Pět krasobruslařů se rve o zlato

  • 15
Göteborg - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Vyplázl jazyk, zakřičel, pětkrát vyskočil do vzduchu. Tomáš Verner oslavoval svůj krátký program na mistrovství světa krasobruslařů v Göteborgu. Jeho trenéři Kopřivová a Huth se objímali. A italská sparingpartnerka Kostnerová na něj radostně skočila.

Osobní rekord si vylepšil na 79,87 bodu. Obhájil pozici nejlepšího Evropana. Přesto půjde do dnešní volné jízdy až jako čtvrtý. Od zlata jej však dělí jen 2,23 bodu. To je zanedbatelný rozdíl.

Vždyť například za trojitý axel může krasobruslař získat až devět bodů. „Ve volné začínáme znovu. Od nuly. Dva body není nic,“ řekl Verner.

Dosud nikdy nebyl souboj mužů vyrovnanější. Prvních pět je namačkáno v necelých třech bodech. Kdokoliv z nich může zvítězit. „Volnou mám vymyšlenou. Jen ji musím zajet,“ oznámil Verner.

Už není pochyb, dnes se pokusí o dva čtverné skoky. Nemá jinou možnost. Zvlášť když mu los určil, že z favoritů vyjede na led opět nejdříve. „V tréninkové hale, kde je horší led, mi čtveráky šly. Tak proč by mi nešly tady?“ řekl.

Včera se zdárně probil úskalím všech svých trojitých skoků. „Jízda mi připadala ještě lepší než na mistrovství Evropy,“ tvrdil. Když spatřil známky, zarazil se. „Byl jsem trochu smutný, že jen za jednu krokovou řadu jsem dostal nejvyšší úroveň čtyři. Měl jsem si dávat víc pozor, jaké tam nasekám úrovně kroků a piruet.“

Pořadí mnohé šokovalo. Světový rekordman Takahaši z Japonska si po axelu sáhl na led, přesto je třetí. Předstihli ho senzačně Kanaďan Buttle a poněkud unylý Američan Weir. „Nechci Tomášovi stranit, ale podle mě měl být druhý,“ prohodila trenérka Vlasta Kopřivová.

„Weira poněkud nadhodnotili,“ usoudila i česká rozhodčí Jarmila Portová. Šestý je po pádu při lutzu obhájce prvenství Francouz Joubert. Ten, který před závodem tvrdil: „Jen tři lidi tu mohou získat titul: Takahaši, Lambiel nebo já.“

Teď mu Verner vzkazuje: „Je mi jedno, jestli se mnou počítá. Hlavně aby se mnou počítali rozhodčí.“ V Záhřebu se vsadil s Kostnerovou, že kdo z nich dopadne na mistrovství Evropy hůř, bude druhému denně leštit brusle.

„Carolina tehdy vyhrála s menším náskokem než já, měla smůlu. A stejná sázka platí i tady,“ směje se. Kostnerová na oko vzdychne: „Já Tomášovi moc přeju. Ale z toho leštění už jsem fakt utahaná.“

Kanadský krasobruslař Jeffrey Buttle při krátké jízdě na MS v Göteborgu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž