Šimůnek neprošel dopinkovou zkouškou

S a f e n w i l - Čtyřnásobný mistr světa v cyklokrosu Radomír Šimůnek měl pozitivní krevní test při dopinkové kontrole, které se podrobil dnes ráno před prvním závodem Světového poháru ve švýcarském Safenwilu. Laboratorní rozbor ukázal, že Šimůnkův hematokryt překročuje povolenou padesátiprocentní hranici, což automaticky znamená zákaz startu. Sedmatřicetiletý cyklokrosař nesmí minimálně čtrnáct dnů závodit. Po uplynutí této lhůty může absolvovat v sídle Mezinárodní cyklistické unie (UCI) v Lausanne další zkoušku.

Závodu v Safenwilu se tedy zúčastní pouze Kamil Ausbuher, Václav Metlička, Jiří Pospíšil a Petr Dlask, kteří měli hladinu červených krvinek v normě.

Když se Šimůnek dozvěděl výsledky testů, nevěřícně kroutil hlavou a nedokázal si je vysvětlit. "Ještě v pátek před odjezdem do Švýcarska jsem v Praze absolvoval test a měl jsem hladinu hematokrytu 49 procent a dnes mi naměřili 52. Posledních čtrnáct dnů jsem měl průjem a lékař mi dnes řekl, že by to mohlo být tím, že jsem značně odvodněný," řekl zpravodaji ČTK Šimůnek. "Přišlo to v nejméně vhodnou dobu, protože Radek nebude moci startovat ani na závodu Světového poháru v Táboře," povzdechl si reprezentační trenér Petr Klouček.

V tomto roce je Šimůnek druhým cyklokrosařem světové špičky, který neprošel krevním testem. V lednu měl při závodě SP zvýšenou hladinu hematokrytu Belgičan Marc Janssens a přišel o možnost startovat na mistrovství světa.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Petr Dlask