední dekády doběhl šestý.

Švarc, olympionik z Londýna 2012, jenž měl ovšem s distancí polovičního ironmana před Czechmanem minimální zkušenosti, dosáhl času 4:04:28 hodiny a v cíli druhého Slováka Pavola Šimka z Galantu Brno porazil o 22 vteřin. Třetí byl Pavel Petrásek z Etriatlon Teamu.

„Plavalo se mi dobře, vytvořil jsem dvojičku s Honzou Volarem,“ j menoval Švarc dalšího borce z okruhu hlavních favoritů, který nakonec obsadil osmou příčku. „Na kole jsem se hodně trápil. Chvíli jsem dokonce přemýšlel o tom, že to zabalím, ale v běhu se mi dařilo, tak jsem rád, že jsem to neudělal,“ pokračoval nový Czechman.

Výkon Kotopulu 4:31:00 hodiny stačil na sedmadvacáté místo celkově. V kategorii žen jinak absolutně neměla konkurenci; před Němkou Annett Jalowi si vypracovala více než osmiminutový(!) náskok. Bronzová medaile patří Petře Krejčové z českobudějovického TriSKu.

Také Kotopulu se podobně jako Švarc do čela probila až v jedenadvacetikilometrové běžecké části. „Horko mi nevadilo, mám raději teplejší závody,“ sdělila vítězka.

Ve svém vystoupení nicméně cítila rezervy. „Myslím si, že jsem mohla na kole trochu přidat a při plavání se prodrat víc dopředu, tam byla docela bitka. Ale celkově jsem spokojená,“ doplnila.

Czechmana letos při teplotách přesahujících 26°C ve stínu (voda měla více než 21°C) okusilo 640 závodníků. Dalších 120 jich pak soutěžilo v dětském závodě.

„Pro účastníky to nebylo úplně snadné, zkraje léta ještě lidé nejsou na tak vysoké teploty připraveni. Ale většina z nich to zvládla,“ uvedl ředitel Czechmana Tomáš Petr.

Pořadatelé letos museli přeložit trasu cyklistické části kvůli opravám vozovky v obci Křičeň, ale to vůbec nebylo na škodu. „Většina závodníků si novou trasu pochvalovala, prý byla lepší než ta předchozí,“ poznamenal šéf Czechmana.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž