Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

ŘÍJEN: Ragbyová mánie, na konci úchvatného turnaje slavil Nový Zéland

  1:00
Princ Harry kráčel po nasvíceném pódiu, které na hřišti londýnského stadionu Twickenham vyrostlo pár minut po finálové bitvě. V ruce pohár Webba Ellise, trofej pro ragbyové šampiony, kterou vzápětí předal novozélandskému kapitánovi Richiemu McCawovi.
SLAVÍME Novozélandští ragbisté se radují z titulu mistrů světa.

SLAVÍME Novozélandští ragbisté se radují z titulu mistrů světa. | foto: Reuters

Byla sobota 31. října večer a svět aplaudoval (staro)novým mistrům světa. Nový Zéland se stal prvním národním mužstvem, které v osmadvacetileté historii šampionátů titul obhájilo.

„Je to jako sen. Je neskutečný pocit být součástí tak skvělého mužstva,“ řekl Dan Carter, jenž ve finále proti Austrálii (34:17) dal devatenáct bodů.

Poslední říjnový den skončil turnaj, který byl pro ragby nejnavštěvovanější i nejdražší. Skončil turnaj, který uhranul i neragbyový svět.

Odhalil krásu nesmlouvavých bitev, přinesl nevídané sportovní výkony, ukázal úžasný respekt dvoumetrových a stodvacetikilových hromotluků, napsal dojemné příběhy.

Ročenka

Ragbyoví fanoušci vzpomínají na nejlepší šampionát v historii. Jen ti, kteří pro ně zážitky připravili, by nejraději, s nadsázkou řečeno, zapomněli. Anglie může být hrdá, jak velkolepý turnaj zorganizovala, ale rozhodně nebyla pyšná na své mužstvo. Země, kde ragby v devatenáctém století vzniklo, postrádala svůj tým ve vyřazovacích bojích.

Nebylo to největší překvapení, pro někoho možná vůbec žádné, že Angličané vypadli už ve skupině. Za soupeře totiž měli týmy Austrálie i Walesu, které byly nad jejich síly.

Skutečnou senzací se stalo Japonsko, které ve svém úvodním utkání porazilo Jihoafričany. Dvojnásobní mistři světa pak zabrali a nakonec získali bronz. Japoncům chyběl kousek ke čtvrtfinále...

Na co se dál vzpomíná? Že Evropa nestíhala. Wales, Skotsko, Francie a Irsko, tradiční ragbyové země, sice byly ve čtvrtfinále, ale v něm na protivníky z jižní polokoule nestačily.

„Svět se vyrovnává, vlastně byli všichni schopní hrát se všemi, není to kočka s myší jako dřív. Ale taky se Evropa tvrdě odkopala. Vůbec nestíhá, v herní rychlosti neskutečně zaostává. Ve standardních situacích, individuálních schopnostech nebo taktické vyspělosti je se zeměmi jižní hemisféry srovnatelná, ale tempo, rytmus, pohyb s balonem...,“ hodnotil Martin Kafka, jeden z mála českých ragbistů, kteří to dotáhli až na nejvyšší úrovní.

Z Evropanů bylo nejblíž k semifinále překvapivě Skotsko. Jeho souboj s Austrálii měl být nejjasnější záležitostí mezi všemi čtvrtfinálovými duely. Skotové v závěru vedli 34:32, ale pak kvůli sérii chyb rozhodčích o vítězství přišli. Sudí včetně videorozhodčího přehlédli faul australského Drew Mitchela, následně hlavní Joubert nesprávně nařídil proti Skotům trestný kop.

„Je těžké prohrát takovým způsobem, jsme strašně zklamaní. Je pro mě nejhorší porážka v kariéře,“ hlesl skotský kapitán Craig Laidlaw.

Události října

  • Kvalifikace fotbalistů o Euro 2016: Češi už měli od září jistý postup, nejdřív v Praze podlehli Turecku 0:2 a pak zvítězili v Nizozemsku 3:2.
  • Fotbalová Evropská liga: Liberec senzačně vyhrál v Marseille 1:0 a doma smolně přišel o výhru nad Groningenem. Sparta sehrála podařené utkání na Schalke (2:2), předtím porazila APOEL Nikósii 2:0. Plzeň si v říjnu připsala dvě porážky, ve Villarrealu a na hřišti Rapidu Vídeň.
  • Vítězství ve Velké ceně USA formule 1 přineslo Lewisovi Hamiltonovi třetí titul mistra světa.
  • Nejrychlejší Velkou pardubickou ovládl Nikas s žokejem Markem Stromským, radost z triumfu později pokazila pozitivní dopingová zkouška.
  • Volejbalové ME mužů ovládla Francie, Češi skončili v základní skupině.

Vrcholem turnaje bylo finále nejen proto, že šlo o poslední zápas. Neskutečné tempo, maximální důraz při skládkách, ohromná tvrdost při každém souboji i skvělé útočné akce. Nový Zéland vedl 21:3, ale Austrálie se dotáhla na čtyři body a věřila si na zvrat. Zéland to nedopustil.

„Jsem pyšný na to, jak jsme hráli, jak jsme se vrátili do zápasu. Ale stává se, že narazíte na silnější tým a tohle byl ten případ,“ zdůraznil australský kapitán Stephen Moore.

Na dvanácti stadionech v Anglii a třináctém ve velšském Cardiffu se odehrálo 48 zápasů, hráči položili 271 pětek a to všechno z hlediště vidělo 2 477 875 fanoušků (nejvíc v historii), pořadatelé prodali 98 procent vstupenek.

Vítězství irského týmu 44:10 ve skupině nad Rumunskem ve fotbalovém chrámu ve Wembley vidělo 89 267 diváků, což je rekordní návštěva na ragbyovém utkání. Do té doby nejvíc lidí navštívilo finálový zápas z roku 2003, souboj mezi Anglií a Austrálií na olympijském stadiónu v Sydney sledovalo 82 957 diváků.

Ragby se také ve srovnání s minulými megaakcemi stalo co do vstupenek nejdražším sportovním svátkem. Na olympiádu v Londýně se dalo dostat v průměru za 3 280 korun, na loňský fotbalový mundial v Brazílii za 3 560 korun. Ragby letos udává cifru 3 920, v librách poprvé padla hranice stovky. I proto, že publikum pochází z bohatých koutů planety - ať už z britských ostrovů nebo z vyspělých zemí jižní polokoule, hlavně z tria Nový Zéland, Austrálie, Jihoafrická republika.

Příští vrcholný turnaj hostí v roce 2019 Japonsko.

Britská královská rodina nechá turisty nakouknout do svého sídla

Britský král Karel III. oslavil podruhé v roli panovníka narozeniny oficiální...

Veřejnosti se poprvé v historii otevře východní křídlo Buckinghamského paláce. V sídle britské...

Mluvte o ztrátě rodičů, jinak vás to bude sžírat, radí dětem princ Harry

Princezna Diana a princ Harry (Londýn, 7. května 1995)

VIDEO Princ Harry (39) popsal v intimním rozhovoru ztrátu své matky, princezny Diany (†36). O tu přišel,...

Byl jsem platonická láska princezny Diany, prozradil herec Kevin Costner

Kevin Costner a princezna Diana

Hvězda filmu Osobní strážce či Tanec s vlky Kevin Costner (69) se svěřil s tím, že do něho byla...

Zkazky o abdikaci a tlak na Williama. Král na čas zmizí, bulvár čeká dilema

Karel III. s královskou rodinou na sklonku roku 2023.

VIDEO Britskou královskou rodinu čekají změny. Král Karel III. se po diagnóze rakoviny bude soustředit na...

Nedržte drastické diety, všechno je o rovnováze, říká Gabriela Peacock

Gabriela Peacock (Praha, 4. března 2024)

VIDEO Rodačka z Pardubic, uznávaná nutriční terapeutka britské královské rodiny Gabriela Peacock (44), v...

OH 2024 v Paříži: Program, české naděje i sportoviště

Letní olympijské hry v roce 2024 se uskuteční v Paříži od pátku 26. července do neděle 11. srpna 2024. Francouzská metropole už OH hostila v letech 1900 a 1924. Poprvé se zde bude soutěžit o olympijské medaile v breakdance, naopak z programu byly vyřazeny karate, baseball a softbal.

Lukáš Krpálek, Jiří Prskavec, Jiří Lipták, Barbora Krejčíková, Lukáš Rohan, Alexander Choupenitch, Jakub Vadlejch, Jiří Přívratský, Petr Nymburský, Ondřej Perušič, David Schweiner, Marie Horáčková, Martin Fuksa

  • Nejčtenější

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Absolutní dominance. Pogačar je potřetí šampionem Tour, kraloval i časovce

Tour de France 2024 je minulostí. 111. ročník vyvrcholil netradičně kopcovitou časovkou z Monaka do Nice. Stejně jako Tadej Pogačar dominoval uplynulým třem týdnům, nenašel přemožitele ani v nedělní...

21. července 2024  14:35,  aktualizováno  19:59

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

České trio na odchodu z NHL? Nabídky se nehrnou, řeší se návraty do Evropy

Martin Nečas není jediný, kdo čeká v NHL na smlouvu. Zatímco jeho pokračování mezi hokejovou elitou lze považovat za stoprocentní, další Češi takovou jistotu nemají. Proto není divu, že se jména...

23. července 2024  13:07

Vajíčka a klobásky na příděl. Je to málo, kritizují sportovci olympijskou kantýnu

Jídelna v olympijské vesnici v Paříži je pod palbou stížností sportovců. Provoz v metropoli země proslavené svou gastronomií musel zvětšit porce a zlepšit dodávky potravin poté, co si někteří...

25. července 2024  12:46

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Že Pogačar a Vingegaard dopovali? Absurdní. Lékař vysvětlil rebreathing

Premium

Poslední dny v cyklistice patřily vedle dvou výjimečných závodníků také pochybám. Novinka jménem „rebreathing“ ohromně nabrala na popularitě. Vážně pomáhá šampionovi Tour de France Tadeji Pogačarovi...

24. července 2024

Muchovou na olympijské kurty nepouští déšť, nastoupí i obhájkyně zlata

Aktualizujeme

Hned den po zahájení olympijských her rozehrávají svůj turnaj tenisté, Češi se v sobotu ukážou v singlu i deblu. Na kurty je však nepouští vytrvalý déšť, start utkání Karolíny Muchové, která hraje s...

27. července 2024,  aktualizováno  12:59

Dvojskif Lukšová, Šantrůčková postoupil na OH do úterního semifinále

Dvojskif Lenka Lukšová, Anna Šantrůčková postoupil na olympijských hrách v Paříži do úterního semifinále. České veslařky obsadily v úvodní čtyřčlenné rozjížďce druhé místo, když v dešti nestačily...

27. července 2024  12:55

1. DEN OH: Seemanová a dvojskif postupují do semifinále. Rozjezd tenisu zastavil déšť

Sledujeme online

Plavkyně Seemanová postoupila na hrách v Paříži z kvalifikace olympijského závodu na 100 motýlek do semifinále, které ji čeká už dnes večer. Stejné fáze svého závodu dosáhly také veslařky Lukšová a...

27. července 2024  6:30,  aktualizováno  12:32

První olympijské zlato získali čínští střelci v mixu. Češi skončili v kvalifikaci

Prvními olympijskými vítězi pařížských her jsou Číňané Šeng Li-chao a Chuang Jü-tching, kteří vyhráli soutěž smíšených dvojic ve střelbě ze vzduchové pušky. Čeští reprezentanti Jiří Přívratský a...

27. července 2024  10:20,  aktualizováno  12:32

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....