Ruská krasobruslařka Adelina Sotnikovová skáče při své volné jízdě v...

Ruská krasobruslařka Adelina Sotnikovová skáče při své volné jízdě v olympijském finále v Soči. | foto: Reuters

Je zlato krasobruslařky Sotnikovové z olympiády v Soči pošpiněné?

  • 91
Ani jedna na mistrovství světa krasobruslařů není, přesto se o nich v Saitamě tolik hovoří. Olympijská šampionka Adelina Sotnikovová je údajně po hrách v Soči "emocionálně i kondičně vyhořelá". A stříbrná Korejka Kim Ju-na už nechce mít se závodním ledem nic společného. Výsledek jejich souboje v Soči je však opět tématem dne.

Když jihokorejská federace neuspěla s protestem u MOV, poslala nyní stížnost disciplinární komisi Mezinárodní bruslařské unie ISU. Rozhodování olympijské soutěže žen v něm označila za zmanipulované a nefér a požaduje vyšetření všech rozhodčích.

Sotnikovová si tehdy v Soči vylepšila osobní rekord o 18 bodů, vyhrála o 5,76 bodu - a u ledu objímala Allu Šechovcovovou, ruskou sudí, která závod rozhodovala!

Internetovou petici za prošetření regulérnosti výsledků podepsaly dva miliony lidí z celého světa. Korejská média rozhořčeně psala, že vítězka dostala ke své známce bonus díky přítomnosti prezidenta Putina. A komentátor společnosti SBS Bae Sung-jae na Twitter uvedl: "Proč nás všechny do Soči zvali, když se tu koná Putinův sportovní mítink?"

Volné jízdy Sotnikovové a Kim byly v posledních týdnech pitvány zas a znovu, ze všech úhlů. Experti rozebírali údajně podrotovaný flip Rusky či lutz, při kterém se měla odrazit ze špatné hrany, ale zároveň i meteorický nárůst známky za předvedení, kterou Sotnikovová dostala v porovnání s minulými závody.

Spekulovalo se, kdo byli ti rozhodčí, kteří jí a další Rusce Lipnické dali podle zápisu v porovnání s dalšími krasobruslařkami nepřiměřeně vysoké bonusové body za jednotlivé prvky.

Korejský protest poukazuje na porušení etického pravidla, podle nějž nesmí rozhodovat "osoby, které se svým vztahem k závodníkovi či jeho doprovodu nacházejí v konfliktu zájmů".

Za nedůvěryhodné osoby považují Korejci právě sudí Šechovcevovou, která je manželkou šéfa ruské federace Pisejeva, a Ukrajince Balkova, jenž byl po hrách v Naganu distancován kvůli snaze ovlivnit pořadí tanečních párů a má blízké vztahy k Moskvě. Ti měli nepřiměřeně navýšit známky pro Sotnikovovou. Jenže Mezinárodní bruslařská unie nezveřejňuje známky od jednotlivých sudích. Důkazy tak zůstávají v "trezoru" ISU.

Když se list Chicago Tribune zeptal prezidenta ISU Cinquanty na tento problém, Ital se rozčileně ohradil: "Byli byste snad radši, aby byl rozhodčím idiot než někdo, kdo má vztah se šéfem federace?"

Přitom i legendární Katarina Wittová tvrdí: "Byla jsem šokována výsledkem. Nerozumím tomu rozhodování."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž