Málek před odletem studoval atlas světa

Šanghaj, Zlín - Rozšířit sbírku polodrahokamů. Vyzkoušet asijskou kuchyni. Prohlédnout si rozsáhlou zahradu a chrám. S podobnými cíli zamířila do Šanghaje nejlepší česká motýlkářka Marcela Kubalčíková. "A taky zaplavat solidní čas. Nejlépe se v obou závodech dostat mezi dvacítku nejlepších," plánovala Kubalčíková před mistrovstvím světa v krátkém bazénu, které v Šanghaji dnes začíná.

Představí se na trati dlouhé 100 a 200 metrů. Nebude jedinou vyslankyní SK Zlín.

Dvanáctihodinový let přes Helsinky spolu s ní ve čtvrtek absolvoval i prsař Daniel Málek. Mistr Evropy z roku 2000 se do jedenáctičlenné české nominace vešel až díky divoké kartě svazu. "Když mě týden před českým šampionátem skolily horečky, měl jsem obavy. Naštěstí mi uznali podzimní časy z mistrovství Evropy," oddechl si Málek.

Na souboj nejlepších světových plavců se chystá už poosmé. Od jeho nejlepšího umístění, dvou pátých a jednoho sedmého místa, už uplynulo pět let. V době mistrovství světa v Aténách na přelomu tisíciletí měl fantastickou formu.

Teď si pro padesáti- a stometrový prsařský závod staví cíle mnohem níž. "Do pětadvacátého místa bych byl spokojený," přiznal Málek. Obavy má z velké konkurence. Vždyť mezi rekordním počtem startujících ze 128 zemí bude velmi silných 43 domácích plavců, kteří berou šampionát jako přípravu na olympijské hry v Pekingu.

V Šanghaji se oba plavci představí vůbec poprvé. V zeměpisným průvodcích proto hledali, kam že to vlastně míří. "Díval jsem se do velkého atlasu světa, jestli budeme nad Pekingem nebo pod. Zjistil jsem, že Šanghaj je ještě jižněji, proto nás čeká asi slušné horko," odhadl Málek.

Šampionát, který potrvá do neděle, by se mohl nazývat mistrovství v pátém patře. Probíhat totiž bude vysoko nad zemí uvnitř kuriózní budovy.

"Naposledy tam měli hroznou zimu," otřásl se při vzpomínce na prostředí v čínské Šanghaji ještě před odletem minulý týden Květoslav Svoboda. Znojemský kraulař je největším nositelem nadějí jinak skromné české výpravy. Ani on si nedělá zálusk na bohatou těžbu cenných kovů. "Jedu si pro osobák. Když ho získám, budu spokojený nehledě na to, jestli budu první, pátý, nebo sedmý," podotkl populární Květák, který bude znovu spoléhat na kraul.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž